Je kyselost dobrá nebo špatná vlastnost?...tak to je jednoznačně správná otázka, na kterou ale není jednoznačná odpověď.Znám několik lidí, které kyselým jablkem neuhostíte.Mají raději jablka sladká, až přeslazená.Pokud by byly k dispozici jen jablka s kyselou chutí, to by je raději nejedli vůbec.Kyselé pochutiny nejí vůbec.
Oproti nim znám jednoho člověka, který zase nemá rád jablka sladká.Vyhovují mu velmi kyselá jablka.Tak kyselá, že jsou skoro bych řek nekonzumovatelná.Tomu člověku vyhovovala jedna odrůda "koženáče",který kyselé chutě poskytoval.Nikde ji nesehnal, proto mě žádal, zda bych mu ji někde nepřirouboval.
Pokud bych směl paušálně rozdělit, a pojmenovat kyselomilné, a sladkomilné jazýčky, obecně a bez záruky, přiřadil bych k mužům cedulku sladkomilní, ženám spíše kyselomilní.Pro vyváženost výsledků všemožných degustací by proto měli být členové degustačních porot nominováni z řad mužů i žen.Pokud tato charakteristika na vás nesedí vězte, že je to jen autorův ničím nepodložený soukromý minivýzkum, který má pramalou váhu v životě, a svou povahou by se hodil spíše na Silvestra.