Jabloň Lucy
|
|
|
|
host - 205.204 (?) 19.11.2017 21:47
Dakujem za odpoved. Pockam si teda do januara/fabruara, kedy sa snad znovu podelite s novou degustaciou.
Snad by som len reagoval na to, ze je predcasne hodnotit zimne jablka v novembri. Viem, mnoho ludi to tu spomina, ze nechavaju jablka odlezat, hned po zbere ich nejedia. Ja mam ale presne opacnu skusenost, hoci uznavam, ze nemam dobre skladovacie podmienky. Akekolvek jablko, ktore som mal, skladovanim svoje vlastnosti nezlepsilo. Maximalne zmucnatelo, stratilo chrumkavost, stavnatost alebo zgumovatelo, scvrklo sa alebo ziskalo mastnu supu. Fuji jem okamzite pri zbere a nezda sa mi, ze by mu nieco chybalo, podobne Granny Smith, ci Golden Delicious.
Trnavsko 145 mnm
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 104.15 (?), 19.11.2017 12:36
Dakujem za recenziu, p. Hlavatý. Mohli by Ste prosím ešte napísať, či je chuť sladšia alebo kyslejšia? Ďakujem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.204 (?), 19.11.2017 21:47
Dakujem za odpoved. Pockam si teda do januara/fabruara, kedy sa snad znovu podelite s novou degustaciou.
Snad by som len reagoval na to, ze je predcasne hodnotit zimne jablka v novembri. Viem, mnoho ludi to tu spomina, ze nechavaju jablka odlezat, hned po zbere ich nejedia. Ja mam ale presne opacnu skusenost, hoci uznavam, ze nemam dobre skladovacie podmienky. Akekolvek jablko, ktore som mal, skladovanim svoje vlastnosti nezlepsilo. Maximalne zmucnatelo, stratilo chrumkavost, stavnatost alebo zgumovatelo, scvrklo sa alebo ziskalo mastnu supu. Fuji jem okamzite pri zbere a nezda sa mi, ze by mu nieco chybalo, podobne Granny Smith, ci Golden Delicious.
Trnavsko 145 mnm
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.17 (?), 19.11.2017 22:18
To doladenie chuti jabĺk skladovaním v pivnici sa týka najmä odrôd s prevahou kyseliniek po obratí. Napríklad taký Topaz, Boskoop alebo Karneval sú na úplne inej úrovni po 1-2 mesiacoch v pivnici než hneď po obratí. Tiež mám podobnú skúsenosť s Granny Smith, hneď po obratí by mi asi nechutil. Dnes som ochutnal aj klony Red Deliciousu (Red Cap a Red Chief) - chuťovo neporovnateľný progres oproti stavu hneď po zbere, až odležaním získali tú typickú vôňu a aromatickú príchuť. Pravda, pri klonoch Red Del. treba dať pozor a neprešvihnúť dobu kedy dužina začne múčnatieť. A napokon skladovanie prospeje aj odrodám s extrémne tuhou dužinou, ako je Braeburn, Pink Lady alebo Pinova. Extrémne dlho skladovateľné odrody ako Admiral, Idared, Sirius či Melrose skladovaním kvalitu nestratia do neskorej jari, aj keď sú kvalitné aj krátko po obratí. Veľmi veľa závisí od kvalitnej pivnice, ktorá musí byť nielen chladná, ale aj vlhká. IH
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 19.11.2017 23:42
Extrémne dlho skladovateľné odrody ako Admiral, Idared, Sirius či Melrose skladovaním kvalitu nestratia
U nás je to jinak. Sirius se jíst dá už teď, ale chuť je nevyrovnaná s převahou kyselosti. Admirál je zázrak - dá se jíst přímo ze stromu a chutná stejně jako o půlroku později v dubnu. Idared a Melrose jsou v tuto dobu nepoživatelné.
|
|
|
|
|
|
|
morvai1972 - (2) - 166.90 (?), 20.11.2017 19:41
Ja bývam 15 km od NZ, a mám v podstate ideálnepodmienky na pestovanie ovocných stromov, mám vysadených 40 odrôd jabloní.Tento rok som vysadil medzi inýmy aj Lucy, Amirál,Meteor, Vitos,Blaník, Fantasiu,Pink Lady, tak som zvedavý či sa my podarí časom vypestovať takénpekné jabľčká, aké má na fotkách pán I.Hlavatý, ktorý má môj veľký obdiv.Ja so dávnejšie totiž robil 13 rokov vo vinohradníctve a ovocinárstve, a napriek tomu nedokážem vypestovať také krásne ovocie ako on. Alexander
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.202 (?), 2.1.2018 17:38
Lucy - ponovoročná degustácia. Takže: je to fantastické jablko, jeho rubínová farba Vás oslepí, úžasná vôňa omámi, chrumkavosť dužiny ohluší, a navyše mimoriadne chutí aj môjmu takmer 30-ročnému dieťaťu 😘. Ale nie, predchádzajúcu vetu neberte vážne, je to len paródia na internetové reklamné oblbováky o nových odrodách. Teraz realita: Lucy stále vyzerá lákavo (foto 1-3), šupka má dobrý tonus, nejaví známky zvráskavenia, je slabúčko mastná. Skládkové choroby nemá. Konzistencia je stredne tuhá, šťavnatosť priemerná. Chuť je viac sladká než pred mesiacom, kyselinky tam síce sú, ale ustúpili do pozadia, teraz je to už viac Fuji než Topaz. Aróma nie je mimoriadne intenzívna. Celkove je chuť menej výrazná než koncom novembra, nemám pocit že by sa Lucy nejako chuťovo "doladila", resp. posunula kvalitatívne vyššie. Skôr by som povedal, že chuťovo trochu sfádnela. V súčasnosti je môj dojem taký, že kvalitou neprekoná ani jedného z rodičov (Topaz x Fuji). A zrejme ani jej "shelf-life" nebude lepší než je u rodičovských odrôd. Z Lucy mám momentálne pocit, že to bude mierne nadpriemerná odroda s dobrým zdravotným stavom, vizuálne na výške. Chuťovo ale neohúri, aj keď sklamanie to v žiadnom prípade nie je. Výrazné slabiny nemá, ale na to aby zažiarila a záhradkári kvôli nej preskakovali zátarasy to bohužiaľ zrejme nebude. Nový Admiral sa v tomto prípade nekoná. (Kvôli objektivite ešte budem degustovať vo februári, zázračné zmeny v celkovom hodnotení sú ale veľmi nepravdepodobné). IH
| |
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.135 (?), 2.1.2018 17:46
jeho rubínová farba Vás oslepí, úžasná vôňa omámi, chrumkavosť dužiny ohluší,
Nešlechtila ho náhodou žebibaba ze Sněhurky?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|