Jonalord
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 31.1.2014 22:32
No v červnu už bude nepoživatelný. Jonalord není vyloženě zimní jablko. Rozhodně není tak zimní jako Idared, Zvonkáč, Melrose, Ontario aj. Skladovatelností bych ho zařadil spíš k Rubínu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 1.2.2014 7:58
Pro prodejnost jablka je rozhodující barva. Probírková sklizeň je standardní u všech odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.201 (?), 1.2.2014 9:31
Skladovatelností bych ho zařadil spíš k Rubínu.
Skladovatelnost Jonalordu se nevyrovná Idaredu (tomu se nevyrovná asi nic), ale oproti Rubíńu je u nás podstatně delší. Asi jako Topaz.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 215.204 (?), 31.1.2014 22:53
"Jonathanová příchuť v Jonalordu je sice nepatrná, ale nepřechází ani do Goldenu jako u Jonagoldu, ani do Wagnerova jako u Idaredu." Výkonná odroda Idared bola kedysi základom zásoby mojích zimných jabĺk v pivnici. Pri výsadbe jabloní bolo vtedy na výber asi 5 odrôd. Je pravda, že šupka, štruktúra a chuť dužniny sa približujú viac materskej odrode Wagnerovo, slabú jonatanovú príchuť však v Idaredu vždy vnímam. Práve preto, že nie som priaznivcom jonatanovej chuti, nechytili ma Idaredy za srdce. Jonagold je však ceľkom iná "štiava". Jonatan v ňom nevnímam, ale jablká majú zvláštnu nevtieravú vôňu. Veľmi príjemné jablko, ktoré má svoju úroveň.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 1.2.2014 10:52
Jonalord skladovatelností předčí Rubín dost výrazně. Rubín v této době už se začíná dost kazit (záleží na podnoži a lokalitě).
Jonalord do května vydrží bez problémů, některé plody vydrží u mne do července, ale jak je uvedeno v předešlém příspěvku, dobrou chuť má do konce dubna. Do jarních měsíců mi vydrží i většina jeho plodů s vytrženou stopkou.
Kdysi jsem si pořídil Jonalord právě kvůli skladovatelnosti. V té době takových odrůd bylo pro mne málo. Idared, Melroze a Zvonkové jsem pěstovat nechtěl. S nástupem, zde označených odrůd jako "hvězdné ",se situace změnila. A nyní je již k dispozici řada dalších pozdních odrůd. ,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 2.2.2014 20:36
Ale ano.
Ve svém předešlém příspěvku jsem napsal nepřesně jednu větu. Měl jsem na mysli, že k pěstování pozdních odrůd jsem měl k dispozici pouze Idared a Melroze a o Zvonkové jsem neměl nikdy zájem.
Co se týče dalších pozdních odrůd, mimo v diskusi zmiňovaných "hvězdných". Je to nadějný Admirál, dále Shalimar a novinka Solaris, o které toho však zatím moc nevím. To jsou ty střížovické.
Z Holovous pak to je Meteor, o který však zatím nemám zájem. Dále zde zmiňovaná Starkresa a uvidím, jak se mi osvědčí Andera a Benet (oboje křížení Melroze x Rubín).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|