Jabloň vhodná na mušt



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?)
31.3.2014 11:17

Na mošt jsou vhodné především podzimní odrůdy. Chuťově jsou v moštu velmi zajímavé všechny podzimní renety. Výborný na mošt je i Hornokrajský malináč, ale v moštárnách ho nemají rádi, protože stejně jako hrušky ucpává plachetky a je potřeba ho míchat s odrůdami poskytujících hrubou neblátivou krouhanku (nebo přidat padaná od zimních odrůd).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
armadaspasy - (2) - 65.18 (?), 31.3.2014 10:54, zobrazeno: 41210x

Ahojte,

chcel by som vas poprosit o radu aku odrodu jablone zasadit. Mojou poziadavou je, aby odroda bola rezistentná (nebolo potrebne striekat) a plody boli velmi stavnate. Strom chcem zasadit na vlastnu vyrobu mustu. Dobru skusenost mam so starou odrodou "Gravštínské", velmi vysoka stavnatost a vonave. Avsak nevyhodou je, okrem ineho, ze zarodi az po desiatich rokoch. Takze hladam odrodu, ktorej plody by mali stavnatost ako Gravstinske, ale bude skor rodit. Dakujem

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 31.3.2014 11:17

Na mošt jsou vhodné především podzimní odrůdy. Chuťově jsou v moštu velmi zajímavé všechny podzimní renety. Výborný na mošt je i Hornokrajský malináč, ale v moštárnách ho nemají rádi, protože stejně jako hrušky ucpává plachetky a je potřeba ho míchat s odrůdami poskytujících hrubou neblátivou krouhanku (nebo přidat padaná od zimních odrůd).

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 31.3.2014 11:17

Nejdřív si ujasněte, jak velké stromy by měly být a kdy - v kterou roční dobu - chcete mošt vyrábět. Odrůda Grávštýnské byla historicky často používána na mošty, protože tvořila velké koruny, často se střídavou úrodou, jejich šťáva je dobrá a voňavá. Dalším důvodem, proč se Grávštýny moštovaly byla jejich krátká skladovatelnost. Tedy velké množství jablek se musí rychle zpracovat, jinak přezrají,  měknou, hnijí. A co tedy s nimi jiného, než mošt? Proto bych dnes Grávštýnské nezvolil. Pochybuji, že byste jablka ze stromu očesali a po pár dnech - až získají to úžasné aroma - je moštovali. Otřepaná jablka tu vůni nemají a uložené by okamžitě hnily.
     Každoročně vylisuju několik stovek litrů. Jednoznačně nejchutnější mošt a nejvyšší výtežnost dávají pozdní zimní odrůdy. I když jsou jablka na jídlo kyselá, mošt je svěží, chutný, čirý a vzhledem k chladnu v době lisování podstatně déle vydrží než začně sám kvasit. Popadaná jablka navíc můžeme postupně sbírat, neboť již nehnijí jako letní a podzimní sorty.  Rezistentní odrůdy jsou jistě dobrá věc, ale pro moštování je jejich rezistence zbytečná, pár stroupků nevadí (však Grávštýnské je sakra náchylné). Pokud byste pěstoval vyšší kmenné tvary, volil bych některou ze starých odrůd, třeba nějaké kožeňáky.

      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 73.71 (?), 31.3.2014 14:10

Zkuste Jaderničku moravskou, je to sice stará odrůda vhodná na vysokokmen, ale viděl jsem ji v souč. nabídce i na méně vzrůstných podnožích.

Osobně znám odrůdu pouze jako vysokokmen, je to pracant s pravidelnou a vysokou úrodou až do velmi pozdního věku, vhodná i do vyšších poloh.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 31.3.2014 14:44

Jadernička je t.č. asi nejlepší odrůdou na jablkový destilát. Čistý mošt z jaderniček mi přijde na přímé pití příliš sladký. Ale někomu možná chutná.

            
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.25 (?), 2.4.2014 23:04

Zdravím Vas p. Miloši

Máte pravdu, že mošt z Moravské jaderničky je hodně sladký, ale za to kalvádos je z ní vynikající díky právě sladkosti. U jaderničky je podmínka, že se musí pálit zásadně z kvašeného moštu a to bez jediného zrníčka jinak Vám právě ty zrníčka zhnusí kalvádos a bude škrábat v krku. Je také perfektní pro výrobu kmínky a to přidáním sáčku kmínu do kvasu při vypálení. Je také vynikající pro výrobu přesnídávek tak jako Prusvitné l.

Nevím jak chutná Mor.j. z Čech, ale u nás na Moravě a Sl. je mošt z ní spolu se Strýmkou, Croncl. nejlepší. O Panenském se u nás nemluví a není téměř vidět.

sadař vlada

         
RaDL - (17) - 3.51 (?), 1.4.2014 22:20

Myslím, že ani panenské (původní) by nebyl výstřel do tmy.

      
host - 178.235 (?), 3.4.2014 7:54

Mohu-li se připojit, pak s jedinou poznámkou : nenechávat jakékoiv ovoce spadené pod stromem, ale pravidelně uklízet a podle možností zpracovat.Mošt je jedna z nich hlavně pro děti, ty ho zbožňují.Pokud je nevyvážený, dá se kyselinou citronovou upravit, případně naředit vodou.Možná nám všem po pravidelném a důkladném úklidu ubude i různých ošklivých chorob stromů. Suším i přebytky Průsvitného.   AB 

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 3.4.2014 9:23

Nechci polemizovat se zbytkem příspěvku, ale naše vnoučata předškolně školní milují především různobarevné kapaliny v pestrobarevných flaštičkách a krabičkách z hyper. Když mají pít mošt, ohrnou pysk.

            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.4.2014 9:43

Není nad to mít právě zásobu takovýchto flaštiček, trychtýř a předvařenou červenou řepu. To pak na 3-10 kg krouhanky přidáte jeden předvařený oloupaný kořen červené řepy a to krásně barevné co z lisu teče naplníte ve finále do těch pestrých lahviček.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika