Jak vyhlíží úroda 2013
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 29.9.2013 23:48
Když dovolíte, vrátil bych se ještě ke kupované Pinově (Clivia x Golden). Stejně jako panu Mikešovi, tak i mně, zdály se její plody dosti sladké, jdoucí snad více do Goldenu. V tomto ohledu ("koxovkovosť") bych upřednostnil spíše Rubinstep (Rubín x Clivia). Plody jsou tvarem i zbarvením podobné Rubínu, je ale možné, že budou menší. Někdy se zdá, že se chutě v plodech této odrůdy trochu tlučou, respektive někdy převažuje příchuť rubínová a někdy převažuje příchuť odrůd typu Coxova reneta. Tam kde převáží chuť odrůd typu Coxova reneta, se chce až zvolat: "sláva jaká toť zajímavá pikanterie!" Mohlo by ovšem někomu vadit, že tato pikanterie je usazena na trošku silnějším sladkém podkladě. Ovšem postupem času tato hra chutí stává se poněkud méně výraznou, až nakonec vyšumí do ztracena. Co se týče zbarvení, tak červeň Rubinstepu je možná o odstín světlejší, než je tomu u Rubínu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 29.9.2013 11:13
Nejspíš si budu muset sehnat na ochutnávku ještě nějaké jiné plody L.L., protože se mi zdá, což je ale naprosto vyjímečné, že většina pozdějších kříženců L.L. je chuťově zajímavějších, než samotný L.L. Co se týče poznámky o "smutnějším" odstínu Melrose, tak to je právě velmi dobrý poznávací znak. Jeho odstín červené barvy je totiž tmavší a již podle této barvy se dá dobře identifikovat, ať už na stromech nebo v obchodech, kde se ale vyskytoval v minulých letech minimálně. Pokud jde "koxovkovou" chuť Pinovy, tak ta se u žádných kupovaných plodů doposud nikdy nevyskytla. V obchodních řetězcích je k dostání už poměrně pravidelně. Pochází právě ze Slovenska, jak je uvedeno na obale.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 29.9.2013 23:48
Když dovolíte, vrátil bych se ještě ke kupované Pinově (Clivia x Golden). Stejně jako panu Mikešovi, tak i mně, zdály se její plody dosti sladké, jdoucí snad více do Goldenu. V tomto ohledu ("koxovkovosť") bych upřednostnil spíše Rubinstep (Rubín x Clivia). Plody jsou tvarem i zbarvením podobné Rubínu, je ale možné, že budou menší. Někdy se zdá, že se chutě v plodech této odrůdy trochu tlučou, respektive někdy převažuje příchuť rubínová a někdy převažuje příchuť odrůd typu Coxova reneta. Tam kde převáží chuť odrůd typu Coxova reneta, se chce až zvolat: "sláva jaká toť zajímavá pikanterie!" Mohlo by ovšem někomu vadit, že tato pikanterie je usazena na trošku silnějším sladkém podkladě. Ovšem postupem času tato hra chutí stává se poněkud méně výraznou, až nakonec vyšumí do ztracena. Co se týče zbarvení, tak červeň Rubinstepu je možná o odstín světlejší, než je tomu u Rubínu.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 30.9.2013 8:04
...většina pozdějších kříženců L.L. je chuťově zajímavějších, než samotný L.L...
Máš pravdu, většina kříženců je zajímavějších, hlavně po stránce pěstitelské a komerční - svou skladovatelností, velikostí plodů, pestrým zbarvením, prodejností. Chuť lambornu - křupavá sladce šťavnatá dužina je ovšem výborná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 30.9.2013 9:24
Co člověk, to jiná chuť. Musím souhlasit s panem Milošem ohledně vlastností Vandy. Já osobně řadím její chuť stále vysoko už od dob, kdy jsem se s ní kdysi jako student setkal při degustacích (mimochodem v degustacích tehdy vévodila) - voňavé, aromatické, vzhledné plody s kyselinkou, osvěžující.
S LL zkušenosti nemám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|