Kam se poděl Šampion?
|
|
|
|
|
|
|
|
lm26 - (7) - 230.167 (?), 10.9.2011 21:16, zobrazeno: 114367x
Z dětství si ze zahrady rodičů pamatuju jablka, která pěstovala moje maminka, jí nejvíc chutnal Spartan a Starkrimson a Matčino, já jsem dávala přednost Šampionu. Nevíte proč se o něm už moc nemluví. Bylo chutné křupavé šťavnaté a nakyslé, tak jak mám správné jablko chutnat. Ale byla jsem dítě a možná si tu chuť jen idealizuju, ale ráda bych ho na své zahrádce opět pěstovala. Můžete mi, prosím někdo k této odrůdě podat pár dobrých rad k pěstování? Jsem z Ústí nad Labem.
Děkuji HZ.
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.88 (?), 11.9.2011 9:37
Šampion se nikam nepoděl :) dá se stále koupit v mnoha zahradnictvích a hodně lidí ho stále pěstuje.
Je ale pravda, že někteří noví kříženci typu Rubínu jsou odolnější k chorobám a chuťově velmi podobní (podle mého osobního názoru i lepší), takže pro mne osobně je Šampion překonán, i když na něj vzpomínám rád a ještě před pár lety jsem ho na zahradě měl.
|
|
|
|
|
|
|
lm26 - (7) - 230.167 (?), 11.9.2011 12:53
děkuji za informaci, můžete mi, prosím doporučit nějaké křížení Rubínu vhodné do mé lokality? Přeci jen jsme trochu výše než Litoměřice.. :) Letos mi pomrzly už nasazené plůdky meruňky aj brambory. Jabloně ale mají slušnou úrodu. Budu moc ráda, když mi poradíte.
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.88 (?), 11.9.2011 19:51
Sám nepěstuju už ani Rubína, ale kříženců je více, tak bych si možná v nějakém větším zahradnictví nechal poradit.
Stejně pak člověk musí koupit něco z toho co sežene:)
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.88 (?), 11.9.2011 19:55
A ještě dodatek: Zeptal bych se také na plodnost, sám končím po mnoha letech s Desertem, který mi byl mnoha lidmi doporučován jako Top odrůda, jenže k čemu je Top odrůda, když je sklizeň mezi nulou a pěti (výjimečně až k deseti) jablkům ročně. Letos na desetileté výročí má jedno jablko (a vedlejší stromy stovky)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 90.119 (?), 20.9.2011 11:21
Já Šampiony nechválím. Máme je asi 30 roků a celou dobu šíleně přeplozují. Neodpočívají nikdy. Probírka plodů trvá strašně dlouho, na to tolik času nemáme. Tak proto se Šampioni u nás v podstatě ani nesklízejí, slouží jako potrava pro zájemce z říše zvířátek a ptactva. Dokonce i letos, kdy počasí jablkům velice přálo díky vydatným a častým dešťům. Všechny ostatní odrůdy jako například Spartan, Kids orange, Jonatan, Starkinsom nebo Golden Delicius mají výstavní a velikánská jablka bez jakékoliv probírky, ale Šampioni jsou zase přeplozené a proto většinou menší velikosti. Ani nehledám těch pár kousků, které by snad u Šampionů stály za sklizeň. Péči mají srovnatelnou s ostatními odrůdami tak nevím, v čem bychom mohli dělat chybu právě jen u Šampionů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|