Jak vyhlíží úroda 2013
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 62.240 (?) 2.10.2013 22:44
Zdravím Vás pane Bakeši! Priznám sa, že v tomto roku som zanedbal nielen ošetrenie proti obaľovačovi (vlani mi zabral ekologický Biobit XL a Spintor), ale nestriekal som ani Wuxal Kalcium. Na Rozele rastnúcej na M9, ako vidíte na snímke, nedostatok kalcia nevidieť (jeden pehovitý plod z dvaciatich), avšak Rozela navrúbľovaná do Floriny na podložke MM106 mala prakticky kompletnú prvú úrodu znetvorenú. Myslím si, že bujnosť podpníka má na vznik tohto fyziologického ochorenia väčší vplyv ako samotný kultivar. Angold na Florine má horkú pehovitosť každým rokom. Zrejme ho opäť prevrúblujem, nevidím v opakovaných postrekoch kalciom na list výrazný efekt. U chutnej Rozely, podobne ako u Topazu, vidím jeden drobný nedostatok: krátke stopky pri zberu plodov často ostávajú na strome, čím sa na plodoch vytvára vstupná brána pre skládkové choroby.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MILÍNEK - (9) - 254.91 (?), 16.10.2013 12:21
Zakoupena pod názvem melodie.také jsem zklamaná a myslím si, že je to nesmysl.omyl se stane asi i ve školkách. Toto jablko ještě nechce do sklepa. Drží se stromu. Buh ví co to tedy pěstuji. Díky za reakci Milena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 62.240 (?), 2.10.2013 22:44
Zdravím Vás pane Bakeši! Priznám sa, že v tomto roku som zanedbal nielen ošetrenie proti obaľovačovi (vlani mi zabral ekologický Biobit XL a Spintor), ale nestriekal som ani Wuxal Kalcium. Na Rozele rastnúcej na M9, ako vidíte na snímke, nedostatok kalcia nevidieť (jeden pehovitý plod z dvaciatich), avšak Rozela navrúbľovaná do Floriny na podložke MM106 mala prakticky kompletnú prvú úrodu znetvorenú. Myslím si, že bujnosť podpníka má na vznik tohto fyziologického ochorenia väčší vplyv ako samotný kultivar. Angold na Florine má horkú pehovitosť každým rokom. Zrejme ho opäť prevrúblujem, nevidím v opakovaných postrekoch kalciom na list výrazný efekt. U chutnej Rozely, podobne ako u Topazu, vidím jeden drobný nedostatok: krátke stopky pri zberu plodov často ostávajú na strome, čím sa na plodoch vytvára vstupná brána pre skládkové choroby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 3.10.2013 20:48
Mirku,
asi pěstujete v teplé lokalitě. Takto krásně vybarvený Goldstar v této době. U mne bude k postupné sklizni asi za 14 dní. Granny Smith by letos u mě těžko dozrál do přijatelné chuti. Holovousy jsou ode mne cca 20 km, ale v podstatně teplejší lokalitě a ani tam jim letos dobře nevyzraje.
Pane Bakeš,
jak jsem uvedl u obrázku, Admirál jsem sázel loni na jaře- podnož M9. Je to velmi vitálně rostoucí odrůda. I po silném zakrácení po výsadbě nasadila několik květů. Ponechal jsem pouze dva květy a po odkvětu 3 plůdky. Ty však v černu shodila. Letos Admirál už kvetl relativně bohatě, opylení bylo velmi dobré. Něco shodil sám, něco jsem ještě protrhal.
I přesto má velmi silné a dlouhé přírůstky, Trochu jsem začátkem července i stříhal. Násada květních pupenů pro příští rok je opět relativně bohatá.
Co se týče Ca. Do konce července aplikuji Wuxal Ca. Protože Wuxal Aminocal (tekutý chlorid vápenatý + safener + Zn v chelátu) se již nedodává ani 1 l balení, pouze 10 l kbelíky, u zimních odrůd jsem aplikoval potom 3% roztok Lamag Ca a potom 3x chlorid vápenatý. Poslední aplikace byla předevčírem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|