Odrody naších dedov a pradedov



host - 105.132 (?)
29.1.2014 16:10

Kolko ludi tolko chuti. Slivky idu hockde na kopaniciach, ale broskyne boli vzdy vzacnost, aj kvoli chorobam a kvoli nie vzdy a vsade priaznivym podmienkam na pestovanie. Marhule boli menej vzacne ako broskyne, ale situacia sa asi otaca. Spravidla maju marhule vyssiu cenu, asi preto, ze su kratko pocas sezony. Pre mna chutne broskyne a jahody su asi to naj ovocie, lepsie nepoznam.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Tini - (31) - 193.108 (?), 29.1.2014 14:38

Nejen starců, u nás, kde se meruňky a broskve nepěstují... prostě švestka byla to nej, alespoň pro mne od dětských let. No, trochu jsem utíkal ještě k melounu, ale to je jiná kategorie.

                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 29.1.2014 15:59

Tak to jsem byl asi vyjímka,  mně meruňky jako díděti i když byly u nás relativně vzácné (ne vždy se ve Zlíně urodily) nikdy nechutnaly. To už jsem vždycky ocenil spíš tu švestku. A už mi to tak zůstalo.

                     
host - 105.132 (?), 29.1.2014 16:10

Kolko ludi tolko chuti. Slivky idu hockde na kopaniciach, ale broskyne boli vzdy vzacnost, aj kvoli chorobam a kvoli nie vzdy a vsade priaznivym podmienkam na pestovanie. Marhule boli menej vzacne ako broskyne, ale situacia sa asi otaca. Spravidla maju marhule vyssiu cenu, asi preto, ze su kratko pocas sezony. Pre mna chutne broskyne a jahody su asi to naj ovocie, lepsie nepoznam.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 57.238 (?), 29.1.2014 18:44

"Prostě:  švestky = mléko starců."  Tak neviem, či p.Miloš nemal náhodou na mysli švestky v tekutom stave? laugh  Mliekom starcov sa nazývalo a nazýva víno! Skúste zalistovať v knihe Nový brevíř o víně od Jindřicha Haufta. Súhlasím s názorom predchádzajúceho diskutéra. Je pravdou, že koľko ľudí- toľko chutí. Myslím si však, že vo väčšine prípadov platí aj fakt, že ovocie, ktoré je človeku vzácnejšie, ktoré mu pre horšiu dostupnosť nezovšednie a ktorým sa každoročne neprejída, to mu aj viac chutí. Pochádzam zo Znojma, ale marhule- typické ovocie pre Znojemsko- nepovažujem za najchutnejšie. Viac si pochutím na kvalitne vyzretej slivke alebo obrovskej modrej ringlote. Za chuťový skvost naďalej považujem prezretú veľkú správne vyfarbenú broskyňu čerstvo utrhnutú zo stromu alebo strapec veľkoplodého muškátového hrozna. Mäkké vyzreté kiwi A.arguta, mäkký červenopomarančový plod hurmi-kaki alebo vyzretý žltý intenzívne voňajúci cukrový melón sú bezkonkurenčné. Jabĺčka naších dedov, prepáčte mi.cheeky

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.56 (?), 29.1.2014 20:56

Také jsou z peckovin ty modré pro mě NEJ. Podívejte se na tu neopakovatelnou barvu, ojínění, vůni, zlato uvnitř, vezměte do ruky zavřete oči a vnímejte ten krásný tvar... Sníte kilo, jste plně nasyceni a za chvíli do toho jdete znova smiley.

                     
host - 224.63 (?), 29.1.2014 22:00

Palo, mate pravdu s tym zovsednenim. Pred par desiatkami rokov sa nam jablcka valali pod stromami, a ludia stali dlhy rad na banany a pomarance.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 57.250 (?), 30.1.2014 13:03

Je to o vkusu, zvyku, vzácnosti. Onehdy jsem si povídal s kolegou - naturalizovaným Kameruňanem. Ptal jsem se ho, jestli se i u nich prodávalo exotické ovoce. Samozřejmě ano (pro ně exotické zamenalo z mírného pásma),  za nejlahodnější považoval jednoznačně jablka a hrušky.

                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 144.202 (?), 30.1.2014 23:17

Súhlasím, je to hlavne o vzácnosti. Japonci pestujú netradičné jablká pod hustou sieťou proti hmyzu, takmer ako v skleníku. Pre juhoázijcov sú naše jablká exotickou vzácnosťou. Keby sa zahrýzli napr. do typicky jablkovej chuti voňavého Priesvitného letného, istotne by odstrčili bokom všetky tie mangá, duriany, papáje... Je však zaujímavé, že teplomilné francúzske hrušky pestujú v tropickom pásme v Indii spoločne s mangovníkmi, ľadvinovníkmi a litči.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika