Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?)
18.7.2012 6:28

Když jsem stříkal papriky ve skleníku Bioolem, jednak to pak smrdělo žluklým tukem, druhak rostliny byly ulepené. Řepkový olej je vysychavý olej, a za určitých podmínek polymeruje do tuhého povlaku. A protože pokojové rostliny jsou vesměs citlivé, věřím kolegovi. Takže proti mšicím raději použiju Pirimor, v případě nezbytnosti Mospilan. Pokud jde o jazykový exkurs, slova "oblemcání" a "smrdět" nejsou obecně v Čechách považována za vulgarismy. (viz reklama v TV s trpaslíky utíkajícími od septiku).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 18.7.2012 19:02

Ahoj Petře. Využívám jen dostupných metod - AMS SET a v případě obaleče jablečného i vlastní lapák. Chemický arzenál mám z Agromanuálu.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 233.236 (?), 15.7.2012 17:46

Od rastlín a byliniek pestovaných v hrantíkoch cez zavoškavené jablone sme sa v diskúsii dostali až k izbovým rastlinám a "typickým" plodinám v našich záhradkách- citrusom. Bolo by dobré, keby sa ozval napr. niektorý jabloniar so skúsenosťou, ako mu ekologické prípravky typu Biool, Oleoekol, Ekalux... poškodily pestované plodiny? Princíp upchatia dýchacích otvorov či obalenia vajíčok parazitov olejovým filmom je veľmi vtipný, neškodný a prírode aj nášmu zdraviu neškodiaci. Som presvedčený, že "oblemcání plodů olejíčky" v čase odporúčanom výrobcami dáva svôj zmysel a prináša výsledok. Akurát netuším, prečo sa p.Wimpi nepohoršuje nad výrazom "oblemcaný". Že by mu nepripadal "otřesný"? wink

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 15.7.2012 18:13

České slovo "oblemcaný" mi připadá trefné a vtipné.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 18.7.2012 6:28

Když jsem stříkal papriky ve skleníku Bioolem, jednak to pak smrdělo žluklým tukem, druhak rostliny byly ulepené. Řepkový olej je vysychavý olej, a za určitých podmínek polymeruje do tuhého povlaku. A protože pokojové rostliny jsou vesměs citlivé, věřím kolegovi. Takže proti mšicím raději použiju Pirimor, v případě nezbytnosti Mospilan. Pokud jde o jazykový exkurs, slova "oblemcání" a "smrdět" nejsou obecně v Čechách považována za vulgarismy. (viz reklama v TV s trpaslíky utíkajícími od septiku).

host - 155.121 (?), 18.7.2012 12:14

Za jak dlouho může Mospilan zmoknout?

host - 155.121 (?), 19.7.2012 11:19

Ptal jsem se u výrobce Sumiagro, je to 6 hodin.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 19.7.2012 20:45

Pro upřesnění. Mospilan je japonský výrobek. Sumi agro Czech s.r.o. je obchodní organizace nabízející u nás, mimo jiné, některé japonské pesticidy.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.7.2012 12:12

Paľko, mám sto chutí se k Tobě rozjet a překontrolovat Tvoje utužení půdy a porovnat ho s tím zdejším. Že by byl broskvoňový semenáč nejvhodnější podnož do těžké, jílovité půdy, tomu prostě nevěřím a nejem díku tomu, co stojí psáno. Dnes se chystám provést ještě jeden zoufalý pokus, zakročit proti obalečům. "Naperu" do stromů Calypso společně s Teldorem proti hnilobě. Lepší by byla kombinace Reldan + Teldor, kvůli prostřídání insekticidů. Jablka padají, padají a padají, každý den. Zvýšená četnost postřiků se ukázala jako prd platná. Bohužel by to buď chtělo zapojit do boje všechny dostupné prostředky, včetně Spintorů, Stewardů a podobně, nebo zvýšit četnost postřiků "řádných" dotykových a požerových jedů, do čehož se mi zatím moc nechce. Už ani nevím, kam mám každý rok dávat ty pytle shnilých jablek. Sousedi to řeší tak, že je sypou na neudržovanou sousedovu zahradu z celoroční, dvoumetrovou trávou. Když se holt někdo nestará a neseká trávu, tak mu tam nějaký ten bordel šoupneme i od nás, však ono se to v té trávě ztratí. Prostě bordel patří do bordelu, to je jejich filosofie. Nevím proč nechtějí "řádně" zavázané pytle s těmito produkty brát s komunálním odpadem, když stejně skončí na skládce komunálního odpadu jistě daleko horší svinstvo. Takhle se všechno musí vozit na zběrné dvory. Tolik mě nemrzí, že spadne všechna Rubinola nebo Spartan, jelikož se tyto jablka dají snadno sehnat. Rubinola byla mimochodem minulý rok delikatesní. Ale třeba takový Topaz je stále sehnatelný jen lokálně a málo kdy a je drahý. Ale hlavně jde o plody jablek, které se nedají sehnat vůbec. Například zmiňovaná srdeční odrůda pana Vinšálka - DELOR. Pan Sus o ní kdysi psal, že je přímo předurčena být tržní odrůdou, ale jaksi zatím nikoho z velkopěstitelů nezaujala. Přitom se jedná o velmi chutné jablko, asi z nejpevnější dužninou z "rubínových" odrůd. Samozřejmě, že zamrzí spadaná jablka i z různých jiných roubů.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.7.2012 12:41

Víte, Petře, ono s tou jílovitou půdou je to složitější. Druhů půd je v podstatě nekonečné množství, přitom rozlišujeme jen pár typů - písčitá, hlinitopísčitá, písčitohlinitá, hlinitá, hlinitojílovitá, jílovitá, možná jsem na nějaké zapomně, nebo je přehodil. Takže s tou jílovitou půdou je to jako s příležitostným pitím alkoholu. Každý si pod tím představuje něco jiného. To, co někdo považuje za jílovitou půdu, může být pro jiného hlinitá. Procento a velikost půdních částic doma nikdo neměří. Mohu zodpovědně prohlásit, že v opravdové jílovici neroste prakticky nic. Vysloveně písčitá půda není žádnou výhrou, ale můžeme-li pravidelně přidávat statková hnojiva s dostatkem humusu a vydatně zalévat, jsou pěstitelské výsledky vesměs velmi dobré. V cihlářské hlíně broskvoně nepůjdou, ani kdyby byly naropubované na lebedu.. Ostatně, golfové trávníky se pravidelně pískují, aby byl porost zdravý, bujný, hustý. Že by někdo greeny jíloval, to jsem bratru neslyšel.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 20.7.2012 13:15

Doplním teď jenom to, co jsem psal před tím a to, že mi zbude ještě jedna možnost a to, " všetky jabloně popíliť ", a bude od shniláků pokoj jednou provždy.

smiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024