Jak tvarovat korunu?
|
|
 |
 |
host - 6.16 (?) 3.2.2012 18:17
Pokut chcete polokmen, schází vám 30 cm k místu nasazení nejspodnější větve. Počítejte s tím, že stromek po přesazení má málo růstové energie. Na vytvoření korunky z předčasného obrostu to nedá. Spíš bych rozmyslel, jestli seříznout kmen podle principu střídavého řezu, nebo nechat bez řezu.
Já bych stromek seříznul o 1/3 až 1/2. Setkal jsem se ale i s názorem, že špičák je lepší neřezat...
Vítek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
johny8660 - (20) - 238.154 (?), 3.2.2012 9:52, zobrazeno: 8191x
Dobrý den! Loni jsem zakoupil dva jednoleté špičáky, Jaderničku a Panenské české, obě na pláňce. Jaký je pro ně nejvhodnější způsob tvarovaní koruny? a mám letos ještě pokkračovat v e špičáku nebo už začít tvarovat korunu? oba špičáky nejsou silné, u země o něco slinější, než tužka, výška cca 120 cm. Chci je pěstovat na polokmen. Díky za odpověď. Honza z Vysočiny
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.16 (?), 3.2.2012 18:17
Pokut chcete polokmen, schází vám 30 cm k místu nasazení nejspodnější větve. Počítejte s tím, že stromek po přesazení má málo růstové energie. Na vytvoření korunky z předčasného obrostu to nedá. Spíš bych rozmyslel, jestli seříznout kmen podle principu střídavého řezu, nebo nechat bez řezu.
Já bych stromek seříznul o 1/3 až 1/2. Setkal jsem se ale i s názorem, že špičák je lepší neřezat...
Vítek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.182 (?), 3.2.2012 20:23
Pokud pěstuji stromek ze špičáku, tak ho zkracuji až při zakládání korunky v patřičné výšce. Není důvod zkracovat kmínek dřív, zbytečně by se tím podporovalo ovětvování a brzdil růst kmínku. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 86.172 (?), 4.2.2012 9:44
A co takhle použít vcelku klasický školkařský postup:
-
No, špičák zakrátit o 1/3.
-
Pupeny nevyslepovat, ale nechat vyrašit.
-
Postranní obrost během roku ošetřovat zaštipováním.
-
V srpnu postranní obrost vyholit.
Tímto způsobem se docílí, že rostlina vytvoří větší množství zelené hmoty, tedy větší množství asimilátů.
Zaštipováním postranních výhonů se tyto výhony potlačí v růstu, ale ponechané listy produkují asimiláty potřebné pro růst neomezovaného terminálu.
Při odstranění postranních výhonů koncem léta se ještě stihnou rány po nich zacelit.
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|