Odrůda Pinova
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 148.165 (?) 17.1.2014 20:38
Pinova i letos (kupovaná) fádní, sladká chuť, nic zajímavého. Obejdu se bez ní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 210.212 (?), 18.1.2014 13:29
Dolte mi pár slov do diskúsie:
1. Nikto p.Petrovi z P. nebráni porovnávať Kidd´s Orange s Pinovou.
2. Kidd´s Orange patrí medzi stredne až menej úrodné sorty. Otestoval som ju v 90.rokoch, je naozaj chutná, ale dnes ju prekonali novšie odrody, najmä po stránke pestovateľských vlastností a odolnosti. Kidd´s Orange dnes ponúka máloktorý predajca stromčekov.
3. Nazvať Pinovu "sladkou vodou" je voči jablku a jeho tvorcom nezaslúžené. Voda má neutrálnu chuť. Pinova nie je prehnane šťavnatá, ale v pomeru k cukrom má menej kyselín. Zrejme preto, že Pinova nie je priamym hybridom chuťovo skvelej Koxovej renety, má svoju chuť originálnu. Odporúčam degustovať vyzreté plody zo záhradky, nie podtrhnuté z marketu. Dozrievajúce plody Pinovy vyžarujú neuveriteľne podmanivú vôňu do veľkej vzdialenosti od stromu. Voňavejší kultivar v záhradke nenájdem. O pestovateľských vlastnostiach a skladovateľskej kvalite plodov bolo už napísané veľa. Zatiaľ má Pinova veľa priaznivcov medzi milovníkmi sladších aromatických jabĺk. Čas ukáže, dokedy si udrží svoju pozíciu. Jej krížence s inými skvelými odrodami ju časom pravdepodobne prekonajú.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 18.1.2014 18:06
Degustovaný plod pochází ze zahrady, ale nikoliv mojí. Protože má úplně stejnou chuť jako ty kupované, došel jsem k tomuto závěru. Termín "sladká voda" použil jeden člen rodiny po ochutnání jablka podobné odrůdy. Řekl: "Je to jen sladká voda, nic víc". Občas to také použiji a právě na Pinovu to podle mě sedí. U Kidd´s Orange se uvádí sice střední plodnost, ale jak říkám tak po čase plodí dostatečně. Nemohu rozhodně souhlasit s tvrzením, že Kidd´s Orange je chuťově překonaný. Toho bohdá nebude, aby takováto chuťovka byla zapomenuta, i když se sem tam něco v sortimentu objeví. Jak říkám, po některých zkonzumovaných odrůdách horší chuti, jsem si musel zpravit chuť právě tímto lahodným jablkem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.134 (?), 18.1.2014 18:25
Keďže ste o svojej pravde presvedčený, tak ostáva iba zaželať aby ste boli s náhradou aspoň tak spokojný ako som ja s Pinovou. Stano
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|