Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2022

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
8.6.2023 12:36

Tady se kvetení bezu celkem shoduje s údaji o obaleči jablečném na eagri cz. (ÚKZÚZ Rostlinolékařský portál). 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.6.2023 20:49

Postřik se mně ráno povedl, zaschl, kloudně začalo pršet až za 8 hodin, takže OK. Na jabloních jsem objevil docela hodně kolonií mšic, mravence..., na sousedovic neošetřované jabloni startuje strupovitost, i když bylo sucho (nevím, co je to za odrůdu, není to rezistent, je tam, co pamatuju). Viz foto. A foto dnešních lapených obalečů.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 5.6.2023 22:41

A ještě přidám dnešní fotku vajíček mandelinky bramborové. Jsou stará asi týden, Brzy se budou líhnout larvičky.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 6.6.2023 7:39
Letošní rok bude z pohledu nejen škůdců, ale i houbových chorob velmi poučný. Já už nyní budu od chemie u hub přecházet pouze na přesličku, šalvěj a nově šalvěj s kopřivou. Veškerá réva a jabloně a je jedno jestli jsou to rezistenty a nebo staré odrůdy které nikdo nestříká, které doma zkušebně pěstuju, a začnou jakoukoliv plísní a nebo padlím hořet, půjdou na podzim všechny vykopat. Táta chce sice vylepšovat rosič který máme za traktor, ale nebudu se pouštět se do toho, abych musel pravidelně stříkat tvrdou chemií po celý rok. Já jsem tedy za letošní tlak chorob vděčný, protože jabloně a nové odrůdy révy mám zatím v plenkách a když něco vykopu a nahradím jiným, nic se neděje.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 6.6.2023 13:03

Traktor, rosič, tvrdá chemie... můj sen. Ne, dělám si legraci, ale bez aspoň špetky chemie to nejde. Nebo nás pan Biegler houpe. Mospilan přece nasadil, ne?

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 6.6.2023 15:40
Spíš jsem byl pohoupán prodejcem... To co jsem koupil pod názvem réva Bianca a budu to chtít pěstovat, budu k tomu ten rosič potřebovat i s tou tvrdou chemií. A to že někomu kočka zašlápla ředkvičku, nebude proti tomu vůbec nic... Takže raději si tu Biancu koupín znovu a někde jinde, když vidím, že proti tomu co mně přišlo jsou klasické moštové odrůdy rezistentní. Mám možnost porovnat více odrůd. V základu dostaly všechny 1x proti padlí s rozšířenou působností na svilušky a 1x proti plísni révové s rozšířeným pusobením na další různé spály a hniloby. A je zajímavé sledovat, kde už stačí aktuálně jen čajíček z přesličky a kde je potřeba úplně něco jiného. Takže takové hodně postřikové odrůdy a to se týká i jabloní jsou pro moji zahradu nerentabilní. Jsem sice odrůdový břídil proti některým sběratelům, ale doufám, že z těch mých 18 druhů jabloní a 12 druhů révy asponě něco kloudného vyberu. A že velice dlouho už nebudu muset jít někam nakupovat.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 7.6.2023 21:12

Tak to jsou ta předvčerejší mandelinčí vajíčka. Benevia to jistí.

host - 168.103 (?), 8.6.2023 12:02

Pane Kuky, prosím připomeňte mi, kdy mám postříkat proti obaleči, nějak si nemohu vzpomenout, jak jste psal před 2 roky odhad termínu podle kvetení čeného bezu? Díky, Walter

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.6.2023 12:36

Tady se kvetení bezu celkem shoduje s údaji o obaleči jablečném na eagri cz. (ÚKZÚZ Rostlinolékařský portál). 

host - 168.103 (?), 8.6.2023 11:58

Dobrý den, Milane, kdy to vidíte na postřik v ČB? Včera jsem chtěl jednoho obaleče chytit, ale byl rychlejší a nedal se. Walter přímo z ČB.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 8.6.2023 13:28

Stříká se, když vrcholí kvetení bezu černého. Třeba v Hradci Králové už dokvétá. Záleží na tom, kde bez roste. Všechny keře nerozkvétají stejně. Chce si to udělat průměr. Na dnešek se jich chytilo 12. Nálet je rozvleklý, bude to chtít za cca 10 dnů udělat postřik druhý. Je to tím, že bylo dlouho chladno. Já jsem dělal 24.5. postřik Juvinalem a 5.6. Benevií. Benevia by měla působit 10-14 dnů (pršet může za 2 hodiny). Myslím, že u mě tyto 2 postřiky stačí. Kousek od lapáku mají sousedi velký strom Průsvitného letního, pro mě ideální zdroj samečků obaleče jablečného. Nestříkají, netrhají, nechají je tam dlouho válet po zemi. A Průsvitné letní obaleč miluje.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz