Opylení
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 9.10.2012 10:17
Asi neví. Ale před lety, kdy jsem ještě včelařil (už ne, mor) jsem ve včelařské diskusi četl příspěvek prof. Ptáčka, který se samotářkám taky věnuje. Uvedl, že z vlastního pozorování neviděl velký rozdíl v opylení tam kde je zavčeleno, resp. převčeleno včelou medonosnou a místy, kde včela medonosná zmizela. Vysvětloval to právě tím, že vlastně uměle zvýšené stavy včely medonosné jsou silnými potravními konkurenty ostatního hnyzu. Tam, kde včely medonosné přestanou být, potravní niku využijí třeba právě samotářky a melliferu nahradí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 9.10.2012 10:19
Příspěvek, který rozproudil diskuzi byl tento:
Zrovna v případě hrušní jsou ostatní opylovatelé dost marginální. Zatímco při dobrém opylení včelou medonosnou (tedy chovanou, nikoli samotářskou) je průměrný výnos 7 t/ha, při jiném opylení je 0,1 - 0,2 t/ha (Pritsch, 1969).
Pozastavil jsem se nad tvrzením, že při absenci chované medonosné včely by celý hektar (!) hrušní přinesl pouhých 100kg plodů. A to nadále považuji za hotový nesmysl, Uvedl jsem, že role medonosné včely zde není naprosto nezastupitelná a že by ji převzali jiní opylovači.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 9.10.2012 11:53
Tak v devatenáctém století tvrdil jeden učenec (jméno vůbec nevím),že prosperita Británie je založena na čmelácích.Dobře opylují jetel, tím pádem je dostatek píce pro krávy a dostatek kvalitní stravy pro obyvatele.Mohou se tedy věnovat i jiným činnostem, než jen sháněním potravy.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|