Jaké staré odrůdy na zahradu?



Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?)
30.11.2014 0:02

Staré odrůdy preferuji proto, že Idared, Golden Delicius a podobné si mohu koupit v kterémkoli obchodě. Matčino, Řehtáče.. jinak než vysazením neseženu. A dílem taky jistá nechuť ke všemu, co zavání dobou socialismu (promiňte mi, prosím).

Zajela jsem si do jednoho soukromého sadu, nabrala od každé tamní odrůdy po dvou kusech jablek, nafotila, pojmenovala a postupně testuji. Sice se ne u každého jablka trefím do doby konzumní zralosti, takžé mé koštování je dost zkreslené, ale i tím si ujasňuji, jaká jablíčka pro nás budou nejvhodnější.

Často zde zmiňujete Matčino. Jsme v polabské nížině, např. Malináč, který jsem ochutnala, mi nic neříkal, čistě sladké jablko, něco jako Sparťan (pardon, vím, že nyní Malináče urážím) - někdo tu psal, že "sladká" jablka jsou v teplejších oblastech fádní, to bude asi ono. Navíc Malináče jsou dva, netuším, který z těch dvou to je, předpokládám, dle mách chuťových závěrů, že tedy ten Holovouský.

Parmény, které jsem ochutnala, jsou naopak velice výrazné, šťavnaté a tak nakyslé, že víc jak dvě jablka naráz nesním. Velice mě zaujalo Bláhovo oranžové - šťavnaté, tak akorát kyselosladké, a pevná slupka - kousnete a šťáva se rozlije po jazyku, jo, to je Pan jablko :-)

Pánové a dámy, děkuji vám za dosavadní postřehy a názory, popídím se někde po Matčině a zkusím se ještě dostat k tomu banánovému zimnímu, i když to asi nebude můj šálek kávy, ale muž má tento typ jablečné chuti rád, tak udělám radost i jemu.

Budu ještě přemýšlet a příští podzim vysadíme. Nyní se věnujeme výsadbě třešní, během zimy budu studovat techniky řezu, protože jeden stromek jsem zakoupila v naprosto nevhodném stavu.. No, nebudu vám zde psát romány, ještě mimo téma. Děkuji vám ještě jednou za vaše postřehy a návrhy, mám nad čím přemýšlet.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 5.11.2014 8:27

Že zasadil president stromek v Číně jistě nemůže být důvodem pro hromadné výsadby té odrůdy. On tomu taky může rozumnět jako kůň kávě a celé to je věcí hradního protokolu.  Průsvitné sice je stará odrůda, ale je jaksi předvídatelná a stále je o ní zájem.

                     
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 0:02

Staré odrůdy preferuji proto, že Idared, Golden Delicius a podobné si mohu koupit v kterémkoli obchodě. Matčino, Řehtáče.. jinak než vysazením neseženu. A dílem taky jistá nechuť ke všemu, co zavání dobou socialismu (promiňte mi, prosím).

Zajela jsem si do jednoho soukromého sadu, nabrala od každé tamní odrůdy po dvou kusech jablek, nafotila, pojmenovala a postupně testuji. Sice se ne u každého jablka trefím do doby konzumní zralosti, takžé mé koštování je dost zkreslené, ale i tím si ujasňuji, jaká jablíčka pro nás budou nejvhodnější.

Často zde zmiňujete Matčino. Jsme v polabské nížině, např. Malináč, který jsem ochutnala, mi nic neříkal, čistě sladké jablko, něco jako Sparťan (pardon, vím, že nyní Malináče urážím) - někdo tu psal, že "sladká" jablka jsou v teplejších oblastech fádní, to bude asi ono. Navíc Malináče jsou dva, netuším, který z těch dvou to je, předpokládám, dle mách chuťových závěrů, že tedy ten Holovouský.

Parmény, které jsem ochutnala, jsou naopak velice výrazné, šťavnaté a tak nakyslé, že víc jak dvě jablka naráz nesním. Velice mě zaujalo Bláhovo oranžové - šťavnaté, tak akorát kyselosladké, a pevná slupka - kousnete a šťáva se rozlije po jazyku, jo, to je Pan jablko :-)

Pánové a dámy, děkuji vám za dosavadní postřehy a názory, popídím se někde po Matčině a zkusím se ještě dostat k tomu banánovému zimnímu, i když to asi nebude můj šálek kávy, ale muž má tento typ jablečné chuti rád, tak udělám radost i jemu.

Budu ještě přemýšlet a příští podzim vysadíme. Nyní se věnujeme výsadbě třešní, během zimy budu studovat techniky řezu, protože jeden stromek jsem zakoupila v naprosto nevhodném stavu.. No, nebudu vám zde psát romány, ještě mimo téma. Děkuji vám ještě jednou za vaše postřehy a návrhy, mám nad čím přemýšlet.

                     
host - 248.131 (?), 30.11.2014 12:36

Malináč - ten holovouský má u stopky takový "svalek" a na rozdíl od hornokrajského v něm jádra chrastí.  Jinak s vámi souhlasím, že Bláhovo oranžové je dobré...        Lída

                     
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 14:30

Tohle je on, dle vašeho popisu to bude ten Holovouský, ale jádra v něm nechrastila. Fádně sladký - jak jsem zjistila zde, to však může být změnou lokality (jiné půdní a podnebné podmínky), nevhodnou péčí, nevhodnou dobou konzumace..

Malináč
Malináč
                     
host - 248.131 (?), 30.11.2014 18:16

Svalek tam nemáte, takže to spíš bude ten Hornokrajský, Holovouský (se svalkem u stopky) je na přiloženém obrázku.     Lída


                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.88 (?), 11.11.2014 23:16

Zdravím

To, že Vám Matčino a ani Jonathán nerodí nasvědčuje tomu, že pravděpodobně je silně stříháte nedej bože na ježka. Obě tyto odrůdy nemají rády silnější řez.Přehnaně na něj reagují vlky a Jonathán u silnějších řezů radikálně snižuje plodnost až k neplození. Mě se osvědčuje tyto odrůdy jenom udržovat prosvětlovacím řezem a to ještě v létě je to lepší.

sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika