Určitě seženete na M9. Chce to ale více péče a hnojení. Může se stát, že stromek s malým růstem tzv. zakrní - neroste a má nekvalitní plody. Z malého stromku matčina bych moc velkou úrodu nečekal, obyčejně obrůstá špatně plodonoši (to záleží taky na řezu) a pokud nestříkáte zbytek může zničit obaleč. Je ale dost odolné vůči strupovitosti i padlí - alespoň u mne. Odrůda Nabella (Matčino x Starking) je pro zákrsky na M9 vhodnější - má spurtypový růst a daleko větší násadu plodů. Chuť je podobná matčinu.
Je to pravda, třebaže někteří Matčino na zákrsku pěstují, mně se to neosvědčilo, plodnost byla malá a řez - vzhledem k špatnému obrůstání - obtížný. Nabela je pro zákrsek ideální odrůdou, chutí se ale Matčinu nevyrovná.
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?),12.7.2015 16:29
Zdravíčko jabličkáři.Zasílám k zhlédnutí mladé plůdky Matčino.Osobně jsou pro mě v této vegetační době na krásu u jabloní nepřekonatelné.Dokonalý vejčitý tvar se světle zelenou barvou pokropenou bílým tečkováním.Skoro vypadá jako zelený vlašský ořech.Posuďte. - Mičurin Ii (470 m)
Chuť Matčina neznám, ale včera jsem sebral pár spadlých jablek z jednoho starého stromu ze zahrady u cesty. Podle vzhledu se mi hned vybavilo právě Matčino. Plody jsou chruplavé, šťavnaté, sladké s příjemnou kořeněnou chutí - vzdáleně mi připomíná třeba Kidd's Orange. Zralé je právě teď (350 m n. m.). Co myslíte?
Určování odrůdy podle plodových znaků z fotky je obtížné, ale v tomto případě se s velkou pravděpodobností o Matčino jedná. Pro kontrolu a porovnání Vám mohu zaslat rouby, ačkoliv moje Matčino ze zákrsku nebylo tak chutné jako ze starých vysokokmenů.