Jak tvarovat korunu?

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 161.61 (?)
4.2.2012 9:02

Pane Jekl, prodloužení kmínku ze špičáku dosáhnete zakrácením špičáku o 1/3 délky.Ponecháte horní dva pupeny a ostatní směrem dolů vyslepíte.Tím získá podzemní část (kořenová) převahu nad ponechanou nadzemní částí a tím růst ponechaných pupenů.Při délce 10÷15 cm jeden zletorostů z ponechaných 2.horních pupenů odstraníte a vitálnější ponecháte a vyvážete.Máte zajištěn růst kmínku do Vaší požadované výšky.Pokud letorost nedosáhne požadované výšky, celý proces opakujete.Pokud budete mít kmínek (letorost) v požadované výšce, opět zkraťte o 1/3 délky letorostu a pod řezem ponechejte 7 pupenů.Ostatní směrem dolů odstraňte.Tím založíte korunku v požadované výši.Hodně zdaru - Mičurin II

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
johny8660 - (20) - 238.154 (?), 3.2.2012 9:52, zobrazeno: 8189x

Dobrý den! Loni jsem zakoupil dva jednoleté špičáky, Jaderničku a Panenské české, obě na pláňce. Jaký je pro ně nejvhodnější způsob tvarovaní koruny? a mám letos ještě pokkračovat v e špičáku nebo už začít tvarovat korunu? oba špičáky nejsou silné, u země o něco slinější, než tužka, výška cca 120 cm. Chci je pěstovat na polokmen. Díky za odpověď. Honza z Vysočiny

host - 6.16 (?), 3.2.2012 18:17

Pokut chcete polokmen, schází vám 30 cm k místu nasazení nejspodnější větve.  Počítejte s tím, že stromek po přesazení má málo růstové energie. Na vytvoření korunky z předčasného obrostu to nedá. Spíš bych rozmyslel, jestli seříznout kmen podle principu střídavého řezu, nebo nechat bez řezu.

Já bych stromek seříznul o 1/3 až 1/2. Setkal jsem se ale i s názorem, že špičák je lepší neřezat...

Vítek

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 3.2.2012 19:06

Vzhledem k tomu, že nejde o tvarování korunky, ale kmínku, střídavý řez bych asi neprováděl, aby byl kmen rovný. Nedávno jsem tady podobný problém řešil ve vláknu Seříznutý špičák - sešlo se docela dost užitečných názorů.

host - 220.182 (?), 3.2.2012 20:23

Pokud pěstuji stromek ze špičáku, tak ho zkracuji až při zakládání korunky v patřičné výšce. Není důvod zkracovat kmínek dřív, zbytečně by se tím podporovalo ovětvování a brzdil růst kmínku.          Lída

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 3.2.2012 21:42

Špičáky mívají často nevyzrálé špičky. Po přesazení můžou díky chybějícím kořenům celý příští rok "sedět". 

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 161.61 (?), 4.2.2012 9:02

Pane Jekl, prodloužení kmínku ze špičáku dosáhnete zakrácením špičáku o 1/3 délky.Ponecháte horní dva pupeny a ostatní směrem dolů vyslepíte.Tím získá podzemní část (kořenová) převahu nad ponechanou nadzemní částí a tím růst ponechaných pupenů.Při délce 10÷15 cm jeden zletorostů z ponechaných 2.horních pupenů odstraníte a vitálnější ponecháte a vyvážete.Máte zajištěn růst kmínku do Vaší požadované výšky.Pokud letorost nedosáhne požadované výšky, celý proces opakujete.Pokud budete mít kmínek (letorost) v požadované výšce, opět zkraťte o 1/3 délky letorostu a pod řezem ponechejte 7 pupenů.Ostatní směrem dolů odstraňte.Tím založíte korunku v požadované výši.Hodně zdaru - Mičurin II

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 86.172 (?), 4.2.2012 9:44

A co takhle použít vcelku klasický školkařský postup:

1. No, špičák zakrátit o 1/3.
  2. Pupeny nevyslepovat, ale nechat vyrašit.
  3. Postranní obrost během roku ošetřovat zaštipováním.
  4. V srpnu postranní obrost vyholit.

Tímto způsobem se docílí, že rostlina vytvoří větší množství zelené hmoty, tedy větší množství asimilátů.

Zaštipováním postranních výhonů se tyto výhony potlačí v růstu, ale ponechané listy produkují asimiláty potřebné pro růst neomezovaného terminálu.

Při odstranění postranních výhonů koncem léta se ještě stihnou rány po nich zacelit.

Josef.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 175.52 (?), 5.2.2012 0:24

Názor pána Josefa mi pripadá zmysluplný. Obávam sa však, že tenké hrotiaky jabloní hrúbky ceruzky kúpené na jeseň a vysadené na jar nebudú mať dosť sily, z dôvodu nedostatočného zakorenenia, aby utiahli vegetáciu vyrašenú zo všetkých púčikov. Dva či tri riadne výhony na konci zakráteného kmienka budú mať rovnakú asimilačnú plochu ako množstvo malých neduživých výhonkov z vyrašených očiek. Na konci mesiaca júna by som z týchto výhonov ponechal ten najlepší ako pokračovanie- nadstavenie budúceho polkmeňa.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 236.83 (?), 5.2.2012 8:36

Podívejte se např. na ovocnarstvi-eu, tvarování ovocných stromků. ((Byl to první nalezený odkaz po zadání "školkařství - garnitura", který jsem nyní zadal do vyhledávače). Tam je to popsáno lépe. A ještě lépe na stránkách Veronica Hostětín a Spolek Moravský kras. Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz