Macoun

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?)
16.4.2021 21:48

Snímek je asi tři roky starý.Původně byla celá palmeta zapěstována odrůdou Banánové zimní.Chuť mě však vůbec nevyhovovala a tak jsem ji začal přeroubovávat směsicí odrůd.Na snímku pod Holiday je Banánové zimní ale v té době již do jejich plodonošů aplikovány rouby Jarka.Na velkém U-tvaru vroubována Deliga a vertikální větve velkého U-tvaru odrůda Angold.Bohužel nechce dělat plodonoše ač šlechtitel prezentuje tvorbu krátkých a středně dlouhých plodonošů.Na snímku loňský stav upravované palmety.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 7.4.2021 18:28, zobrazeno: 4849x

Dobrý den. Pán nedaleko odsud si nejen pořídil zavčasu z e-shopu Malinové holovouské, ale zajistil si i Macouna, když ještě byl k sehnání. A protože je pán velkým příznivcem Mac Intoshe a jeho kříženců, tak si velmi pochvaluje tohoto Makouna, hlavně jeho velkou šťavnatost. Máte i Vy nějakou zkušenost s Macounem (Mac Intosh x Jersey Black)?

host - 10.43 (?), 13.4.2021 20:59

..a jak si stoji Macoun proti  Spartanu?

host - 213.191 (?), 15.4.2021 16:22

Macoun pěstuji asi 4 roky na M26 a pro mne to bylo milé překvapení. Jablka jsou větší než Spartan a mají spíše zploštělý tvar. Spartan se se mi zdál chutově možná výraznější, ale Macoun ho překonává šťavnatostí a konzistencí dužniny, navíc nemá nepříjemně silnou slupku. Pokud jde o skladování, tak Macoun mi vydržel méně než Spartan. Spartan sice vydrží déle, ale později ta chuť již taky není ono. Co se týká strupovitosti, tak na tom budou obě odrůdy asi podobně, tedy jsou dost náchylné a je potřeba je ošetřovat postřiky. Ovšem záleží na průběhu počasí a stanovišti. Padlí jsem ani u jedné odrůdy nezaznamenal. Z důvodu možného zdrobňování plodů u obou odrůd na vzrůstnějších podnožích bych volil spíše ty méně a středně vzrůstné.

Macoun má kvalitnější dužninu, i když ne tak výraznou chuť jako Spartan. Pravého Mc Intoshe jsem ještě neochutnal, tak nevím jaká odrůda z něj pobrala více chuti. Macoun je alternativa pro ty, co mají rádi chuť McIntoshe a už je omrzel Spartan

Loňská úroda mladého stromku na M26
Loňská úroda mladého stromku na M26

host - 26.133 (?), 15.4.2021 16:54

Pravého Mc Intoshe jsem ještě neochutnal, tak nevím jaká odrůda z něj pobrala více chuti.

Pravděpodobně je tou odrůdou Lobo.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.4.2021 9:53

Takže "vítězem" se opět stává dokror Miloš Vysloužil, který tvrdil, že se s Makounem u nás nikdy nesetkal. Nedivil bych se, kdyby posílali místo Makouna Lobo, keré se všude dost prodává. Dneska jsem se byl podívat v OBI a měli tam kontejnerované broskvoně. Sice pěkné, narašené stromky, ale záměny prozradily květy. Na Royalvee byly zvonkovité květy a na Redhaven růžovité. Má to být naopak. Přitom stromky byly opatřené třemi visačkami i s obrázkem. Proč se zatěžovat s pravostí odrůd, když je stromek jinak v pořádku, že. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 16.4.2021 10:13

Tak doufám, že jste je na to upozornil a že to opravili. Já bych to tedy udělat už jen kvůli těm, kteří si stromky zakoupí a časem zjistí, že mají zajíce v pytli. Zdraví Walter

host - 162.138 (?), 16.4.2021 10:18

Lobo jsem chutnal vloni první jablko z roubu, navím jestli to byl reprezentativní kus, protože bylo docela malé. Chuť byla k nerozeznání od Spartana- výraznější než Macoun. Plod Loba se rozezná hustými světlými velkými lenticelami.

U Loba čekám na nějakou reprezentativní úrodu. Mám i loňský stromek na MM106.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 16.4.2021 13:37

Macoun jsem ještě nepěstoval.Chtěl bych ovšem poukázat na zvláštní skupinu kanadských a amerických odrůd převážně z minulého století které byly pocukrovány nádherným ojíněním.Pohužel dnes mimo Spartanu který má dobrou skladovatelnost se již ostatní skoro nepěstují.Dnešním komerčním požadavkům zřejmě nevyhovují a ojínění není žádoucí.Chuťově jsou to pořád špičky.

Pěstoval jsem a nebo pěstuji odrůdy z této skupiny a je zajímavé si je vizuálně porovnat pro jejich velmi podobné barevné a plodové znaky které se dají lehce zaměnit.

Pěstoval jsem Mc Intosh, Spartan, Linda.Stále pěstuji Lobo a Holiday.Pokud bych je chtěl ocenit chuťově, vede Mc Intosh, těsně v závěsu Lobo a Holiday, potom Spartan a nakonec Linda.Macoun z této skupiny nehodnotím, nemám zkušenost.

Mc Intosh
Mc Intosh
Lobo
Lobo
Spartan
Spartan
Linda
Linda
Holiday
Holiday

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 16.4.2021 19:51

máte moc pěknou tu U palmetu z Holiday.yes Co je, prosím pěkně, za odrůdu pod ní? Walter

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 16.4.2021 21:48

Snímek je asi tři roky starý.Původně byla celá palmeta zapěstována odrůdou Banánové zimní.Chuť mě však vůbec nevyhovovala a tak jsem ji začal přeroubovávat směsicí odrůd.Na snímku pod Holiday je Banánové zimní ale v té době již do jejich plodonošů aplikovány rouby Jarka.Na velkém U-tvaru vroubována Deliga a vertikální větve velkého U-tvaru odrůda Angold.Bohužel nechce dělat plodonoše ač šlechtitel prezentuje tvorbu krátkých a středně dlouhých plodonošů.Na snímku loňský stav upravované palmety.

.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty