Mac Intosh a Lobo

host - 78.10 (?)
2.9.2012 19:51

Osobně více než citlivost ke strupovitosti mám u Mc intoshe větší problémy jednak s obalečem- citlivost prakticky jako Matčino a potom taky s přitažlivostí pro vosy a tedy vysokou intenzitou hnití přes sklizní. Strupovitost se u této odrůdy dá zvládnout pokavad ení extrémní rok. Samozřejmě bez chemie.

Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 145.26 (?), 13.10.2011 0:16
Dobrý deň! Mc Intosh a z neho vyšľachtený Spartan majú okrem netradične fialovočervenej šupky žiarivo bielu sladkú dužinu s nenapodobiteľnou typickou vôňou. Môžete ich pestovať aj v chladnejších polohách. Konzumne Vám vydržia rozhodne dlhšie ako do októbra. Paľo

host - 59.254 (?), 17.10.2011 15:02

Vážení diskutující, která z odrůd vycházející z McIntoshe, resp. Spartana, odolnější strupovitosti, se Vám jeví jako nejlepší? Myšleno poměr chuť, plodnost, odolnost proti houbovým chorobám. Hledám totiž náhradu za Spartana, který je u nás kvalitní jednou za 5 let, jako třeba letos... Spalord, Sparjon, Vysočina, jiná odrůda? Díky Mittwoch

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 17.10.2011 16:52

Spartana resp. M.I. mi připomíná asi nejvíc odrůda Liberty a taky jedna, co jsem koupil pod jménem Red Croft. Obě odolávají strupovitost vcelku dobře. Mají podobnou nectnost jako Spartan - sklon tvořit menší plody.  Podobný by měl být i Novomac, první úrodu ale nelze hodnotit. Sparjon příliš Spartana nepřipomíná, Vysočina a Spalord zatím neplodily. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.9.2012 11:05

Pozlatit ruce tomu, kdo objevil a vyšlechtil v polovině 19.století v Kanadě odrůdu Mac Intosh. Nedávno jsem koštoval celočervené předčasně spadlé Spartany, ale to je tak úžasná originální příchuť, že snad takovou nenajdete u žádné jiné odrůdy. Neuvěřitelné, jak říká Horst v reklamě na všelijaké to kuchyňské nádobí. Škoda, že mně opět dotěrný hmyz laskavě neponechal na stromě skoro žádné plody. Už se zase těším na fotografie vzorného pěstitele, pana Polehly. Když ne letos, tak alespoň příští rok nás potěšíte pane Vlastimile Vašimi přítažlivými fotografiemi starých odrůd. Alespoň doufám.

host - 78.10 (?), 2.9.2012 12:56

Mac intosh je opravdu legenda. letos bohatě zaplozený celý strom, červivé plody kvůli teplu už maj typickou chuť a vůni. Strupovitost je, ale nemá vliv na kvalitu a velikost plodů. Spartan hodnotím o poznáná hůře, není tak chutný a má nepříjemnou tlustou slupku. Pro ty kteří říkají že se dá sloupnout, oznamuji že jabka zásadně neloupu.

Ing. Fidla

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.9.2012 15:44

Opět jsem se kochal fotkami pana Vlastimila v tomto tématu a musím říct, že působí opravdu profesionálně. To já z mým malinkým foťáčkem, který např. silně přesvětluje plody při focení zblízka, nesvedu. Jablíčka jsou jako ze žurnálu a nikde žádné poškození hmyzem. Zdravé listy svědčí také o vysoké pěstitelské péči pana Vlastimila. Ovšem také je samozřejmě velké plus, že se jedná o mé oblíbené odrůdy. Chtěl bych také poděkovat panu Fidlovi za kladné hodnocení starého Mac Intoshe. O tom, že bohužel trpí strupovitostí více, než Spartan se tady mohu přesvědčit sám. Ještě bych chtěl upozornit, že zde nejde o propagaci starých odrůd na úkor nových. Občas na ty staré vzpomenout snad můžeme.

host - 78.10 (?), 2.9.2012 19:51

Osobně více než citlivost ke strupovitosti mám u Mc intoshe větší problémy jednak s obalečem- citlivost prakticky jako Matčino a potom taky s přitažlivostí pro vosy a tedy vysokou intenzitou hnití přes sklizní. Strupovitost se u této odrůdy dá zvládnout pokavad ení extrémní rok. Samozřejmě bez chemie.

