Jabloň vhodná na mušt
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 31.3.2014 11:17
Nejdřív si ujasněte, jak velké stromy by měly být a kdy - v kterou roční dobu - chcete mošt vyrábět. Odrůda Grávštýnské byla historicky často používána na mošty, protože tvořila velké koruny, často se střídavou úrodou, jejich šťáva je dobrá a voňavá. Dalším důvodem, proč se Grávštýny moštovaly byla jejich krátká skladovatelnost. Tedy velké množství jablek se musí rychle zpracovat, jinak přezrají, měknou, hnijí. A co tedy s nimi jiného, než mošt? Proto bych dnes Grávštýnské nezvolil. Pochybuji, že byste jablka ze stromu očesali a po pár dnech - až získají to úžasné aroma - je moštovali. Otřepaná jablka tu vůni nemají a uložené by okamžitě hnily.
Každoročně vylisuju několik stovek litrů. Jednoznačně nejchutnější mošt a nejvyšší výtežnost dávají pozdní zimní odrůdy. I když jsou jablka na jídlo kyselá, mošt je svěží, chutný, čirý a vzhledem k chladnu v době lisování podstatně déle vydrží než začně sám kvasit. Popadaná jablka navíc můžeme postupně sbírat, neboť již nehnijí jako letní a podzimní sorty. Rezistentní odrůdy jsou jistě dobrá věc, ale pro moštování je jejich rezistence zbytečná, pár stroupků nevadí (však Grávštýnské je sakra náchylné). Pokud byste pěstoval vyšší kmenné tvary, volil bych některou ze starých odrůd, třeba nějaké kožeňáky.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
armadaspasy - (2) - 65.18 (?), 31.3.2014 10:54, zobrazeno: 41207x
Ahojte,
chcel by som vas poprosit o radu aku odrodu jablone zasadit. Mojou poziadavou je, aby odroda bola rezistentná (nebolo potrebne striekat) a plody boli velmi stavnate. Strom chcem zasadit na vlastnu vyrobu mustu. Dobru skusenost mam so starou odrodou "Gravštínské", velmi vysoka stavnatost a vonave. Avsak nevyhodou je, okrem ineho, ze zarodi az po desiatich rokoch. Takze hladam odrodu, ktorej plody by mali stavnatost ako Gravstinske, ale bude skor rodit. Dakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 31.3.2014 11:17
Nejdřív si ujasněte, jak velké stromy by měly být a kdy - v kterou roční dobu - chcete mošt vyrábět. Odrůda Grávštýnské byla historicky často používána na mošty, protože tvořila velké koruny, často se střídavou úrodou, jejich šťáva je dobrá a voňavá. Dalším důvodem, proč se Grávštýny moštovaly byla jejich krátká skladovatelnost. Tedy velké množství jablek se musí rychle zpracovat, jinak přezrají, měknou, hnijí. A co tedy s nimi jiného, než mošt? Proto bych dnes Grávštýnské nezvolil. Pochybuji, že byste jablka ze stromu očesali a po pár dnech - až získají to úžasné aroma - je moštovali. Otřepaná jablka tu vůni nemají a uložené by okamžitě hnily.
Každoročně vylisuju několik stovek litrů. Jednoznačně nejchutnější mošt a nejvyšší výtežnost dávají pozdní zimní odrůdy. I když jsou jablka na jídlo kyselá, mošt je svěží, chutný, čirý a vzhledem k chladnu v době lisování podstatně déle vydrží než začně sám kvasit. Popadaná jablka navíc můžeme postupně sbírat, neboť již nehnijí jako letní a podzimní sorty. Rezistentní odrůdy jsou jistě dobrá věc, ale pro moštování je jejich rezistence zbytečná, pár stroupků nevadí (však Grávštýnské je sakra náchylné). Pokud byste pěstoval vyšší kmenné tvary, volil bych některou ze starých odrůd, třeba nějaké kožeňáky.
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 73.71 (?), 31.3.2014 14:10
Zkuste Jaderničku moravskou, je to sice stará odrůda vhodná na vysokokmen, ale viděl jsem ji v souč. nabídce i na méně vzrůstných podnožích.
Osobně znám odrůdu pouze jako vysokokmen, je to pracant s pravidelnou a vysokou úrodou až do velmi pozdního věku, vhodná i do vyšších poloh.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.25 (?), 2.4.2014 23:04
Zdravím Vas p. Miloši
Máte pravdu, že mošt z Moravské jaderničky je hodně sladký, ale za to kalvádos je z ní vynikající díky právě sladkosti. U jaderničky je podmínka, že se musí pálit zásadně z kvašeného moštu a to bez jediného zrníčka jinak Vám právě ty zrníčka zhnusí kalvádos a bude škrábat v krku. Je také perfektní pro výrobu kmínky a to přidáním sáčku kmínu do kvasu při vypálení. Je také vynikající pro výrobu přesnídávek tak jako Prusvitné l.
Nevím jak chutná Mor.j. z Čech, ale u nás na Moravě a Sl. je mošt z ní spolu se Strýmkou, Croncl. nejlepší. O Panenském se u nás nemluví a není téměř vidět.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
RaDL - (17) - 3.51 (?), 1.4.2014 22:20
Myslím, že ani panenské (původní) by nebyl výstřel do tmy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 3.4.2014 7:54
Mohu-li se připojit, pak s jedinou poznámkou : nenechávat jakékoiv ovoce spadené pod stromem, ale pravidelně uklízet a podle možností zpracovat.Mošt je jedna z nich hlavně pro děti, ty ho zbožňují.Pokud je nevyvážený, dá se kyselinou citronovou upravit, případně naředit vodou.Možná nám všem po pravidelném a důkladném úklidu ubude i různých ošklivých chorob stromů. Suším i přebytky Průsvitného. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|