Ked som 15 rokov dozadu zakladal moj mini-sad, nemal som este vela skusenosti a vysledkom bolo, ze som vysadil vlastne len marketove odrody (na M9) - 13x Fuji, 6x Sampion, 7x Idared, 5x Golden Delicious, 5x Braeburn, 8x GS. Z dnesneho pohladu nelutujem len vysadbu Golden Delicious a s privretymi ocami Fuji (kvoli narocnejsiemu pestovaniu a nizsim urodam, nie chuti ci skladovatelnosti - tie su vynikajuce). Po par rokoch som zlikvidoval Idared kvoli extremnej nachylnosti na mucnatku, repovitej chuti plodov a slabemu rastu. Potom som vyhodil aj Braeburn - kvoli malym plodom s horkou pehovitostou a problemom pri raste (casto vrchna cast terminalu zakrnela a musel som vyrabat novy terminal zo spodnej normalne rastucej casti). Sampion sa javi ako extremne citlivy na fytoplazmozu a navyse je to augustove neskladovatelne jablko, takze pre mna nema zmyzel pestovat ich tak vela, vyhodil som 2ks a coskoro pojdu dalsie 2.
GS sa javi ako vyrazne citlivy na mucnatku - o rad menej ako Idared ale o rad viac ako Golden Delicious. Velmi zle obrasta a miestami vyholuje, ma preto redsiu korunu. Je to dost zvlastny charakter rastu, mne osobne sa velmi z estetickeho hladiska nepaci. Nikdy nie je problem s dozretim. Spolu s Fuji je to jedine jablko, ktore kvoli prezretiu nemusim oberat najneskor zaciatkom oktobra a mozem ho nechat na strome az do prvych mrazov v polovici novembra, kedy uz mam ako-tak vychladeny sklad. Spolu s Fuji maju dobru vlastnost, ze stopka dobre drzi na strome, aj zrele jablka neopadavaju. Je ale tak kysele, ze on ziaden hmyz nejavi zaujem, kym dozrievajuce Fuji mi v poslednych rokoch hufne likviduju invazivne lienky. Vdaka riedkej korune je vacsina plodov dobre oslnenych, preto maju plody oranzovo-cervene licko. Vyrazne trpi sadzovitostou. V aj nie idealnom sklade vydrzi skutocne velmi dlho, avsak vyrazne sa sa masti povrch plodu. Pouzitie - na susenie - aj vysusene je neskutocne kysle, ale pri striedani so sladkymi susenymi Golden Delicious je to osviezujuce. Do kolacov/strudle. Jeden jedinec z rodiny ich jedava aj surove, ale to skor preto, ze si mysli, ze su vhodne pre diabetika kedze su kysle. Podla mna to ale neznamena, ze nie su sladke, mozno len ta kyslost je silnejsia...
Verdikt - su ine, lepsie a menej narocne jablka na pestovanie v teplej oblasti. Uz by som GS znova nesadil, najma kvoli nachylnosti na mucnatku.
Trnavsko 145 mnm.