Melrose a Gloster
|
|
|
|
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 165.2 (?), 29.3.2013 21:06
Gloster má jemnější slupku, nazelenalou dužninu, podle doby konzumu více či méně kyselin. Podle mě je daleko lepší než to druhé jablko s tuhou nahořklou slupkou i s aromatem do hořka. Teď na konci března už bude Gloster nejspíše za vrcholem, u druhé odrůdy nevím, kdy je optimum. Přijde mi pořád stejně fádně sladké. Ale jak tu na múj nedávný pohled na odrůdy typu Starking, Starkrimson odpovídali pěstitelé z jiných míst, prý to může být jablko více než jen poživatelné, ale i dobré. Škoda, že je Gloster takový strupáč a že trpí houbovkami, které se do něj dostávají přes jádřinec.
|
|
 |
|
 |
 |
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 29.3.2013 21:22
Je to již více než 10 let co vzpomínám na dědovi jabloně (305 mnm) a hlavně odrůdu Gloster a Starkrimson, v životě jsem neochutnal chutnější, šťavnatější, křupavější a krásnější jablka. Bohužel děda již má na onom místě jezírko a tak mi nezbyde než si vysadit Gloster sám.
Ještě lehce odbočím-která odrůda je hodně odolná proti slun.úpalu (mnohé ovoce je u mě spálené),díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 8.11.2013 20:37
Když se řekne Starkrimson vybaví se mi velmi chutná jablka ve školní jídelně, s nazelenalou voňavou dužinou.V té době jsem název ještě neznal, utkvěla mně velmi v paměti svou chutí, a tou nazelenalou dužinou.Která jiná odrůda má nazelenalou dužinu?Což naplat asi potřebuje postřiky proti strupovitosti, nepořídil jsem si ji.
Když se řekne Gloster vybaví se mi, že ji někdo kritizoval pro častou hnilobu jadřince.Velmi vzhledné plody, a plodnost.Tedy jak se říká "navrch huj, ve vnitř fuj.Nepěstuji proto se mohu mýlit.
Když se řekne Melrose vybaví se mi v paměti slova jednoho pěstitele "Těžké, hutné,a chutné jablko.Měl jsem na její pořízení zálusk, ale odradily mě některé její fotografie.Naproti tomu fotografie pana Vlastimila jsou velmi lákavé, a je vidět, že jsou pěstována s láskou, a je jedno, jestli jsou marketová, tržní,nebo patří mezi "staré odrůdy"-ostatně to označení nepochází ode mně, ale mně ani neuráží.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 1.2.2014 18:54
Až teď jsem se dostal k ochutnávce mnohokrát probírané odrůdy Melrose (Jonathan x Red Delicious). A protože byl minulý rok příznivý pro zvýraznění aromatických chutí v plodech, tak musím smeknout i před těmito plody Melrose, co tady mám. Jak známo, tak v těchto příznivých letech se zvýrazní (je patrná) v Melrose typická příchuť odrůdy Red Delicious. Jelikož se jedná o křížení s Jonathanem, tak se u Melrose nejedná v žádném případě o přehnaně sladké jablko. Je to něco podobného jako u Glosteru, kde se výrazná sladkost snížila přikřížením Zvonkového. Chuť těchto Melrose sice nedosahuje takové plnosti a výrazu chuti, jako je tomu například u minuloročních mutací Jonagoldu, ovšem chuť těchto plodů Melrose je minimálně velmi dobrá, ne-li lepší. Touto kvalitou by letos jistě předčila Idared a zvláště když se jedná o stejně dlouho skladovatelné jablko, jako je Idared. Dalo by se snad i říci, že minuloroční Melrose celkem snadno v chuti překonává i mnou chválený Jonalord. Minuloroční Melrose = výborná pochoutka i pro náročnější konzumenty. 
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 30.1.2015 12:43
Nevím o žádné rozšířené odrůdě, která by doplnila tyto dva zástupce kříženců typu RED DELICIOUS. Plody těchto dvou odrůd, pocházející od pěstitele z Jičínska jsou v současné době v této kvalitě: MELROSE - samozřejmě stále velmi pevná a šťavnatá dužnina, což je hodně důležité. Chuť prázdnější, navinulá, málo aromatická. GLOSTER - dužnina méně pevná, chuť navinulá, ale výrazně aromatická přesně v duchu odrůd typu Red Delicious, tedy řádná Obě odrůdy působí dojmem snížené sladkosti, ale mnohem více je to rušivé u prázdnějšího Melrose. U Glosteru o snížení sladkosti německým šlechtitelům šlo, viz. kniha Příběhy slavných odrůd, jako náhradu za příliš sladký Starkrimson Delicious. Jak je známo, tak u Melrose je kvalita plodů proměnlivá v závislosti na klimatických podmínkách. Trvanlivost jeho plodů je ovšem obdivuhodná.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|