Jak ostříhat tuto cca 8mi letou jablůňku?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?)
28.10.2012 11:05

Kůl u tohoto stromku už nemá co dělat. Za dobu mého sadaření jsem stromek nerovnal jinak, než řezem, pokud je to vůbec nutné. Stejně se stromek bude mít snahu trochu srovnat i sám, pokud tomu nebrání venkovní světelné podmínky. To že se naklání způsobuje něco jiného a myslím si, že fotka není vypovídající, třeba je tam vysoký dům nebo jiný strom. Taktéž strom se naklání na větrném místě ve směru převládajího foukání.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 27.10.2012 17:35

Nevím jestli fotka neklame ale tento kmíneček má mít sedm let?

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 27.10.2012 18:48

Pomůžu ostříhat nebo upravit "elektronicky" ale to musí být fotka přes den a ne o půl noci a ne mobilem.

host - 2.50 (?), 27.10.2012 19:15

Pomohla by tato fotka?

Jablůňka květen 2012
Jablůňka květen 2012

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 27.10.2012 20:44

Jabloň by v 7 či 8 letech mohla vypadat lépe (hodně záleží na jak bujně rostoucí podnoži je), na druhou stranu, když uvážíme, že roste v trávě bez řezu, tak vzrůst odpovídá.

1) bych zatloukl pořádný kůl a srovnal jabloň do svislé polohy.

2) stříhání nechte na jaro, teť na to nenní vhodná doba.

3) tuhle jabloň bych nepřesazoval, pokud bych měl k tomuto konkrétnímu stromu osobní vztah, tak bych na novém místě vysadil podnož a z tohoto stromu bych si ji přerouboval. Tohle však asi ve Vašem případě nebude použitelná rada.

4) zkuste si na řez pozvat někoho, kdo to umí. Pokud to chcete zkusit sám, tak doporučuji nějakou brožurku o řezu. Obecně bych poradil  - nechte několik málo budoucích kosterních větví, zkraťe je na vnější pupen tak, aby se koruna otevřela. Vše co korunu zahušťuje a má vzpřímený vzrůst (mimo terminálu) ven. Hlavně se nebojte se stříhat!

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 28.10.2012 8:48

1) bych zatloukl pořádný kůl a srovnal jabloň do svislé polohy.... co je to za blbost? Jednak takhle starý stromk už nepotřebuje žádný kůl. A nějak nechápu jak se rovná takto tlustý kmínek.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 28.10.2012 10:33

Vpravo kůl klidně 30cm od kmínku, přitáhnout úvazkem který se nezařeže. Ten stromek má v 1,3m průměr květu pameplišky, takže by to šlo bez problémů. Stromek žádnou oporu nepotřebuje, jen blbě vypadá a ve stáří by se mohl vyvrátit.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 28.10.2012 10:53

Zrušil bych tu vidlici. Levou silnou větev bych zjara uřízl na krátký čípek.  Terminál bych přitáhl k opoře. Chce to delší kůl. pokud nepůjde ohnout ve spodní části, bylo by dobré, aby se srovnal nahoře.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 28.10.2012 11:05

Kůl u tohoto stromku už nemá co dělat. Za dobu mého sadaření jsem stromek nerovnal jinak, než řezem, pokud je to vůbec nutné. Stejně se stromek bude mít snahu trochu srovnat i sám, pokud tomu nebrání venkovní světelné podmínky. To že se naklání způsobuje něco jiného a myslím si, že fotka není vypovídající, třeba je tam vysoký dům nebo jiný strom. Taktéž strom se naklání na větrném místě ve směru převládajího foukání.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 28.10.2012 11:40

Já za dobu svého sadaření jsem vyzkoušel i jiné zůsoby tvarování koruny - zozporky, závaží. Křivá broskev o průměru kmínku 8 cm mi překážela (nedalo s pod ní projet malotraktorem). Náklon kmínku jsem srovnal zapřením vidlice proti zemi. Za několik měsíců stál stromek rovně jako panák.laugh

host - 25.2 (?), 14.2.2013 22:53

winkNic ve zlem, ale jak křivak ovlivnuje urodu stromku.Jistěže z estetickeho hlediska je to chyba, ale prakticky vyznam tvar kminku na plodnost vliv nema.Nevim samozřejmě proč musite jezdit s malotraktorem až ke kminku, ja si z pohodlnosti rotavator posunu bud k jedne nebo druhe straně.Ale je pravdou, že křivaky v řadě mam v normě a herbicidni pas mam metrovy.Souhlasim s tim, že na fakticke rovnani osmileteho zdřevnatěleho kminku je pozdě, srovnat nepujde tak jako dvolety osmicentimetrovy kminek ve vyvoji.Pokud křivaka chcete schovat, řešeni muže byt hustši kolikovou zahradkou kolem kminku. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz