Odrůda Pinova

host - 58.114 (?)
26.2.2012 19:07

Ve svých fotkách z výstav ovoce jsem našel snímek Evelíny

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 190.179 (?), 26.2.2012 13:25

Jasne, na čokoľvek, najlepšie na niečo bujnejšie, lebo Pinova vďaka vysokej rodivosti väčšinu energie vydáva do plodov a ročné prírastky sú krátke. Pri nadmernej násade na pomalu rastnúcich podpníkoch je nevyhnutná júnová prebierka plodíkov. Plody Pinova, ako ste videl, majú solídnu veľkosť. Idared je pre Pinovu dostatočne bujný. Keď budete potrebovať vrúble, ozvite sa! wink

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 239.144 (?), 3.7.2012 23:11

Pinova žiadny rok nesklame. Ešte aj teraz sa snaží z posledných chvíľ zakvitnúť. Kvetné puky sú ako malé drahokamy uprostred zelene.

Pinova 23.6.2012
Pinova 23.6.2012

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 32.247 (?), 4.7.2012 10:20

Není to nějak zvlášť důležité, ale musím konstatovat, že první stromek, který se mně neujal ze zasílatelství Uherský Ostroh je právě tato jabloň Pinova. Škoda. Paľo, jako největší propagátor této odrůdy, udělal chutě na tyto jablka, určitě nejenom mně.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 13.246 (?), 6.7.2012 19:52

Som si istý, že Pinova ako odroda je v záležitosti neujatia Petrovho stromku ceľkom nevinne. S ujímaním produktov kúpených v Uh.Ostrohu som nemal problémy. Horšie bolo sklamanie pri prvej úrode. Nesúlad s údajmi na etikete bola slabá stránka tejto firmy. Príčinou môže byť neseriózny či ľahostajný prístup u samotných producentov. Posledný prípad sa mi stal aj nedávno, keď mi po 3 rokoch zakvitlo uherskoostrožské "Kiwi žienskie" kvetmi plnými prašníkov, ale blizny žiadne.

host - 58.114 (?), 26.2.2012 13:25

Tak dnes jsem donesl z chladírny poslední kousky jablka Rozela. Její chuť je v této době opravdu lahůdková.  Letos se také těším na voňavou Pinovu i její mutaci Evelínu, jejichž rouby snad již zaplodí.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.134 (?), 26.2.2012 16:03

Keď budete koštovať prvé plody Evelíny, napíšte do fóra, aký rozdiel v chuti je oproti Pinovej. Rozelu som vlani vrúbľoval do Galy a Floriny. Tiež sa teším na prvý plod.cheeky

host - 58.114 (?), 26.2.2012 19:07

Ve svých fotkách z výstav ovoce jsem našel snímek Evelíny

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.134 (?), 26.2.2012 20:13

Je vidieť, že Evelína, ak sa na výstave nepomýlili, má výrazné lenticely a oveľa viac karmínu, navyše rozvrstveného v pásoch, podobne ako u Gala Schnitzer Schniga (ľavá snímka). Pinova má iba líčko. Ktovie, či sa mutácia týka aj rozdielu v chuti?

Gala Schnitzer Schniga
Gala Schnitzer Schniga
posledný zabudnutý plod Pinovy po prekonaní mrazu
posledný zabudnutý plod Pinovy po prekonaní mrazu
ten istý plod odrody Pinova z opačnej strany
ten istý plod odrody Pinova z opačnej strany

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 116.139 (?), 4.2.2014 21:20

Úspešná nemecká sorta Pinova nesklamala v pivnici ani po teplej minuloročnej jeseni. Tvrdosť dužniny prekonáva otcovský Golden Delicious, jej šťavnatosť je nepatrne nižšia ako vlani. Prvé, čo vás uderí do nosu, je nesmierne intenzívna vôňa pri šúpaní jabĺk. Žiadne iné jablko z našej záhradky pri šúpaní tak silne nevoní. Je to podobná vôňa ako Coxova reneta, ale svojrázna, originálna a oveľa intenzívnejšia. Chuť neošúpaného plodu po nakúsnutí je aromatická, navinule sladkastá a pre mňa aj jemne horkastá, pravdepodobne vďaka šupke. Podobnú chuť som u iných odrôd doposiaľ nepoznal. Pinovu stále hodnotím medzi moje najlepšie kultivary.

Plody odrody Pinova majú vždy vyrovnaný tvar a veľkosť. Dĺžka plodov na snímke je 7 cm.
Plody odrody Pinova majú vždy vyrovnaný tvar a veľkosť. Dĺžka plodov na snímke je 7 cm.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.2.2014 11:29

Nechci nikomu brát nadšení pro pěstování Pinovy, to zdůrazňuji. Ale Coxova reneta, Kidd´s Orange, či Bláhovo oranžové vůbec nijak nevoní, což je známá věc. Ovšem vůni, výrazné zbarvení, či větší velikost plodů, bohatě vynahrazují jedinečnou, specificky typickou chutí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika