Jak na kvas z hrušek?
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?) 29.9.2014 11:26
Bezproblémový hruškový kvas je někdy složité připravit...a někteří pěstitelé(některé osobně znám),po opakovaně neblahých zkušenostech už výrobu hruškovice dávno vzdali.Zbožným přáním je bezproblémový průběh kvašení,který probíhá pokud možno bez komplikací,tak jak má,jehož výsledné hodnoty zbytkového cukru se zastaví pokud možno nejblíže hodnot 3.5 %brixu necukerných látek.
Většinou mám tu zkušenost, že z letních hrušek se hruškový kvas připravuje snadno/snadněji než z hrušek podzimních, nebo zimních.Navíc jsou letní teploty příznivější kvasicím procesům,než ty teploty zimní,kdy i v kotelně teplota v místnosti hodně kolísá.Letní hrušky v čase konzumní zralosti, potažmo v době opadu jsou zralé, měkké,s dotvarovaným aromatickým obrazem.Podzimní, a zimní hrušky když počínají opadávat zdaleka zralé nejsou... a co teď?Ignorovat skutečnost, že jsou ač v sklizňové zralosti jsou tvrdé, zelené,nearomatické s minimem cukru...zcela nevhodné na přípravu kvasů,tedy zpracovat je do sudu, nebo je uložit do regálu aby tkzv. došly.Riskujeme tím průběžné zenehodnocování obitých hrušek hnitím.Většina pěstitelů kteří z podzimních/zimních odrůd budou kvas zakládat,je nucena na využít né zcela zralé hrušky.Takový kvas je někdy problémem"rozběhnout",a někdy se stane, že se v průběhu kvašení proces přeměny na ethanol czela zastaví, nebo přeruší na vysokých hodnotách cukrů.Navíc výsledek z polozralého ovoce nemívá tak vysokou kvalitu,jako připravený z dozrálých měkých hrušek.
Většinou pro hruškové kvasy na "rozběhnutí" používám něco rozmělněných jablek, se kterými problém nebývá,a které poskytnou potřebný impuls k rychlému nastartování kvasných pochodů.Speciálně pro hruškové kvasy jsem si pořídil enzymy, které pomáhají s odbourávaním pektinů, a dále vysoce prokvašující kvasinky, které jsou lepší volbou, než vinné kvasinky Vinka, nebo jednoduché,běžně dostupné pekařské droždí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.101 (?), 5.10.2007 17:08
1. Podrtit palici a nasledne rozmixovat vrtuli na mix betonu nebo barev na kasi - to je podle mne zaklad uspechu
2. Neplnit sud az po okraj - max do 4/5. Mozno pridat kvasinky - je mensi nebezpeci zkazeni cisteho kvaseni.
3. Zavrit pruhlednym igelitem (mozna kontrola) pomoci gumy, gumicuku kvuli moznemu odfouknuti CO, ktery kvas ale zaroven chrani - takze nemichat, neoddelavat, nemerit! Stejne v rozbredle brecce namerite pochybne hodnoty.
3. Pockat 6 tydnu podle teploty (tohle je zkusenost mezi 16-20°C) a nemichat
4. Vzit si s sebou ridice...;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kittikit - (12) - 54.237 (?), 16.10.2007 17:08
Já to melu na mlýnku, co mám na zabijačku, přes největší šajbu. Pecky nejsou rozdrcené, ale hruška je na kaši. Na 50 l kvasu dávám přinejlepším 1 kg medu, je lepší než cukr. Při teplotě do 20 st.C kvasit max. 7 týdnů, když je pálenice objednaná na později, což se může stát, kvas odstavit do chladna, aby se kvašení zastavilo. Letos sice hruškovici nepálím, nebo nemám hrušky, ale koupil jsem si cukroměr na jablka a švestky. Vezmu akorát starou tyčku z vysavače, na konci zatavím, vyvrtám pár děr, kudy nateče voda a budu měřit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.7 (?), 24.10.2007 13:36
Dobrý den, můžete mi prosím poradit jak měřit cukroměrem? Děkuji moc za odpověď!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.59 (?), 13.6.2011 17:30
Dobrý den.
Jaké kvasinky přidáváte?Já Vínka ale hrušky dokvasí jen do 5%cukru a pak se zastaví a to mám sudy v garáži kde teplota neklesá pod 10st.Prý to není normální a vypálím tak 4litry z 100lkvasu, dodržuji hygienu, zdravé ovoce, kvašení přes ventilek, nemíchám..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 29.9.2014 11:26
Bezproblémový hruškový kvas je někdy složité připravit...a někteří pěstitelé(některé osobně znám),po opakovaně neblahých zkušenostech už výrobu hruškovice dávno vzdali.Zbožným přáním je bezproblémový průběh kvašení,který probíhá pokud možno bez komplikací,tak jak má,jehož výsledné hodnoty zbytkového cukru se zastaví pokud možno nejblíže hodnot 3.5 %brixu necukerných látek.
Většinou mám tu zkušenost, že z letních hrušek se hruškový kvas připravuje snadno/snadněji než z hrušek podzimních, nebo zimních.Navíc jsou letní teploty příznivější kvasicím procesům,než ty teploty zimní,kdy i v kotelně teplota v místnosti hodně kolísá.Letní hrušky v čase konzumní zralosti, potažmo v době opadu jsou zralé, měkké,s dotvarovaným aromatickým obrazem.Podzimní, a zimní hrušky když počínají opadávat zdaleka zralé nejsou... a co teď?Ignorovat skutečnost, že jsou ač v sklizňové zralosti jsou tvrdé, zelené,nearomatické s minimem cukru...zcela nevhodné na přípravu kvasů,tedy zpracovat je do sudu, nebo je uložit do regálu aby tkzv. došly.Riskujeme tím průběžné zenehodnocování obitých hrušek hnitím.Většina pěstitelů kteří z podzimních/zimních odrůd budou kvas zakládat,je nucena na využít né zcela zralé hrušky.Takový kvas je někdy problémem"rozběhnout",a někdy se stane, že se v průběhu kvašení proces přeměny na ethanol czela zastaví, nebo přeruší na vysokých hodnotách cukrů.Navíc výsledek z polozralého ovoce nemívá tak vysokou kvalitu,jako připravený z dozrálých měkých hrušek.
Většinou pro hruškové kvasy na "rozběhnutí" používám něco rozmělněných jablek, se kterými problém nebývá,a které poskytnou potřebný impuls k rychlému nastartování kvasných pochodů.Speciálně pro hruškové kvasy jsem si pořídil enzymy, které pomáhají s odbourávaním pektinů, a dále vysoce prokvašující kvasinky, které jsou lepší volbou, než vinné kvasinky Vinka, nebo jednoduché,běžně dostupné pekařské droždí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.146 (?), 8.10.2016 22:13
Míla tulemín z Pardubic ahoj všem
Mám kamarádi jiný problém, hruškový kvas mi napadli mušky asi octové. Je možné tento kvas ještě pálit nebo se nedá nic dělat a kvas vyhodit?
Kvas byl super a po špatném zavíkovaní mi tam vletělo asi milion mušek, které jsem sice pak odstranil, ale asi mi to znehodnotili.
tak dík za radu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.186 (?), 9.10.2016 9:14
Vím jak takový masivní atak octomilek a podobného lihumilného hmyzu vypadá a chápu, že už jste kvas odepsal. Ale i když je to velké nebezpečí infekce nemusí vždy skončit znehodnocením kvasu.
Podle vůně a chutě se rozhodněte.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|