Ing. Fidla

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 2.9.2012 20:25

Hmyzu chutná ledacos. Na dvou velmi vzrostlých roubech Rubinoly mně prevíti nenechali vůbec nic. Rubinola se dá ale naštěstí v dnešní době velmi snadno zakoupit. Jinak musím potvrdit, že většina rezistentních odrůd je na tom u mě mnohem lépe. Mimo Rubinoly. Hlavně žluté odrůdy.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1714) - 73.140 (?), 3.9.2012 10:26

Zdravím pánové.Letos si můžu o lahůdkách, které zmiňuje pan Petr jenom zdát.Sklidím tak akorát listí.Dvě palmety (Lobo a Banánové zimní) které přežily mrazy u zdi se sice snaží ale přemíra škůdců a málo ovoce z nich dělá terč.Asi z 40-ti kusů Lobo jich obaleči i přes zásah 80% zlikvidovali.Zbytek dokončí při dozrávání vosy a sršně.Ty se vrhají doslova na vše.V Třebíči všechno zmrzlo a nedostatek potravy z nich dělá likvidátory ještě nezralých plodů viz.hrušeň Lucasova.Pár jich přežilo a už nyní jsou všechny plody zcela vykousány na slupku.Přitom 15 km od nás je všechno vpořádku.Stromy se prohýbají pod úrodou jablek.Petře, fota jsou pořízena amatersky mobilem-3,2 megapixel.Snad někdy příště a veseleji.Zatím zdar! - Mičurin II

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.228 (?), 22.12.2012 21:01

Zdravím p. Vlastimile

Máte pravdu, že letos byl abnormální tlak na plody všech ovoc. druhů sršni a vosami.  Je zajímavé, že co se líbí a chutná lidem tak to samé chutná a přitahuje škůdce. Je pravdou, že žlutých odrúd si ani nevšímají. Odrůda Goldstár a Topaz u mě sršňům nejede a ani si jí nevšímají. Z pozorování sadu musím konstatovat, že sršni více likvidují odrudy sladkých rezistentů goldenové krve a Parménu zl.  Matčino mi pouze nakusují. Spartanu, Jonathanu a už vůbec Idaredu si nevšímají a Ontário je jim nesympatické. Teď k tématu. Já sám jsem měl problém sehnat stromek Mc Intosh, ale povedlo se mi jeho mutaci Red.  Mc Intosh je jedno z nepřekonatelných odrúd po chuťové stránce!!! A všechny jeho děti jsou chuťově po něm perfektní.  Já si myslím, že pro pěstitele, který nestříhá stromky na ježka a občas vytáhne postřikovač nedělá strupovitost a plodnost žádný problém i u tak citlivých odrůd. A když je velice světlá koruna tak ani postřiku není ani tak zapotřebí.  Vy jste právě z těch co ovoc. stromu naslouchají a respektují jeho požadavky. Alespoň je to na Vašich fotografiích vidět. Já ke každému ovoc. stromu a i pěstované rostlině rozmlouvám a když špatně něco udělá a neni to moje chyba tak ji to řeknu a je zajímavé, že nejlépe reagují na vyhrúšky typu pila.  Podařilo se mi i konečně sehnat Melbu a tak se těším až začne rodit a Mc. Intoshe si vychutnám i v létě.  A nehledě na to nebýt růstové mutace Mac Intoshe tak nemáme ani baleriny.   Chtěl jsem se Vás zeptat kde se Vám podařilo sehnat Cherry Cox. Mě se tato odrůda velice líbí. Letos jsem si poprvé koupil Coxovu na typové podnoži (byla poprvé v prodeji) a tak jsem se Vás chtěl zeptat jestli je tak opravdu náročná na pěstování a choroby jak se uvádí i ve starých pomologiích.     Prosím Vás též o názor na agrotechniku Hvězdnaté renety a stale se v pomologii uvádí a doporučuje odrůda Chodské. Já osobně jsem se s touto odrůdou nesetkal a ani v nabídce školek a už vúbec na zahradách u nás ve Slezsku. Je zajímavé, že Chodské je pomalu tak stará jako Jadernička, ale Chodské se nikde na Moravě nevyskytuje ani nebylo nikde objeveno. Nevíte o nějakém prodejci této odrudy přitom Holovousy ji zařadily do LPO k odolným odrůdám v devadesátých letech.  Ještě jsem se chtěl zeptat na Váš názor na Grenny S. kdyby jsem ji vysadil do skleníku a jestli by ji to bylo ku prospěchu, když pochází z horké a suché Austrálie a nebo bych jí měl pěstovat v květináči jako pomerančovníky. (múj dotaz je opravdu upřímný a žádná provokace)  a omlouvám se za vybočení z tématu.

Děkuji     sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024