Hodnocení jabloní na Olomoucku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
ryzskej - (9) - 8.93 (?), 25.3.2025 13:16, zobrazeno: 724x
Dobrý den,
prosím o Váš názor na výběr jabloní do oblasti Olomoucka. Otevřenější krajina, 220 m. n. m., S-J orientace pozemku.
Letní
Piros
Podzimní
Lord Lambourne, Nabella
Zimní
Rubinola, Florina, Angold, Delor, Siriusm Admirál
Literatury včetně zkušeností nejen z tohoto webu jsem načerpal spousty, nicméně třeba zrovna též pěstuje tyto odrůdy v nejteplějších krajinách a má co napsat :-)
Děkuji, Řezníček
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10455) - 70.240 (?), 25.3.2025 16:05
Moc se mi líbí váš výběr odrůd, pane ryzskej. Je hodně zajímavé, že jste zařadil i Delor. Měl někde dobré reference? Lord Lambourne je nejoblíbenější odrůda doktora Miloše Vysloužila. Tady u mě byly dva stromy, ale je nanich naroubované všechno možné i nemožné, takže už si ani nevzpomínám, jak chutná. Nabella není určitě to samé, co Matčino, i když je to jeho kříženec. Špatné není, jen trochu navinulejší. Piros nemám, ale vždycky jsem "kopal" za Mantet. To je asi největší letní lahoda, ale jen krátce. Ta Florina má, než zmoučnatí, velice zajímavý šmak, taky jsem si jí už dávno mohl naroubovat. Rubinola, Angold, Sirius, Admirál . Ten Angold mně velice chutná, v tom Tangu (Topaz x Angold), co mám naroubované, je taky cítit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ryzskej - (9) - 8.93 (?), 26.3.2025 13:43
Děkuji za reakci, paní Štěpánko. U siriuse jsem přemýšlel, zda se sem hodí. Máme vysychavou půdu, takže patrně spíše na středně rostoucí podnoži M7, MM106 či podobné. Jen tedy na vzrůstnějších podnožích mám obavy o velikost plodů. Co se týče hodnocení chutí na různých koštovačkách po republice, tak se nejednou umístil v první trojce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ryzskej - (9) - 8.93 (?), 26.3.2025 13:37
Děkuji za reakci, pane Petře. Popravdě jsem doufal, že vy, pan Vysloužil, Mičurin nebo jiní zdejší velikáni přispějí svými zkušenostmi k tomuto výběru.
Delor měl shodou náhod zde na zahrada.cz své vlákno a byl velice dobře hodnocen. Vyzdvihovány byly především chuťové vlastnosti, pevnější slupka (což se hodí např. při převozu), vyšší odolnost škůdcům a minimální péče (když jsem líný). Mimo těchto osobních zkušeností i v popisu samotné odrůdy nevidím příliš negativ.
Díky za tip na mantet, o tom jsem se dočetl, že ta pravá chuť trvá krátce (jak píšete) těsně před kyselá, poté rychle moučnatí. Mám na zahradě ještě průsvitné letní jako krásnou vzpomínku na dětství, po které by právě piros mohl nastoupit.
Budu zakládat menší sad, kde mám zatím (snad top) výběr hrušní, švestek, broskví, meruněk, ořešákům kaštanovníků, mandloní, oskeruší, kdoulí, moruší a dalšího drobného a méně známého ovoce. S některými odrůdami na zmíněné druhy ovocných stromů se tu ještě budu radit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.88 (?), 27.3.2025 12:33
Nezapomeňte, že někým vychvalovaná odrůda může u ve vašich podmínkách být propadák. Ve vaší nadmořské výšce bych dával spíše zimní až pozdně zimní odrůdy. Ze celého stromu Mantetu spotřebujete pár plodů. Zbytek zmoučnatí. Nabellu budete mít pozdně letní ve vašich podmínkách.
Přirozená odolnost určitých odrůd se týká především odolnosti proti chorobám tj. strupovistosti a padlí. Nikoliv odolnosti proti škůdcům. (květopas, pilatka, obaleč).
Není tak úplně pravda, že silné podnože zdrobňují plody. Vše závisí na péči a agrotechnice. Zdrobňování způsobuje někdy střídavá plodnost. Jeden rok hodně malých a druhý rok málo velkých, fyziologickými chorobami jako třeba pihovitostí postižených plodů. Základ je řez a probírka plodů v roce nadúrody a dobrého odkvětu.
Podnož se vybírá především dle druhu a vlastnostem půdního profilu, vláhovým poměrům, možnostem agrotechniky a předpokládanému tvaru a životnosti ovocného stromu. Pro slaběji rostoucí odrůdy rychlého vývoje je dobré volit středně až silně rostoucí podnože. Pro silně rostoucí odrůdy pomalého vývoje (pozdě plodící) (Meteor, Boskoop,..) jsou vhodnější slabě až středně vzrůstné podnože, které nástup do plodnosti urychlí.
Hodnocení chuti dle výsledků degustací bych moc velkou váhu nepřikládal.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 245.197 (?), 27.3.2025 14:58