Staré odrůdy preferuji proto, že Idared, Golden Delicius a podobné si mohu koupit v kterémkoli obchodě. Matčino, Řehtáče.. jinak než vysazením neseženu. A dílem taky jistá nechuť ke všemu, co zavání dobou socialismu (promiňte mi, prosím).
Zajela jsem si do jednoho soukromého sadu, nabrala od každé tamní odrůdy po dvou kusech jablek, nafotila, pojmenovala a postupně testuji. Sice se ne u každého jablka trefím do doby konzumní zralosti, takžé mé koštování je dost zkreslené, ale i tím si ujasňuji, jaká jablíčka pro nás budou nejvhodnější.
Často zde zmiňujete Matčino. Jsme v polabské nížině, např. Malináč, který jsem ochutnala, mi nic neříkal, čistě sladké jablko, něco jako Sparťan (pardon, vím, že nyní Malináče urážím) - někdo tu psal, že "sladká" jablka jsou v teplejších oblastech fádní, to bude asi ono. Navíc Malináče jsou dva, netuším, který z těch dvou to je, předpokládám, dle mách chuťových závěrů, že tedy ten Holovouský.
Parmény, které jsem ochutnala, jsou naopak velice výrazné, šťavnaté a tak nakyslé, že víc jak dvě jablka naráz nesním. Velice mě zaujalo Bláhovo oranžové - šťavnaté, tak akorát kyselosladké, a pevná slupka - kousnete a šťáva se rozlije po jazyku, jo, to je Pan jablko :-)
Pánové a dámy, děkuji vám za dosavadní postřehy a názory, popídím se někde po Matčině a zkusím se ještě dostat k tomu banánovému zimnímu, i když to asi nebude můj šálek kávy, ale muž má tento typ jablečné chuti rád, tak udělám radost i jemu.
Budu ještě přemýšlet a příští podzim vysadíme. Nyní se věnujeme výsadbě třešní, během zimy budu studovat techniky řezu, protože jeden stromek jsem zakoupila v naprosto nevhodném stavu.. No, nebudu vám zde psát romány, ještě mimo téma. Děkuji vám ještě jednou za vaše postřehy a návrhy, mám nad čím přemýšlet.