Mýtus Strýmka
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 11.2.2013 17:00, zobrazeno: 82084x
Odrůda již zná prakticky každý. Jeden říká, že mu ji nežerou ani králíci, druhý zase že pálenka je z ní dobrá. třetí, že ani ta ne. Zkrátka každý ji jen haní a málokdo na ní nechá niť suchou. Tolik mýty. Jaká je ale realita? Už několik týdnů konzunuju Strýmky, které už ve sklepš takř. došly a musím říct že Strýmka je v prvé řadě stolní jablko par exelance, nebo De luxe chcete li. Konzistence naprosto vyhovuje, její chuť je originální a těžko zaměnitelná, vysokou šťavnatost a osvěživost si drží do pozdního jara. Plody zcela vystavené slunci mají navíc i velice příjemné aroma. Plody byly brané ze stromů, které nejsou udržovány řezem, tedy přeplozují, u stromů, kkde je růst a plodnost v rovnováze bych očekával, že těch plodů s oním aroma bude výrazně více. Na rozdíl od Idaredu, který když se nechá přeplodit, tak je opravdu nepoživatelný, u Strýmky jsou dobré i malé plody. Velice slušná odolnost ke strupovitosti, mrazuodolnost, dlouhověkjost, nečervivost a mimořádná úrodnost (loni 15 metráků z jednoho stromu) jen dokládají mimořádnost této odrůdy. Dle Dr. Lokoče se jedná navíc o nejlepší odrůdu na mošty s velice vysokým obsahem vit. C... Je velká škoda že mýty, které o ni panují dokáží lidem tuhle odrůdu naprosto znechutit... Holt věříme víc tomu co se říká, než našim vlastním smyslům...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 11.2.2013 19:09
Také nechci nikomu nic znechucovat, ani šířit mýty. Strýmku jsme nejedli ani jako děti v 50. letech, a to jsme tenkrát snědli ledacos.
Potom ji měl ještě tchán na zahradě a pokud plody neoklepal a neprodal do výkupny, ale uskladnil je, tak je ve sklepě na jaře našel téměř všechny a nezbylo mu, než je opatrně zkrmovat ovcím a prasatům, králíkům je nedával. Prostě nikdo z rodiny ani z příbuzných z Prahy je nechtěl jíst. Já také ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 43.70 (?), 11.2.2013 19:31
Já se hlásím k těm otrlým. U jablek mně tlustá slupka ani kyselá chuť nevadí zkonzumuji i nedozrálé průsvitné letní či nedozrálé švestky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 11.2.2013 21:52
No pokial ide o Priesvitne letne, tak ja ho mam tiez radsej nedozrete ako prezrete. No asi keby dozrievali v septembri/oktobri tak by som ich ani nejedol. :)
Nedozrete slivky mi velmi nechutia, no ked nie je nic ine, aj tie zjem (zalezi aj od odrody).
Odbocil som, no ku Strymke sa vyjadrit neviem, nakolko sa u nas nikde v okoli nepestuje.
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.252 (?), 11.2.2013 22:27
Máme 2 stromy a až odejdou, rozhodně nové sázet nebudeme. Občas se některé jablko sníst dá, zláště v letech, kdy je úroda menší. Vydrží dlouho, to je pravda. Strašně přeplozuje, každý rok vyhrabávám z trávy hromady "ping-pongových míčků" a vozím je na kompost. Jednu bedničku dám i do slepa a pak ji na jaře vyklopím na kompost k těm ostatním. Takže se přikláním na stranu odpůrců.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|