Odrody naších dedov a pradedov
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 57.238 (?) 29.1.2014 18:44
"Prostě: švestky = mléko starců." Tak neviem, či p.Miloš nemal náhodou na mysli švestky v tekutom stave? Mliekom starcov sa nazývalo a nazýva víno! Skúste zalistovať v knihe Nový brevíř o víně od Jindřicha Haufta. Súhlasím s názorom predchádzajúceho diskutéra. Je pravdou, že koľko ľudí- toľko chutí. Myslím si však, že vo väčšine prípadov platí aj fakt, že ovocie, ktoré je človeku vzácnejšie, ktoré mu pre horšiu dostupnosť nezovšednie a ktorým sa každoročne neprejída, to mu aj viac chutí. Pochádzam zo Znojma, ale marhule- typické ovocie pre Znojemsko- nepovažujem za najchutnejšie. Viac si pochutím na kvalitne vyzretej slivke alebo obrovskej modrej ringlote. Za chuťový skvost naďalej považujem prezretú veľkú správne vyfarbenú broskyňu čerstvo utrhnutú zo stromu alebo strapec veľkoplodého muškátového hrozna. Mäkké vyzreté kiwi A.arguta, mäkký červenopomarančový plod hurmi-kaki alebo vyzretý žltý intenzívne voňajúci cukrový melón sú bezkonkurenčné. Jabĺčka naších dedov, prepáčte mi.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tini - (31) - 193.108 (?), 29.1.2014 14:38
Nejen starců, u nás, kde se meruňky a broskve nepěstují... prostě švestka byla to nej, alespoň pro mne od dětských let. No, trochu jsem utíkal ještě k melounu, ale to je jiná kategorie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.132 (?), 29.1.2014 16:10
Kolko ludi tolko chuti. Slivky idu hockde na kopaniciach, ale broskyne boli vzdy vzacnost, aj kvoli chorobam a kvoli nie vzdy a vsade priaznivym podmienkam na pestovanie. Marhule boli menej vzacne ako broskyne, ale situacia sa asi otaca. Spravidla maju marhule vyssiu cenu, asi preto, ze su kratko pocas sezony. Pre mna chutne broskyne a jahody su asi to naj ovocie, lepsie nepoznam.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 57.238 (?), 29.1.2014 18:44
"Prostě: švestky = mléko starců." Tak neviem, či p.Miloš nemal náhodou na mysli švestky v tekutom stave? Mliekom starcov sa nazývalo a nazýva víno! Skúste zalistovať v knihe Nový brevíř o víně od Jindřicha Haufta. Súhlasím s názorom predchádzajúceho diskutéra. Je pravdou, že koľko ľudí- toľko chutí. Myslím si však, že vo väčšine prípadov platí aj fakt, že ovocie, ktoré je človeku vzácnejšie, ktoré mu pre horšiu dostupnosť nezovšednie a ktorým sa každoročne neprejída, to mu aj viac chutí. Pochádzam zo Znojma, ale marhule- typické ovocie pre Znojemsko- nepovažujem za najchutnejšie. Viac si pochutím na kvalitne vyzretej slivke alebo obrovskej modrej ringlote. Za chuťový skvost naďalej považujem prezretú veľkú správne vyfarbenú broskyňu čerstvo utrhnutú zo stromu alebo strapec veľkoplodého muškátového hrozna. Mäkké vyzreté kiwi A.arguta, mäkký červenopomarančový plod hurmi-kaki alebo vyzretý žltý intenzívne voňajúci cukrový melón sú bezkonkurenčné. Jabĺčka naších dedov, prepáčte mi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.63 (?), 29.1.2014 22:00
Palo, mate pravdu s tym zovsednenim. Pred par desiatkami rokov sa nam jablcka valali pod stromami, a ludia stali dlhy rad na banany a pomarance.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|