Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, pilatka a obaleči na jádrovinách 2018
|
|
 |
 |
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 77.142 (?) 27.6.2018 13:49
Pane Daníku ty babské řeči jsem myslel všeobecně nikoli osobně.Víte co se tady přepírá bludů stále dokola až jsou vydávány za normu pěstování.Důležité věci pak lidem unikají a ztrácí rozlišovací schopnost.
Madex je larvicid jako většina insekticidů proti obaleči.Proto je cílen na líhnutí.Než se larva dostane k cílovému objektu je kontaminována a hyne.Při závrtu je Madex prakticky neškodný.
Nechci se pouštět do nějakého teoretizování.Smiřme se s tím, že ošetřujeme pro konkrétní sezónu.Pokud dojde k nějakému náletu spor hub nebo škůdců, ošetřené kultury jsou na to připraveny.Nezaznamenal jsem nějaký zásadní vliv neošetřených sousedních zahrad na kvalitu úrody.A příští rok začneme nanovo.Tak to prostě je.Choroby a škůdci udeří v nové síle.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 77.142 (?), 25.6.2018 14:13
Klidně Spintorem ošetřujte, je přece na obalovače.Já mám tabulky pro použití Spintoru pro integrovanou produkci, kde se uvádí.Dle Biocontu a ovocnářské unie je doporučován do konce 1.dekády července.A teď pozor s poznámkou "* v případě registrace".Po registraci tohoto přípravku se doba použití zázračně prodloužila až do období 35 dnů před sklizní - viz tabulka v publikaci " Ochrana ovoce v integrované bezreziduální produkci - autor Vladan Falta a kol.". Pak že se zázraky nedějí.Dále Biocont uvádí před registrací vysoký index škodlivosti proti přirozeným nepřátelům.Já ošetřuji kolem 20.července a poté koncem července nebo začátkem srpna.Já mám jasno. Madex.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 77.142 (?), 26.6.2018 10:18
Přípravky na bázi CpGV konkrétně Madex byl u nás registrován 2010.Od té doby jej používám.Možnost rezistence byl znám již před registrací ze zkušeností v zahraničí.Kdo se chce seznámit blíže o problematice ochrany přípravky CpGV najděte si metodiku z roku 2009 na netu.Zadejte google.cz, do vyhledavače zadejte : virus granulozy obalece jablecneho, zobrazi se metodika v PDF a můžete číst nebo vytisknout.Je to hned prvni odkaz.Je v češtině tedy každému čitelná a výborně napsaná.Jen dodám.Madex se může používat pouze na jednu generaci obaleče.Poté musí být vystřídán klasickým insekticidem.Já používám na 1.generaci Integro na 2.generaci Madex.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 100.59 (?), 26.6.2018 21:40
Jak to tedy v praxi funguje? Máte pocit, že srovnatelně s "tvrdými" pesticidy?
Podle uvedeného napadne virus vylíhnuté housenky, ty se pravděpodobně ještě zavrtají, poškodí plod (?), ale uhynou. Na další generaci nelze použít z dúvodu rizika rezistence. Celkovou populaci obaleče neomezím z důvodu příletu ze sousedních zahrad. Cena použití 1200,- za 100ml a dávkování?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 73.142 (?), 27.6.2018 10:24
S účinností Madexu jsem spokojen.Červík se vždycky najde.To záleží na rozvleklosti náletové vlny.Důležitá je doba ošetření v době líhnutí.Madex se aplikuje v koncentraci 0,1 l/ha což by mělo odpovídat 1ml na 10 l vody.V době, kdy se koncentrace ještě prověřovala jsem kontaktoval pracovníky Biocontu.Byla mě doporučena dávka 2,5 ml Madexu na 10 l vody.Té se držím dodnes.Mohl bych použít klasický insekticid ale chci dodržet lhúty použití pro integrovanou produkci.Cenu buď akceptuji nebo ne.Přípravek lze při doporučeném uchovávání používat i 8 let.Doměnka o zpochybnění monitoringu škůdců a opačného efektu a nebo zbytečnosti ošetřování kvůli neošetřeným kulturám sousedů jsou s prominutím babské řeči.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Daník - Zlatý Zahrádkář (789) - 186.2 (?), 27.6.2018 12:31
Váš názor si jistě nikdo zpochybňovat nedovolí, jen jsem si (asi jako blondýna) zauvažoval, zkusím naposledy objasnit -
Boj se škodlivými činiteli dle mého babského názoru může probíhat v několika rovinách, jen příkladem nejčastější:
-
činitel přiletí či přileze a tam narazí na mou chemickou, fyzikální či jinou ochranu a než stačí napáchat škody, chcípne
-
činitele omezím na lokalitě v rozmnožování a postupně dojde k jeho eradikaci v následných generacích, takže v dohledné době nebude významně škodit (roztoči, hlístice, protirozmnožovací chemie, úklid zahrady atd)
U Madexu a obalečů jsem naznačil možnost (respektive položil otázku), že housenky, než je skolí vir, ve své generaci se stejně stačí zavrtat a způsobit nežádoucí škodu a na nižší početnost obalečů v generaci následující spoléhat nemohu, protože prostě přiletí od souseda. Pokud by byl mechanismus působení zdlouhavý a neměl efekt, pak i levný prostředek je drahý.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 77.142 (?), 27.6.2018 13:49
Pane Daníku ty babské řeči jsem myslel všeobecně nikoli osobně.Víte co se tady přepírá bludů stále dokola až jsou vydávány za normu pěstování.Důležité věci pak lidem unikají a ztrácí rozlišovací schopnost.
Madex je larvicid jako většina insekticidů proti obaleči.Proto je cílen na líhnutí.Než se larva dostane k cílovému objektu je kontaminována a hyne.Při závrtu je Madex prakticky neškodný.
Nechci se pouštět do nějakého teoretizování.Smiřme se s tím, že ošetřujeme pro konkrétní sezónu.Pokud dojde k nějakému náletu spor hub nebo škůdců, ošetřené kultury jsou na to připraveny.Nezaznamenal jsem nějaký zásadní vliv neošetřených sousedních zahrad na kvalitu úrody.A příští rok začneme nanovo.Tak to prostě je.Choroby a škůdci udeří v nové síle.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|