Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 20.5.2023 23:04
Před lety jsem pyrethroidy (Decis nebo Karate) používal i proti obalečům. Bohužel se to líbilo sviluškám, hodně. Ne každý rok, podle průběhu počasí. V chladném roce škodí méně. Mají rády sucho a horko. Takže na jaře se proti nim přidal Nissorun (mimochodem moc neúčinkoval). Pak se začalo mluvit o integrované ochraně a pyrethroidy byly a jsou v této ochraně zakázány, protože hubí i to, co nemají. Tak jsem je přestal používat, nasadil jsem dravého roztoče T. pyri a pár let na jaře jsem používal selektivní akaricid Ortus. A dobrých 10 let mám od svilušek pokoj. Co zafungovalo, těžko říct, asi všechno dohromady. Takže se snažím používat přípravky doporučené v integrované ochraně. S fungicidy nebývá problém, horší je to s insekticidy. Zrovna Pirimor a Spintor jsou v integrované produkci zakázané. Ale pokud se Decis nebo Karate použijí jednorázově hned po vyrašení (myší ouško), tak dravé roztoče a užitečný hmyz příliš neohrozí. Zrovna letos jsem přihmouřil oko a Decis použil. Kvůli prostřídání účinných látek (Decis je dostupný jako Sanium Ultra). Feromonový lapák Deltastop CP používám roky, je to docela zábava.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.146 (?), 21.5.2023 20:19
V naší zahradě si hýčkáme slunéčka sedmitečná. Byly mšíce na rybízu, dal jsem na kmínek přes igelit lepidlo chemstop, aby v korunce nebyli mravenci a sluníčka si na nich smlsnou.
Dnes jsem vyvěsil na českobudějovicku feromonové lapáky na obaleče jablečného (CP). Dosud tu byla dost zima, tak jsem s tím otálel. Jinde s tím problém asi nebývá ale u nás je semeniště CP neuvěřitelné. Tak teď ještě nezapomínat dělat denní kontroly lapáku :))
Ještě nevím, čím letos budu ty CP stříkat. Potřebuji něco, co nevadí těm slunéčkám, Asi zkusím i lepinox.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 21.5.2023 21:25
Bohužel mšice šíří například šárku a i nějaké jiné virozy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.146 (?), 21.5.2023 22:26
Kuky, super úlovek. Za pár dní to porovnáme s Č.B. :)) Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 23.5.2023 11:31
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 23.5.2023 11:41
O stránkách které poskytují tyto užitečné informace bylo i ve zpravodajství, adresu si už nepamatuju, ale otevřít mi to nešlo. :-(Vyhladávat se tam dalo podle katastrálních území.
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 23.5.2023 12:05
Nějak se mně nedaří, ale budu pokračovat. Monitoring letu obaleče jablečného: Mrknu na AMET, zaškrtnu škodliví činitelé sady, kliknu na jablíčko blízké Hradci Králové, kde mám zahradu, konkrétně Želí a mrknu na přehled vývoje škůdců. Konkrétně počátek kladení vajíček je na 96 %. To znamená, že obaleč začíná klást a je nejvyšší čas stříkat ovicidem. V mém případě Juvinalem Gold (ú.l. pyriproxyfen, Harpoon, Harpun), ze zahraničí, u nás nelze v malém koupit. Je dobré mrknout i na jiné stanice v okolí. Někdy tam jsou chyby. V mém lapáku se na dnešek laplo nových 8 samců. Tzn. že nálet začíná, a tím začíná i kladení vajíček. Ve shodě s AMETem. Viz fotky nahoře. Těch 96 % je vidět jen částečně úplně vpravo. Pyriproxyfen je selektivní insekticid a má povolení do roku 2036. Zajímavé jsou různé ochranné lhůty v různých zemích. Zelenina několik dnů, jablka 1 - 4 měsíce! Takže u nás by se měl použít jen na první generaci, ne na druhou kolem poloviny prázdnin. U nás je OL zrovna nejdelší (platí pro Harpun, jediný má u nás registraci).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|