Nanghinova - znáte, máte?
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 1.3.2019 10:06
Strýmka - některé názory zdejších pisatelů:
Tak moje vlastní huba není mýtus, ale mslná tlama. A jako taková Strýmku prostě nemusí. (PP)
Také nechci nikomu nic znechucovat, ani šířit mýty. Strýmku jsme nejedli ani jako děti v 50. letech, a to jsme tenkrát snědli ledacos. (V.Vinšálek)
Hergot, jak my se tady můžeme na něčem shodnout, když ani nevíme, jestli nejfujtajblovější jabko není vlasně chuťovou delikatesou...? (Wimpi)
Dokonalé příchuti angreštu dosáhneme v období sklizňové zralosti angreštu. To znamená v létě. Kamil Hasman
Přirovnání Strýmky k chuti dobře vyzrálého angreštu je zajímavé a lákavé a stálo by za prozkoumání. K banánové příchuti se přirovnává kde co, a nevím, jestli by se na tom alespoň dva hodnotitelé z několika, shodli. Za mě je nejtrefnější takové hodnocení u odrůdy Banánové zimní, ale dosáhnete této příchuti pravděpodobně zřídka kdy a to v určitých podmínkách, v určitých letech a v přesné sklizňové zralosti. U Strýmky se uvádí, že chuť je nakyslá, bez vůně a aroma, podřadnější... Chuťově nevyhovuje, ale může se využít k průmyslovému zpracování. Ne každé nakyslé jablko musí být nedobré. Kupříkaldu ten Hammerstein, pokud to je skutečně Hammerstein od Želivky, byl určitě chutnější, než třeba každoroční Boikovo ze 600 metrů. Pán tady nedávno třeba preferoval Citrónové zimní. Zde uvedený výběr komentářů naleznete ve vlákně MÝTUS STRÝMKA.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1713) - 165.146 (?), 29.11.2018 20:36
Pane Ivane, trochu mě nakoplo to nekompromisní odsouzení kvalit Lucasovy máslovky.Nemám tyto příměry rád.Tákový Idared to má také hodně těžké.Vytvořil se z něj jakýsi etalon průměrného jablka a každý to tvrdí.Vždyť to píší v každé pomologii ne.Tchán jej pěstoval a víte, že mě docela chutnaly?Z komerčního hlediska pěkné dobře skladovatelné jablko s vysokou odolností proti otlakům při manipulacích.Jsou samozřejmě chutnější odrůdy ale zase neoplývají těmito vlastnostmi.Proto se stále komerčně pěstuje, stejně jako Lucasova.Jenže ta má ještě ve vínku nevtíravou, nepřesládlou výbornou hruškovou chuť.Nehledám v hrušce koření ale hrušku.Stejně tak v jablkách kyselinku za každou cenu jak je teď nějak v módě.Nevím kdo nastavil normu hruška = kořenitost, jablko = kyselinka.Kde je ta hranice a povinost takový být.Je přece úplně jedno, zda je jablko ostřejší nebo sladké ale musí mít svoji osobitou a kvalitní odrůdovou příchuť.,která se neopakuje v dalším šlechtění.Po takovém zjištění duplicity chuti toto šlechtění opouštím a hledám jinde.Cesta je to nelehká a zdlouhavá když nemáte v počátcích kontakty a nyní zřejmě i bez podpory genové banky.Naštěstí jsem začal zavčas, tušíce kam se prodej s výpěstky zvrhne.Léty jsem nějaký kontakt získal a také trochu štěstí.Šel jsem mu však naproti.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 27.2.2019 19:55
Zajímavé, co píše o Beurré de Naghin ten Vaněk. Dužnina jest rozplývavá, sladká, hojně šťavnatá, velmi dobrá, výtečné, občerstvující, kořenité chuti... Jest to znamenitá tabulová odrůda. Pěkně se to čte. Černík-Boček-Večeřa se v malé pomologii za 18,70 Kčs drží více při zemi. Maximálně uvádí, že ve vhodných podmínkách pravděpodobně nahradí choulostivější a chuťově horší Drouardovu. Chuť dobrá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 1.3.2019 10:06
Strýmka - některé názory zdejších pisatelů:
Tak moje vlastní huba není mýtus, ale mslná tlama. A jako taková Strýmku prostě nemusí. (PP)
Také nechci nikomu nic znechucovat, ani šířit mýty. Strýmku jsme nejedli ani jako děti v 50. letech, a to jsme tenkrát snědli ledacos. (V.Vinšálek)
Hergot, jak my se tady můžeme na něčem shodnout, když ani nevíme, jestli nejfujtajblovější jabko není vlasně chuťovou delikatesou...? (Wimpi)
Dokonalé příchuti angreštu dosáhneme v období sklizňové zralosti angreštu. To znamená v létě. Kamil Hasman
Přirovnání Strýmky k chuti dobře vyzrálého angreštu je zajímavé a lákavé a stálo by za prozkoumání. K banánové příchuti se přirovnává kde co, a nevím, jestli by se na tom alespoň dva hodnotitelé z několika, shodli. Za mě je nejtrefnější takové hodnocení u odrůdy Banánové zimní, ale dosáhnete této příchuti pravděpodobně zřídka kdy a to v určitých podmínkách, v určitých letech a v přesné sklizňové zralosti. U Strýmky se uvádí, že chuť je nakyslá, bez vůně a aroma, podřadnější... Chuťově nevyhovuje, ale může se využít k průmyslovému zpracování. Ne každé nakyslé jablko musí být nedobré. Kupříkaldu ten Hammerstein, pokud to je skutečně Hammerstein od Želivky, byl určitě chutnější, než třeba každoroční Boikovo ze 600 metrů. Pán tady nedávno třeba preferoval Citrónové zimní. Zde uvedený výběr komentářů naleznete ve vlákně MÝTUS STRÝMKA.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 1.3.2019 12:41
V dubnu, květnu nakrájené kousky Strýmky na talíři jsou křupavé, šťavnaté, sladkokyselé. Nic víc, nic míň.. Kdo má v té době Admirály, pochutná si jistě lépe. Ale Strýmky dozrají všude, bez pihovitosti, nepotřebují hnojit, řezat, stříkat. Někomu to stačí, jinému ne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|