Jak vyhlíží úroda 2013



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
30.9.2013 10:06

To mě překvapuje, pane Vlastimile. Jak by jste charakterizoval chuť Vandy? Měla u Vás ten správný "říz"? Je tam přece znatelný rukopis odrůd typu Mac Intosh. Ale dalo by se říci jinak, než třeba u Spartana. Člověk musí jakoby chvíli vzpomínat, co že to je za zajímavou chuť, od čeho ji odvodit. Musím říci, že i když ne všechny plody byly stejně aromatické (konec konzumní zralosti), tak mi Vandy chutnaly více, než Vysočiny (Hl 75-26-8 x mutace odrůdy Mac Intosh). U Vandy se chuťová stopa Mac Intoshe dá odvodit od Jolany (Spartan x OR-38T-16).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.9.2013 11:13

Nejspíš si budu muset sehnat na ochutnávku ještě nějaké jiné plody L.L., protože se mi zdá, což je ale naprosto vyjímečné, že většina pozdějších kříženců L.L. je chuťově zajímavějších, než samotný L.L. Co se týče poznámky o "smutnějším" odstínu Melrose, tak to je právě velmi dobrý poznávací znak. Jeho odstín červené barvy je totiž tmavší a již podle této barvy se dá dobře identifikovat, ať už na stromech nebo v obchodech, kde se ale vyskytoval v minulých letech minimálně. Pokud jde "koxovkovou" chuť Pinovy, tak ta se u žádných kupovaných plodů doposud nikdy nevyskytla. V obchodních řetězcích je k dostání už poměrně pravidelně. Pochází právě ze Slovenska, jak je uvedeno na obale.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 29.9.2013 23:48

Když dovolíte, vrátil bych se ještě ke kupované Pinově (Clivia x Golden). Stejně jako panu Mikešovi, tak i mně, zdály se její plody dosti sladké, jdoucí snad více do Goldenu. V tomto ohledu ("koxovkovosť") bych upřednostnil spíše Rubinstep (Rubín x Clivia). Plody jsou tvarem i zbarvením podobné Rubínu, je ale možné, že budou menší. Někdy se zdá, že se chutě v plodech této odrůdy trochu tlučou, respektive někdy převažuje příchuť rubínová a někdy převažuje příchuť odrůd typu Coxova reneta. Tam kde převáží chuť odrůd typu Coxova reneta, se chce až zvolat: "sláva jaká toť zajímavá pikanterie!" Mohlo by ovšem někomu vadit, že tato pikanterie je usazena na trošku silnějším sladkém podkladě. Ovšem postupem času tato hra chutí stává se poněkud méně výraznou, až nakonec vyšumí do ztracena. Co se týče zbarvení, tak červeň Rubinstepu je možná o odstín světlejší, než je tomu u Rubínu.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.9.2013 8:04

...většina pozdějších kříženců L.L. je chuťově zajímavějších, než samotný L.L...

Máš pravdu, většina kříženců je zajímavějších, hlavně po stránce pěstitelské a komerční -  svou skladovatelností, velikostí plodů, pestrým zbarvením, prodejností. Chuť lambornu - křupavá sladce šťavnatá dužina je ovšem výborná.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.9.2013 8:45

Komerční jsou silně a hlavně vytlačily z trhu jiné odrůdy, ale musím přiznat, že jsou kvalitní a pro mě aromatičtější než LL. Rubínové odrůdy mají tu výhodu, že asi chutnají maximálnímu počtu konzumentů a svoji popularitu si jistě zaslouží. Škoda jen, že sortiment pěstovaných a prodávaných odrůd není více rozšířen i o různé nerubínové odrůdy. Když se ještě vrátím k LL, tak mně osobně více chutná jeho kříženec VANDA (Jolana x Lord Lambourne), z podobnou dobou zralosti i trvanlivosti. Už se to tady v minulosti několikrát probíralo a víme, že u Miloše je tomu právě naopak.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.9.2013 8:50

Je to tak. Zatímco chuť L.L. a Rubínů miluji (chutrná mi i Jarka a Delor), Vandu považuji za pěstitelsky vděčnou odrůdu (rezistence, velké plody, nenáročná, úrodná), ale na pochutnání si sáhnu jinde.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 30.9.2013 9:24

Co člověk, to jiná chuť. Musím souhlasit s panem Milošem ohledně vlastností Vandy. Já osobně řadím její chuť stále vysoko už od dob, kdy jsem se s ní kdysi jako student setkal při degustacích (mimochodem v degustacích tehdy vévodila) - voňavé, aromatické, vzhledné plody s kyselinkou, osvěžující.

S LL zkušenosti nemám.

                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 73.140 (?), 30.9.2013 9:34

Vlastnil jsem také zákrsek Lord Lambourne červený a zpočátku jsem byl nadšen, že jsem ho sehnal.S odstupem času jsem zjistil, po chuťové stránce mě nevyhovoval.Ve sklepě jsem šáhl vždy do vedlejší bedýnky než byl L.L. Rodina o něj také nejevila zájem snad vlivem jeho mastné až lepkavé slupky která působí velmi rušivě a chuť nebyla také nijak vyjímečná.Předností byla vysoká plodnost (částečně samosprašný) a velmi spořádaný růst, dobře tvarovatelný.Ideální pro začínajícího zahrádkáře.S nastupující plodností ostatních odrůd neměl u mě šanci.Kříženec Vanda dopadla stejně.Zřejmě mě tato chuťová línie nevyhovuje - Mičurin II

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.9.2013 10:06

To mě překvapuje, pane Vlastimile. Jak by jste charakterizoval chuť Vandy? Měla u Vás ten správný "říz"? Je tam přece znatelný rukopis odrůd typu Mac Intosh. Ale dalo by se říci jinak, než třeba u Spartana. Člověk musí jakoby chvíli vzpomínat, co že to je za zajímavou chuť, od čeho ji odvodit. Musím říci, že i když ne všechny plody byly stejně aromatické (konec konzumní zralosti), tak mi Vandy chutnaly více, než Vysočiny (Hl 75-26-8 x mutace odrůdy Mac Intosh). U Vandy se chuťová stopa Mac Intoshe dá odvodit od Jolany (Spartan x OR-38T-16).

                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 77.140 (?), 30.9.2013 10:39

Pane Petře, z Vandy jsem měl dvě úrody.Plody mě vůbec neoslovily.Mc Intosh jsem navypozoroval zato kyseliny hodně.To nemám rád.Ze stejného důvodu jsem odstranil Zvonkové a Delícii. - Mičurin II

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.9.2013 11:07

Delicia (semenáč odrůdy Early Mac Intosh) mě také kdysi zajímal a kdybych měl místo na jabloně, tak bych ji tady už měl, stejně jako Dulcit (Dukát x Spencer). Zvonkové to je poněkud jiná písnička. Jsem sice odkázaný na kupované plody, ale "zaplaťpánbů" za ně. Specifická příjemně navinulá odrůda. Na jaře mně moc chutnají. Doufám, že se mezi všemi těmi komerčními odrůdami seženou. Chápu, že se nedá pěstovat všude a ve vyšších polohách nemusí být nakonec dobrá. Nejspíše bude přehnaně kyselá. Ale mně osobně chutná Zvonkové z dobrých poloh více, než třeba Melodie. Tu nemusím. Ale ani "Boskopa". Na mě až příliš svíravě nakyslá chuť. Ale na dobrém Zvonkovu si pochutnám.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika