Drnovice 2013
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 192.253 (?), 3.1.2015 13:19
Drnovice 27.11.2014
1-15-Dark Rubín, Orion,Bohemia, UEB32642-Opal, Topaz,Gold Bohemia, Sirius,Rubinola, Karneval,Rubín, Red Bohemia, Goldstar,Goldlane, Monlight,HL186A,
Uherský Ostroh 7.12.2014
1-15-Bohemia, Jonagored,Andera, Rubimeg,Rubinstar, Santana,Orion.Moonlight, Admirál,Rozela, Šampion Reno 2,Elise, Rubens,Topaz, Jonagored Supra.
A ještě k vyjádření p.Polehly ohledně degustací, zájmové skupiny atd.Zásadně to odmítám a doporučil bych mu, ať se některé z degustací zúčastní, už teď ho zvu na degustaci do Uherského Ostrohu na konci roku 2015.Co se týká Galy Galaxy-17 místo Val.Meziříčí, Uh.Ostroh Gala Schniga 44 ze 45 vzorků.Vůbec v tom nevidím problém, protože Gala v tuto dobu, záleží na skladování může být již za zenitem.
Všem přeji hodně pěstitelských úspěchů a hlavně zdraví v roce 2015.Tonda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 200.122 (?), 3.1.2015 16:39
Pane Polehlo, opakovaně zde vyjadřujete svou skepsi a nedůvěru v objektivitu ovocnářských degustací. Zdají se Vám zmanipulované ve prospěch tuzemských novošlechtěnců. Jako konspirační teoretik přemýšlím, jak takovou degustaci ovlivnit, aby bylo dosaženo předem dohodnutých, či požadovaných výsledků. Napadají mne tyto možnosti a varianty řešení:
1. Nominovat výhradně tuzemské protěžované odrůdy.
2. K protěžovaným odrůdám doplnit několik nežádoucích konkurentů, tyto ovšem záměrně v bídném stavu.
3. Do hodnotící komise pozvat větší počet stranících zkušených odborníků, kteří dokážou mezi vzorky bezpečně rozpoznat jak odrůdy protěžované, tak i odrůdy nežádoucí.
4. Potřebným způsobem instruovat členy sčítací komise.
5. Potřebným způsobem upravit software, sloužící k vyhodnocení a prezentaci výsledků.
Přiznám se, že ani jedna varianta mi z reálného pohledu nepřipadá zcela ideální a prosta bezpečnostních rizik. Zajímalo by mne, jakou ovlivňovací metodu, či metody předpokládáte Vy sám?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 3.1.2015 19:20
Degustace by ovlivněny neměly být, přesto mohou.Potvrzení od notáře nedostanete, a zřejmě by ani nemělo náležitou váhu.Notař dostane tučný prezent, a všíchni jsou spokojeni.Pravda, nikdo ani notáře kvůli profesi nezve.
Když se například zařadí ovoce ranně zimní, nebo naopak pozdně zimní do degustace konané v lednu.Nebo někoho napadne(producenta, majitele komerčních práv) ze zjíštných důvodů zvýhodnit svou produkci... ono se taky většina degustací koná na popud šlechtitelů nových odrůd..oni potřebují prodávat ovoce, které se umístují na prvních místech... nejlépe v topten.Jinak by do vyvážených degustací byly zařazeny i odrůdy tkzv.staré.Nebo se proti sobě ocitnou odrůdy diametrálně odlišné kvality, nebo jiných podnebních podmínek mikroklimatu.
A když to vemu kolem a dokola,všechna výběrová řízení veřejná či neveřejná bývají zmanupulována...tak proč né degustace ušité na míru, subjektívní chuti,dobrovůli degustátora.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 3.1.2015 19:43
...a například degustace hrušek je názorný příklad, kde je prostor pro ovlivnění spravedlivé soutěže obrovský.Většinou se koná na podzim, nebo začátkem zimy.V jeden předem zvolený čas se musí na degustaci sejít ovoce pozdně letní, podzimní,ranně zimní, pozdně zimní... a když si přectavím diametrálně odlišnou kvalitu ovlivněnou jinou optimální konzumní dobou, tak i nezávislému pozorovateli musí být předem jasné, že spravedlivý výsledek předem prohrál, a pravda klopí oči.
Ono se pak ta konzumní zralost různě nadstavuje chladícími boxy, dobou vyskladnění, a vydýchání v regálu, ale i tak pozdně zimní odrůdy nedostanete v prosinci do provozního okna optimální konzumní zralosti v ani náhodou.To by nejeden potřeboval pohádku o dvanácti měsíčkách.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|