Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?)
20.6.2012 8:53

Na čerešňu Kordiu som túto jar pozabúdol s lepom a Chemstop okolo kmeňa pod korunou som dával až keď som zbadal, ako mravci bláznivo pobehovali hore dole. Odvtedy mali utrum. To, čo stihli roznosiť, zblajzli larvy slniečok. Na jabloňovej stene na drôtenke už lep nedávam, je to komplikované. Navyše, ako píše Kuky, niektoré vošky aj preletia. Odstrihnutie zavoškavených koncov v rámci letného rezu perfektne zabralo, aj bez postreku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 62.91 (?), 18.6.2012 23:58

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 19.6.2012 6:54

Madex, Spintor nebo Integro by šly kombinovat s Pirimorem...

host - 62.91 (?), 19.6.2012 22:04

Kuky zdravím. To je určitě mnohem lepší. Já např. v sobotu večer postříkal vše na mšici primorem a v neděli, když jsem při šeření zaregistroval kladení motýlů obaleče, tak jsem raději na nic nečekal a vzal jabloně integrem.

Teď mne ale celkem mrzí, že jsem to tím pirimorem vůbec stříkal. Dnes jsem všude nandal lepové pásy s chemstopem a veřer jsem se šel mrknout, jakže se mravenci učí skákat. No a kouknu, na listu něco černého, skoro se až leknu, co že to jako je? List jsem utrhl a šel s tím na světlo a ono to asi 10 čerstvě vylíhlých larev slunéček. Kdybych to nepostříkal na mšici, neměly by o potravu nouzi. Takhle tam jsou ale všechna vylíhlá slunéčka předem odsouzené k záhubě. Základem boje se mšicí bez postřiků je myslím úspěšné vypořádání se s mravenci a samozřejmě jen nezbytné používání šetrných selektivních postřiků na červotoče.

Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 19.6.2012 22:26

Zdravím. Myslím, že si larvy slunéček něco najdou, jsou dost pohyblivé. Lepové pásy taky nejsou všechno, je plno okřídlených mšic. Já jsem stříkal napoprvé Mospilanem proti obaleči - asi moc brzo, a pak proto Integrem. A mšice jsou zatím minimálně. Poslední postřik bude na přelomu prázdnin proti obaleči Mospilanem, Integro už nemám a nemám k němu důvěru /není systémové a je třeba dokonalé pokrytí/. Pokud se vyskytnou mšice zase ve velkém, tak postříkám jen konce větévek ruční stříkačkou zase Mospilanem. Mám stromky řezané tak, abych na ně dosáhl bez žebříku /ale mám 2 metrywink/. Na třešni bylo plno černých mšic, tak jsem taky stříkal i zároven proti vrtuli začátkem června taky Mospilanem /vrtule nalétává, když nakvétá černý bez/. Listy na koncích větví jsou kudrnaté, ale výhony už pokračují v růstu a mšice nejsou. Třešně právě zrají a jsou čisté.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.217 (?), 20.6.2012 8:53

Na čerešňu Kordiu som túto jar pozabúdol s lepom a Chemstop okolo kmeňa pod korunou som dával až keď som zbadal, ako mravci bláznivo pobehovali hore dole. Odvtedy mali utrum. To, čo stihli roznosiť, zblajzli larvy slniečok. Na jabloňovej stene na drôtenke už lep nedávam, je to komplikované. Navyše, ako píše Kuky, niektoré vošky aj preletia. Odstrihnutie zavoškavených koncov v rámci letného rezu perfektne zabralo, aj bez postreku.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 8.7.2012 13:06

Dnes se mi podařil výjimečný úlovek - za jednu noc 60 obalečů jablečných v lapáku! Trošku jsem napřed ve srovnání s AMS SET.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 8.7.2012 14:10

kdy a čím to stříknete?

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 8.7.2012 14:29

Postřik dělám 8 dnů po výrazném vrcholu letové vlny. Používám roky Mospilan. Má se asi za 10 dnů po postřiku opakovat, ale většinou to nedělám. V průměru v teplejších oblastech se postřkuje po 20. červenci do začátku srpna - vždy se musí upřesnit lapákem nebo AMS SET. První vlna mně letos vůbec nevyšla, chytil jsem jen pár jedinců, vrchol žádný. Teď ta druhá bude výrazná.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 8.7.2012 14:37

dle AMS SET byl u nás počátek letu motýlů před 2 dny

lapák jsem spotřeboval u první vlny, teď nevím jak to načasovat

nicméně nemá ta druhá vlna létat až koncem července??? nebo si to s něčím pletu?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.7.2012 14:44

Na AMS SET u nás (HK S.D.) dosáhlo 100% líhnutí housenek u 2.generace obaleče východního a 1.generace makadlovky broskvoňové. U obaleče jablečného 2.generace je líhnutí teprve na 71%, takže stejně by postřiky musely být dva. U jablek to je ještě celkem jedno, ale do broskvoní se mi zajíždět mospilanem už nechce, i když je tam u OL ještě rezerva. Že by nakonec u mě zvítězil prezident USA s tím jedinečným Spintorem? Ale na to je asi už pozdě. Teď by to už asi chtělo zakročit řádnými kontaktními a požerovými jedy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz