Jak obstály jednotlivé odrůdy 18.5.?



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?)
31.5.2012 11:22

Já nejsem jabloňář, tak mám (zatím) jen tři odrůdy jablek blush. Ale z nich kupodivu mi, zdá se, zdárně přežil letní Ametyst. Přečkal na volném prostranství dva mrazové zášlehy -4,5° v pondelí a pak i -5°C v pátek ráno onoho neslavného 18.5. Přežilo na něm nejmíň 50% plůdků z těch co jsem tam nechal (těsně před těmi mrazy jsem dělal probírku, byl zcela obsypaný). A rostou! Bude to jeho první úroda - a tak ve finále se pokusím na něm nechat dozrát tak 2÷3 kouskycheeky. Pokud se to podaří, cena jedné této jablkové svátosti bude tak přibližně nejméně 5 000,- Kč. Všechny zbývající druhy ovoce, kromě malin, burůvek a révy, rostoucí u stěny už jsou totiž v pánu cool. Alespoň se nemusíme tolik obávat hlášených víkendových mrazíků laugh.  Dneska jsem pro sichr koupil ten Paľův Borax - jako železnou pojistku na příští rok devil. Tím pádem samozřejmě o příštím jaře na 100% mrznout nebude yes. Hurá!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 31.5.2012 8:59, zobrazeno: 20117x

Jak tu bylo mnohokrát napsáno, v některých oblastech byl dopad mrazů v onen den fatální. Že nešlo o přízemní mrazík dosvědčily spálené koruny a plody vysokokmených jabloní, slivoní, ořechů. Mráz musel klesnout pěkných pár stupňů pod nulu, vždyť zmrzly rybízy, angrešty, josty a dokonce i aronie! Postižení ořechů, meruněk a slivoní bylo patrné hned týž den, zato šedostříbřité plůdky broskvoní se zdály živé. Stejně tak na jabloních bylo vedle viditelně scvrklých plodů mnoho dalších, normálně vypadajících.
   Po 2 týdnech ovšem situace vypadá jinak. Broskvičky vcelku logicky neměly šanci, ukázalo se však, že i na první pohled zdravé plůdky jablek nepřirůstají a mají černé semeníky.
    Ne, že bych měl sklon k masochizmu, ale prošel jsem si strom od stromu a prohlédl větev po větvi. Výsledek byl skličující, ale nějaké informace dal. Na některých stromech se našlo pár přirůstajících plodů - většinou v místech, kde přiléhaly k silné větvi či kmenu, který je uchránil svou tepelnou kapacitou. Počty jsou ale zanedbatelné - 1-5 kusů, takže to nemá žádný význam. Až budou chudáci obaleči marně hledat, kam naklást vajíčka, snad je najdou. Nenašel jsem rozdíly mezi nízko a vysokokmeny (překvapivě - tady jsem od vyšších tvarů čekal více). Rozdíl nebyl ani mezi novými a starými odrůdami. Otužilé Jaderničky, Vilémovy, Sudetky zmrzly kompletně. Stejně tak se neosvědčily novější odrůdy, pěstované přes horší chuť pro svou nenáročnost na teplo (Zuzana, Produkta). Nebyl rozdíl mezi rezistenty a citlkivými odrůdami, stejně  dopadly  raně i pozdě kvetoucí odrůdy. Nebyl rozdíl mezi zatravněnou a nezatravněnou částí zahrady, třebaže jsem si to zprvu myslel.
   Přesto jsem našel 3 odrůdy, které stojí za zmínku. Shodou okolností všechny tři mám naroubované na 2 stromech od sebe vzdálených, takže bych vyloučil vliv mikrolokality. První byla letní Krasava. Násada není nikterak veliká, ale to u Krasavy není nikdy. Jedna větev na stromě spolu s ostatními kompletně zmrzlými letními (Mantet, Discovery, Vistabela-Quinte, Mio, Jerseymac) má jakés takés plody..  Druhou odrůdou, kde vedle zmzlých plůdků přirůstá i významný počet zdravých je Desert (což docela překvapilo). Poslední odrůdou, která ovšem jako jediná přežila mráz zcela bez úhony a všechny plůdky  rostou, je zimní Angold.
   Budu rád za zkušenosti ostatních. Může to být vodítkem do budoucna.

   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1659) - 77.141 (?), 31.5.2012 10:48

Pane Vysloužil, průběh této zahrádkářské katastrofy jste popsal velmi přesně.Mnoho z nás ten průběh zmátl.S odstupem mohu říci, nejlépe obstál GLOSTER.V celém průřezu stromu zůstaly zachovány nespálené plody samozřejmě vedle těch zničených.Při probírce jsem byl překvapen počtem normálně se vyvíjejících.Pár plůdků se zřejmě zachovalo na dvou vřetenech JANTAR.Na hrušní LUCASOVA se pár plůdků taky najde.Jinak vše zničeno.Nepočítám dvě palmety na západní zdi chatky LOBO, BANÁNOVÉ ZIMNÍ - minimální poškození. - Mičurin II

      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 31.5.2012 11:22

Já nejsem jabloňář, tak mám (zatím) jen tři odrůdy jablek blush. Ale z nich kupodivu mi, zdá se, zdárně přežil letní Ametyst. Přečkal na volném prostranství dva mrazové zášlehy -4,5° v pondelí a pak i -5°C v pátek ráno onoho neslavného 18.5. Přežilo na něm nejmíň 50% plůdků z těch co jsem tam nechal (těsně před těmi mrazy jsem dělal probírku, byl zcela obsypaný). A rostou! Bude to jeho první úroda - a tak ve finále se pokusím na něm nechat dozrát tak 2÷3 kouskycheeky. Pokud se to podaří, cena jedné této jablkové svátosti bude tak přibližně nejméně 5 000,- Kč. Všechny zbývající druhy ovoce, kromě malin, burůvek a révy, rostoucí u stěny už jsou totiž v pánu cool. Alespoň se nemusíme tolik obávat hlášených víkendových mrazíků laugh.  Dneska jsem pro sichr koupil ten Paľův Borax - jako železnou pojistku na příští rok devil. Tím pádem samozřejmě o příštím jaře na 100% mrznout nebude yes. Hurá!

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 31.5.2012 11:31

Ano, pozitivní efekt naakumulovaného tepla v budově byl patrný.  Já mám bohužel u domu pouze jednu z aronií, a na té skutečně mnohé plůdky přežily. I když zdaleka ne všechny a ve všech choholících.
   K hruškám, se zatím netroufám vyjádřit. Mnohé mají kožovito slupku, jsou zastavené v růstu, jiné jsou deformované, ale předběžně se zdá, že část z nich drží a mohla by přežít. Pokud ano, bude hrušeň druhem, který obstál nejlépe.
   Dalším projevem jsou mrazem ožehnuté listy, nejvíc na slivoních. I tam vidím velké mezidruhové rozdíly. Je zajímavé, že zatímco listy ořechů a brambor odešly před očima, to ožehnutí začlo být patrné až skoro po týdnu.

   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 133.163 (?), 31.5.2012 14:09

U mne nejlépe přestála Melrose, dokonce i Idaredy s největší násadou květů budou mít letos jen pár plodů. Všechny jabloně mám na drátěnce a Melrose společně s Idaredy byla vysazena v roce 2003, ostatní stromky jsou podstatně mladší. Díky podnoži se u Melrose jedná o strom s nemohutnější "konstrukcí". U dalších odrůd úroda nestojí za řeč (Granny Smith, Goldstar, Rubinola, Rozela, Topaz, Šampion, Orion, Bohemia, Gold Bohemia.

   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.5.2012 16:33

Tak otužilá, sovětská Antonovka v podobě Angoldu slavila přece jen úspěch. Pro toho, kdo nemá takové pěstitelské možnosti, je pozitivní, že se dají plody Angoldu občas i koupit. Na některé rezistentní odrůdy si člověk musí zvyknout, ale dá se říct, že chuť Angoldu není nepříjemná, opatrně řečeno. Na například už běžně dostupnou Rubinolu ovšem nemá. To je asi chuťově jeden z nejlepších rezistentů vůbec. Nesmím zapomenout na Topaz a nově snad i Orion. Opravdový chvalozpěv na Orion jsem ZDE zatím slyšel pouze od pana Polehly. A jeho jednička mezi staršími odrůdami, což je myslím Melrose, mi letos bohužel unikla. Jinak, mráz 18.5. se u nás chválabohu nekonal. Jak mi psal jeden portálový kolega, bylo to možná díky teplu z městské zástavby, je to možné, ale na mráz, který zde udeřill 9.4. letošního roku, mi tato zástavba nebyla nic platná.

      
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 31.5.2012 21:23

Nemám všechny odrůdy z důvodů nedostatku času přesněji zmapovány. Dnešní plánovanou inventuru mi překazil podvečerní déšť.

Předběžně mohu říci, že nejlépe obstál Angold, po něm Goldstar. Nejhůře dopadl Topaz, špatný je i Melroze, který loni po celonočním a silnějším mrazu  asi do 10 pěkných plodů měl. Zdá se, že jakž takž dobře dopadl i Jonalord. Ale je to jen předběžný odhad.

         
host - 192.253 (?), 3.6.2012 12:52

Konečně jsem se dostal k tomu, abych prošel jednotlivé odrůdy a zhodnotil jejich poškození mrazem.JM-odrůdy žluté Sirius, Luna,Orion, Opál,Biogolden, Gold Bophemia a Heliodor zmrzly na 90-100%,Angold, Rosana,Rozela, Rubimeg,Bohemia, Aneta,Vanda, Viktoria,Lotos Florina a další od 50do 60%.Melrose, Doris,Jonadel, Šampion,Rubinstep, Sonet,Lipno , Blaník a další od 20 do 30%.Jazz, Kanzi,Rubens, Delkorf,Fuji, Redcap,Karneval, Zvoša,Merkur, Andera a další na 100%. Tyto odrůdy jsou pěstovány na drátěnce, nebo jako vřetena či volně rostoucí zákrsek.

Vysokokmeny Jonagoldu a jeho mutací, Rubínu,Bohemie, Idaredu,Granny Smith, Goldstaru,Melodie, Topazu a Rubinoly jsou skoro bez poškození mrazem.

            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 3.6.2012 16:28

Já jenom doplním, že kromě mnou už zmiňovaných odrůd slušně obstály i velmi raná Julie, letní Hana (odhadem zůstalo 6O% plůdků), Rubinola kolem 5O%. K mrazovým propadákům se zařadily i sourozenci Andera a Benet, podobně jako loni, bez jediného jablíčka.

Teplomilnější Fragrance- první plody a zatím vydržely téměř všechny, také můj oblíbenec Delor jakž takž obstál a také Desert.

Celkem ze třiceti odrůd bude cca u poloviny úroda velmi malá nebo žádná. Vše na slaběji rostoucích podnožích.

Na přesnější bilanci je stále ještě brzy, co udělá ten jádřinec na těch, na první pohled nepoškozených plodech, bude jasnější tak za tři týdny.

               
host - 54.5 (?), 9.6.2012 22:00

zdravim všechny,

ze žlutých rezistentů loni i letos přežila zdárně s bohatou násadou plodů Luna. Lokalita Plzeň. Opál a Sirius zklamali.

Ze sloupcovek bohatá násada u Goldlane a Moonlight.

Z nerezistentů Idared,  Braeburn.

U mě doma 505 mnm nula plůdků zatím u Kids Orange, Stark erliest, Řehtáč, Rubinola Rondo,  Sonet..

Plody mají Shery Cox, PRL, Red cap, Schniga, Bohemie a Gold Bohemie, Vista bela pár.

Hrušeň Lukasova a rouby Jean de Arc, mají něco zvětšujíích se plůdků.

Přešlým mrazíkem padají následně nyní gumové žluté chrupky, takže vrtule budou mít tlačenici.

J. Kafka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika