Jaké staré odrůdy na zahradu?

host - 182.227 (?)
5.11.2014 3:15

Zakladatele vlákna bych se chtěl zeptat proč to musí být staré odrůdy.Jestli si třeba nemyslí, že pořádný strom naroste jen u starých odrůd, anebo že jsou nej nej.

Jinak Matčino je chuťově dobrá odrůda, nebo stále se sází Průsvitné letní.Přeci jen je to jedno z prvních jablek.Ale u většiny starých odrůd nikdo nedělá udržovací šlechtění, takže se o dost hůř seženou.Že se tyto odrůdy vyřadily, to mělo vždy nějaký důvod.Ti, co to vyřazovali, zase až tak padlí na hlavu nebyli.

Jestliže nechcete konkrétní odrůdu, tak co třeba něco z novějších.Stromy Vám vyrostou stejně vysoké jako u starých odrůd.Třeba klasickou Rubinolu, dlouho skladovatelnou Zuzanu, anebo odrůdu Jarka.Tento stromek Zeman sázel teďka v Číně.Myslíte, že by jim dal něco podřadného?P

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 28.10.2014 0:08

Často se tady uvádí Malinové hornokrajské, ale chutnější by mělo být Malinové holovouské, které ovšem nevypadá tak efektně jako hornokrajské, proto se na něj nejspíš zapomnělo. Já osobně jsem ho nechutnal. Ale nebude to náhodou ta pravá "malinová pecka"?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.10.2014 0:15

V tu správnou dobu je chutnější "hornokrajské", ale "holovouské" je déle skladovatelné, takže v době, kdy malináč hornokrajský je už moučný štrůdlák, tak holovouský je v nejlepší kondici.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.10.2014 9:32

To je samozřejmě otázka vkusu. Hornokrajský malináč je kultovní jablko, v optimální zralosti chutné, ale dužina je lehká, poněkud sušší a brzy jakoby "vatovatí". Malinové holovouské nadchne příznivce Jonathanu, kterému se, podle mě, chutí dost podobá.
   Co se týče rozdílných názorů na Starkrimsona a ostatní mutace R.D., je to dáno nejen rozdílnými chutěmi konzumentů, ale i polohou. Zvykli jsem si, že z teplých poloh bývají jablka sladká, z těch chladnějších i s kyselinou a často chuťově bohatší. Typickým příkladem je Matčino nebo Rubín. V teplé poloze jsou to sáčky cukru s krátkou skladovatelností. Na vysočině s podzimními mlhami sklidíme krásně vybarvené plody harmonické chuti, co vydrží  - Matčino do Vánoc, Rubín do jara. U Starkrimsobnů a podobných je tomu naopak. Na jižní Moravě a v Polabí jsou plody krásné, velké, vydrží do května a chuť je harmonická s nezaměnitelnou příchutí. V horších polohách jsou jablka drobnější, s tuhou slupkou, hrbolatá, v chuti je cítit jen sladkost a ještě k tomu nahořklá.  Jinak neznám nikoho, komu by v 70. a 80. letech nechutnaly Starkingy, které se dovážely ze spřátelených RVHP zemí - Maďarska, Rumunska, Bulharska.

host - 230.162 (?), 28.10.2014 14:01

Paní Saffronia chce zasadit 4 vyšší kmenne stromy jabloní a tak bych jí za sebe doporučil kromě jejích oblíbených Grafstynskeho a rechtace ještě Matčino a Ontario nebo Idared, pokud je ovšem na silných podnozich sežene, rozhodne ne Starkrimson nebo jiný červený Delicious, které se podle mě na vyšší tvar nehodí a ani by se asi nesehnaly. Viděl jsem je na vysokokmenech a vždy to byla bída. Zdraví Ivan.

host - 180.196 (?), 28.10.2014 14:46

Doporučit jí můžeme cokoliv, ale pokud ty jablka předem neochutná, může být časem zklamaná, zvláště když chce vysokokmeny. Starkrimson máme půlkmen a na osluněné strané rodí i krásně velké červené jablka. U nás ale třeba nikdo nechce Idaredy, soused ten je nechává ptákům. 

host - 70.58 (?), 28.10.2014 13:59
Souhlas. Matčino je i pro mě to nej. Jedno staré asi 50 let (rodilo pořád) se už rozpadlo, několik jich ještě mám, i jiné odrůdy.. Příští bude zase Matčino.

host - 35.211 (?), 4.11.2014 21:29

Na pozemku, který jsem koupila před 10 lety je jedna jabloň, údajně Matčino.Nejbližší další jabloně jsou cca 600 m vzdušnou čarou.Podloží je žula, místy zvětralá, místy buližníky až do výše 1,5 m. Jabloň slabě kvete, a rozkvétá pozdě, když už jsou běžně jabloně odkvetlé. Zkoušela jsem naroubovat do koruny opylovače, několik druhů, ale ujal se jen jeden roub Jonathanu. Ale ten ani po třech letech od roubování neudělal květní pupen. Jabloň nasadí tak 5 až 10 plodů, ale ty zatím nikdy nedozrály. Letos neměla nic. Je mi jí líto porazit. Co mi poradíte?

host - 248.131 (?), 4.11.2014 21:35

Už bych dávno měla zasazenou ještě jednu odrůdu (třeba ten Jonathan nebo James Grieve). Asi by také chtěla pořádně vyhnojit zem, když málo kvete.           Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 4.11.2014 21:37

Vysaďte poblíž jinou současně kvetoucí jabloń. Později rozkvétá třeba Bláhova oranžová.

host - 182.227 (?), 5.11.2014 3:15

Zakladatele vlákna bych se chtěl zeptat proč to musí být staré odrůdy.Jestli si třeba nemyslí, že pořádný strom naroste jen u starých odrůd, anebo že jsou nej nej.

Jinak Matčino je chuťově dobrá odrůda, nebo stále se sází Průsvitné letní.Přeci jen je to jedno z prvních jablek.Ale u většiny starých odrůd nikdo nedělá udržovací šlechtění, takže se o dost hůř seženou.Že se tyto odrůdy vyřadily, to mělo vždy nějaký důvod.Ti, co to vyřazovali, zase až tak padlí na hlavu nebyli.

Jestliže nechcete konkrétní odrůdu, tak co třeba něco z novějších.Stromy Vám vyrostou stejně vysoké jako u starých odrůd.Třeba klasickou Rubinolu, dlouho skladovatelnou Zuzanu, anebo odrůdu Jarka.Tento stromek Zeman sázel teďka v Číně.Myslíte, že by jim dal něco podřadného?P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz