Kvíz pro Petra von Pardubitz (i pro ostatní)
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?) 29.1.2015 0:22
Ale vysokokmeny jsou právě o tom, že na ně nemusíte řezem/střihem klidně 10-15 let sáhnout, pak provedete prosvětlení či zmlazení, korekci následující rok a pak zase 10-15 let bezůdržby.
Nejsem příliš přítelem zmlazování na pařez.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 30.1.2015 11:25
Ale vysokokmeny jsou právě o tom, že na ně nemusíte řezem/střihem klidně 10-15 let sáhnout...
Denně vidím takto zanedbané "mladé"vysokokmeny, kdy majitelé ve středněvyšším věku pro nemohoucnost, nebo neochotu s přehuštěnými korunami nic nedělají.
Každé druhé jaro (alternace) se koruny mění v jeden velký bílý květ.A když strom nevynechá, tak se na podzim brodí malými padančaty... pořádné jablko mezi nimi aby jeden pohledal.Pak si stěžují, jak to mají těžké, že musí vyvážet plná kolečka jablek do snozy.
Když už nic, tak alespoň prosvětlovat, suché odstraňovat, staré nemocné dřevo nahrazovat mladším, lépe postaveným sousedem!
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 30.1.2015 11:50
Ale vysokokmeny jsou právě o tom, že na ně nemusíte řezem/střihem klidně 10-15 let sáhnout...
Denně vidím takto zanedbané "mladé"vysokokmeny,...
Poněkud zaměňujete pojem vysokokmen a odrůdu dlouhého vývoje. Ve starých sadech se na vysoko- a polokmenech pěstovaly všechny odrůdy. Tedy jak ty silně plodné a slabě rostoucí (Ananasová r., Bernské růžové, James Grieve,...), tak i ty bujné dlouhověké odrůdy (Smiřické, Boskoopské, Blenheimská r. Kardinál ž., Grávštýnské, Solivarské u., Strýmka aj.) Ty první vyžadovaly pravidelný řez, průklest, zmlazování, jinak zastavily růst, střídaly jinak pravidlenou plodnost a nesly brakovité ovoce. Tyto stromy už vidíme málokde, protože se nedožívaly - vzdor semenným podnožím - příliš vysokého stáří. A tak se dnes setkáváme prakticky jen s těmi druhými - velkými, ale relativně zdravými stromy, stále si držícími přírůstky, s tendencí k samozmlazování, přinášejícími slušné sklizně relativně kvalitních plodů, a to bez zásahu pilou. Mohou mít na kmeni vlky, uvnitř dutiny, nějaké uschlé větve, ale z ohbí těch starých skloněných vyrůstají mladé. Stačí šetrně odříznout ty suché, příliš zahušťující a skloněné větve a strom může dát ještě hodně úrod.
Každý nechť si obmění svoji zahradu jak chce. Já ale nejsem přítelem léčby pařezovým šokem všech stromů naráz, nota bene týká-li se to zahrady rodičů. Lojza to popsal emotivně (větve vyhnilé dovnitř), ale spíš proto, aby si zdůvodnil, proč tak činil. Pokácet 12 stromů je pro silného chlapa brnkačka, vytrhat jich polovinu i s kořeny je horší. Jistě by bylo reálné, kdyby se novými stromky nahradilo jen 6 nejhorších. Do doby nástupu pořádné plodnosti by tak byly aspoň ty no name štrudláky. Pak by přišel čas i na ně.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 30.1.2015 13:13
Pěkně jste to napsal.
Jsou odrůdy které potřebují ovocnářskou péči bez ohledu na pěstební tvar
a
jsou odrůdy, které vystačí s péčí arboristickou (péči o zdraví a nikoliv o tvar).
Nesoudil jsem jestli 12 je málo nebo moc, nevím totiž kolik jich zbylo. Například 12 z 60 (tucet z kopy) je přirozená obměna a nikoliv holoseč.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 5.2.2015 22:05
Tak jsem o minulém víkendu dovezl ze sklepa u "velké zahrady" bedýnku čerstvých, že když Petr bude mít zájem...
Petr zájem neměl a bedýnku objevila manželka. Dopadlo to tak, že až na jeden kus ji připravila dětem a sobě k zakousnutí u TV. Takže foto dvou posledních mohykánů loňská a předloňská sklizeň.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 251.226 (?), 6.2.2015 8:25
To, že nevydržely ty vybrané do příslušné bedýnky není rokem, ale tím, že manželce připadly lákavější než ostatní 2 bedýnky se Síriem a Rubínem (není to zeleninová 15 kg, ale jen kartónová co se v nich na krámy dávají 3 kg okurek nebo 5 kg rajčat). Ono ve sklepě (kde lépe vydrží) jich ještě tak 10 kg bude. To, kdy má chut'ové optimum konzumní zralosti je různé a věřím, že i v březnu budou Jonalordi "spolehlivě průměrným jablkem". Šlo o to, že jsi mohl porovnat ten plod z 2013 s únorovým výběrem uskladněných 2014 a pak v březnu, květnu a červnu ještě další ....
Jisté je, že u Jonalordů (i ostatních vybarvujících až ve skladu) je obtížné vystihnout optimální sklizňovou zralost. Sklízet totiž plně vybarvené plody znamená podstatným způsobem snížit uchovatelnost plodů a naopak sklízet příliš brzo zanmená ubrat plodům cukry a šťavnatost.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|