Jabloň Lucy
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.204 (?) 2.1.2018 19:57
Ďakujem za recenziu, p. Hlavatý.
Nemusí byť každá odroda hneď top chuťovka, čo sa týka použitia na priamy konzum. Významná časť úrody zvykne ísť aj do koláčov, na sušenie, na výrobu šťavy či detskej výživy. Tam potom mnohokrát vynikne aj jablko napr. s horším shelf-life, ale zdravé, dlhodobo skladovateľné, dopestované s výrazne menším úsilím, než napr. nejaké Fuji. Lucy by som podľa toho popisu predbežne zaradil do kategórie "na sušenie neskôr v zime/ na jar".
Ja osobne by som momentálne vyhradil takýmto odrodám rozhodne viac ako polovicu výsadby, lebo väčšina rodiny nejakú chuťovku ocení v zásade rovnako ako kdejaké priemerná jablko. Vraj jablko ako jablko... Keby som to vedel dávnejšie, vysadím to inak a mám násobne menej roboty :-)
Trnavsko 145 mnm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.36 (?), 23.1.2018 21:35
Lucy - kontrolná degustácia koncom januára. Treba oceniť výzor - Lucy stále pôsobí veľmi dobre, šupka si drží tonus, nevráskavie, tmavočervená farba sa tiež nemení. Imidžovo niet čo vytknúť, výzor je svieži, lákavý (foto). Veľkým kladom je zdravotný stav - jablká sa vôbec nekazia, ani jedno nepostihla skládková choroba. V tomto smere tiež výborné hodnotenie. Konzistencia a šťavnatosť dužiny sa oproti začiatku januára nezmenili, sú na dobrej úrovni. Chuť je nadpriemerná, ale nie skvelá, je harmonická (Lucy nie je presladená, ale prítomné kyselinky zasa tiež netrieskajú dverami, je to tak trochu šedá myška, ktorá Vám nespôsobí extázu, ale ani neurazí). Vzhľadom na rodičov (Fuji x Topaz) som asi čakal trochu viac, ale - ako som už napísal - sklamanie to zďaleka nie je. Zdá sa že máme ďalšiu pomerne kvalitnú odrodu, zdravotne excelentnú, chuťovo nadpriemernú. Skladovateľnosť ešte treba odsledovať, zatiaľ sa ukazuje byť sľubná, ale to ešte len uvidíme. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 23.2.2018 12:11
Lucy má - možno - potenciál aby prerazila aj v zahraničí, podobne ako to z českých odrôd už dokázali napr. Rubinola, Topaz a najmä Opál. Samozrejme, môžem sa mýliť, toto sa nedá jednoznačne predpovedať, ale predpoklady na to Lucy podľa mňa má. Je to pomerne príťažlivé jablko peknej tmavočervenej farby, s dobrou (zdá sa) skladovateľnosťou a nadpriemernou chuťou. Dobre zvolené je aj jej meno, krátke, pekné a ľahko zapamätateľné. Výhodu vidím aj v tom, že plody nie sú veľké, majú strednú veľkosť, čo veľmi oceňujú konzumenti napr. v Anglicku (tam dokonca na nimi pestovaných stromoch Opálu schválne robia len suboptimálnu prebierku, aby boli plody skôr menšie). Kariéra komerčne úspešnej odrody u Lucy nie je vylúčená. Nám hobíkom to ale môže byť jedno. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.62 (?), 27.3.2018 19:41
Lucy na konci marca (foto 1,2) - naďalej príjemne prekvapuje. Výzor, chuť a konzistencia dužiny stále bez straty kvality. Zdravotný stav úplne výnimočný, dá sa povedať že excelentný - počas celej doby skladovania nepodľahol hnilobe ani jeden plod. Lucy práve degustačne porovnávam s Braeburnom, ten je svojou takmer dokonalou vyváženosťou cukrov a kyseliniek predsa len o stupienok vyššie, ale Lucy mu je viac než dôstojným súperom. Na foto 3,4 je vizuálne porovnanie Lucy s niektorými odrodami z jej "hmotnostnej kategórie", zľava postupne na fotkách Red Chief, Shalimar, Heliodor, Lucy, Braeburn a Jonathan. Apríl už môžeme považovať za mesiac, ktorý oddeľuje dlho skladovateľné odrody jabĺk od tých ostatných, a zdá sa že Lucy nonšalantne prekĺzne do tej prvej skupiny. Pravda, sú odrody ktoré čo sa týka "shelf-life" hrajú úplne inú ligu (napr. Idared a A... - pssst, nemenujme 😉). O tých ale ešte bude reč, v máji-júni. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|