Natírání kmenu vápnem
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?) 10.1.2017 13:03
No a dnes je podle mého přesně ten den, kdy je teplota okolo nuly, ale praží slunce a ohřívá tmavé, vápnem nenatřené kmeny na teplotu nad nulou, aby v noci přišel třeskutý mráz a napáchal na kmenech škody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 212.60 (?), 10.1.2017 16:13
Neviděl jsem ještě žádný ovocný (produkční) sad s bíle natřenými kmeny. Jak oni to dělají, že ty stromky nenatírají, a ony jim nepraskají? Je to fakt, nebo jen dlouhodobě udržovaná fáma? Já vůbec nevím, jak se k tomu postavit, když všichni, co natírají bíle kmeny, argumentují pouze "prý se to má dělat". Nepatřím mezi ty, co by něco dělali, protože to dělají sousedi... rád bych svým stromkům udělal dobře, ale nemám na základě čeho se rozhodnout - je to nějak (třeba experimmentálně) doloženo, že to opravdu výrazně funguje a pomáhá?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 229.108 (?), 10.1.2017 17:44
Ivane, při vší úctě k Vám: nevyzerá.
(Ale je to jen můj názor a věc osobního vnímání).
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.231 (?), 10.1.2017 19:10
Josefe: Beriem, nemusí to každému "zapasovať", aj keď mne sa biela celkom páči. Úctu v diskusii neriešte, keď trepnem blbosť tak ma treba zvoziť, to mi je vždy sympatickejšie ako pritakávanie. Padni komu padni, absolútne v pohode. Skôr mi vŕta v hlave ten efekt bielenia. Teoreticky si to zdôvodniť vieme (slnko, termika, fyzika..), robili to naši dedovia a otcovia... Len mi chýba také trochu vedecké hľadisko, nejaká štúdia ktorá by to zhodnotila nielen z pohľadu empírie ("nabielil som a neprasklo..."). IH
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.103 (?), 10.1.2017 19:58
robili to naši dedovia a otcovia...Napadlo mně pokusit se něco dohledat ve staré literatuře (1920) Tehdy bylo běžné chránit stromy, mimo jiné, nátěrem složeným z jílu, hašeného vápna, kravince, jemného písku a petroleje smíchaných s vodou za účelem ochrany okusu před zvěří. Uvážím-li, že tuhé zimy, jako je letošní, byly téměř každý rok, nejčastějším materiálem pro oplocení zahrad bylo dřevo a také se v přírodě zcela běžně a v hojném počtu vyskytovali zajíci, nedivím se, že bylo bílení stromů podobnými nátěry zcela běžné. Kdo někdy viděl, jak dokáže zajíc ohlodat kmen stromu, nemůže se divit. Prostě nátěr kmenů stromů stejně, jako se dnes uplatňuje při ochraně mladých lesních stromků proti okusu zvěří.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 67.176 (?), 10.1.2017 21:52
čo sa týka stromov pri ceste, tak tie sú väčšinou už staré a teda pre zajace neatraktívne a zrejme aj autá ich rušia pri kusaní. mne sa tak marí, že keď som bol decko, tak na stromoch pri ceste boli plastové chrániče proti okusu, ale kľudne sa môžem mýliť. ďalší faktor, ktorý napr. mohol mať vplyv prečo počas zimy tie stromy pri ceste nepukajú je sneh, ktorý na ne odfúkol pluh a kmene sú častokrát zasnežené, teda tam nie sú výkyvy teploty. moje porovnanie je také, že sused kmene pravidelne natiera, nemá problémy so zajacmi a sú v lepšom stave ako moje, aj keď viem objektívne porovnať len moju čerešňu. mladé stromčeky mi zajace okusali pred 3 rokmi, nemal som vtedy ešte ochranu.
ale ja vždy hovorím, že názor si môže napísať každý a nech si každý robí podľa seba, lebo pestuje v iných podmienkach a niečo iné sa mu osvedčilo.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 10.1.2017 22:34
Otázka bílení stromů byla již víckrát probrána.
1. V minulosti se každoročně líčily hospodářské prostory vápnem, tak se stromy vzaly z jedné vody (kýblu) taky
2. Bílení stromům neuškodí, i ta trocha vápna se jim obbvykle hodí
3. Je to i jistá desinfekce, i když přídavek Arborolu se začal doporučovat až v dobách reálného socializmu
4. Samotné vápno před okusem zvěří nechrání
5. Absence bílení v produkčních sadech nemluví proti metodě jako takové. Znamená jen, že není cost efektivní.
Já sám kmeny stromů nebílím, ale jen proto, že se mi nechce. Kdyby to někdo udělal za mě, poděkoval bych mu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|