Jonalord

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?)
1.2.2014 9:31

Skladovatelností bych ho zařadil spíš k Rubínu.

Skladovatelnost Jonalordu se nevyrovná Idaredu (tomu se nevyrovná asi nic), ale oproti Rubíńu je u nás podstatně delší. Asi jako Topaz.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.1.2014 22:07

U mě by místo rozhodně měl. Zvlášť, když vydrží až do června. Pak není co řešit. Chuť má příjemnou, pro mě netradiční. Dobrý konkurent "věčnému" Idaredu.

host - 14.170 (?), 31.1.2014 22:32

No v červnu už bude nepoživatelný. Jonalord není vyloženě zimní jablko. Rozhodně není tak zimní jako Idared, Zvonkáč, Melrose, Ontario aj. Skladovatelností bych ho zařadil spíš k Rubínu.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 31.1.2014 23:20

Skladovatelnost Jonalordu je závislá na vystižení správné sklizňové zralosti. Pokud čekáte na výrazné vybarvení a trháte až v době, kdy se stopka snadno uvolní ze stopečné jamky, pak trháte příliš pozdě a vydrží Vám sotva do konce února. Ačkoliv je to zimní odrůda, sklízím jej probírkou nadvakrát či dokonce natřikrát.

host - 14.170 (?), 1.2.2014 7:58

Pro prodejnost jablka je rozhodující barva. Probírková sklizeň je standardní u všech odrůd.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 1.2.2014 9:31

Skladovatelností bych ho zařadil spíš k Rubínu.

Skladovatelnost Jonalordu se nevyrovná Idaredu (tomu se nevyrovná asi nic), ale oproti Rubíńu je u nás podstatně delší. Asi jako Topaz.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 215.204 (?), 31.1.2014 22:53

"Jonathanová příchuť v Jonalordu je sice nepatrná, ale nepřechází ani do Goldenu jako u Jonagoldu, ani do Wagnerova jako u Idaredu." Výkonná odroda Idared bola kedysi základom zásoby mojích zimných jabĺk v pivnici. Pri výsadbe jabloní bolo vtedy na výber asi 5 odrôd. Je pravda, že šupka, štruktúra a chuť dužniny sa približujú viac materskej odrode Wagnerovo, slabú jonatanovú príchuť však v Idaredu vždy vnímam. Práve preto, že nie som priaznivcom jonatanovej chuti, nechytili ma Idaredy za srdce. Jonagold je však ceľkom iná "štiava". Jonatan v ňom nevnímam, ale jablká majú zvláštnu nevtieravú vôňu. Veľmi príjemné jablko, ktoré má svoju úroveň.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 31.1.2014 23:13

Jako čerstvé jablko je Jonalord dobrý v dubnu. V tom květnu a červnu je to spíše o tom, že je lepší mít "štrůdlák" čerstvý (než sterilovaný) a chuť dotáhnou strouhané oříšky, mražené borůvky nebo rebarbora. I když je zmoučnatělý, nevadne.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 1.2.2014 10:52

Jonalord skladovatelností předčí Rubín dost výrazně. Rubín v této době už se začíná dost kazit (záleží na podnoži a lokalitě).
Jonalord do května vydrží bez problémů, některé plody vydrží u mne do července, ale jak je uvedeno v předešlém příspěvku, dobrou chuť má do konce dubna. Do jarních měsíců mi vydrží i většina jeho plodů s vytrženou stopkou.

Kdysi jsem si pořídil Jonalord právě kvůli skladovatelnosti. V té době takových odrůd bylo pro mne málo. Idared, Melroze a Zvonkové jsem pěstovat nechtěl. S nástupem, zde označených odrůd jako "hvězdné ",se situace změnila. A nyní je již k dispozici řada dalších pozdních odrůd.           ,

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.2.2014 17:53

Mohl by jste upřesnit, které máte konkrétně na mysli, pane Václave?

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 2.2.2014 20:36

Ale ano.
Ve svém předešlém příspěvku jsem napsal nepřesně jednu větu. Měl jsem na mysli, že k pěstování pozdních odrůd jsem měl k dispozici pouze Idared a Melroze a o Zvonkové jsem neměl nikdy zájem.

Co se týče dalších pozdních odrůd, mimo v diskusi zmiňovaných "hvězdných".  Je to nadějný Admirál, dále Shalimar a novinka Solaris, o které toho však zatím moc nevím. To jsou ty střížovické.
Z Holovous pak to je Meteor, o který však zatím nemám zájem. Dále zde zmiňovaná Starkresa a uvidím, jak se mi osvědčí Andera a Benet (oboje křížení Melroze x Rubín).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz