Jak na kvas z hrušek?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.161 (?), 8.9.2007 18:05, zobrazeno: 98434x
Může mi prosím někdo poradit, jak zpávně udělat kvas na hruškovici? Dík.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.130 (?), 9.9.2007 8:37
Dobrý den, dle mého na tom nic není, pálívám z hrušek hruškovici, a dosud úspěšně. Posbíráte hrušky, rozdrtíte, dáte do sudu a kvasíte. Pokud chcete, přidáte cukr nebo med. Záleží jaké ty hrušky jsou. Množství cukru nebo medu Vám poradí každý jinak, to je všude jinak. Někdo cukr prosévá tím rozdrceným, někdo ho rozpustí ve vodě a proleje to. To máte těžké, co kraj to jiný způsob. Já jsem to prolel nakonec až jsem měl ty hrušky v bečce. Dával jsem na 120 l kvasu cca 3-4 kg cukru, v 10 l vlažné vody. Vím že mě někdo napadne, že tak se to nedělá, ale během kvašení jsem promíchával kvas, cca co dva dny. Jsou lidé kteří tento způsob rezolutně odmítají a jsou lidé kteří to praktikují. Pozor si dejte ovšem na měření cukru při konci kvašení, na to jsou hrušky obzvlášť náchylné. To Vám ale poradí v pálenici, kde budete pálit. Nedávejte té hmoty do bečky přespříliš, tak do 3/4, neboť se to kvašením zvedne a vyteklo by Vám to. Tohle je můj způsob, víc Vám nepovím, nejsem nějaký světový pálitel, ale jakmile něco odrbete (nekvalitní ovoce), tak se Vám to projeví na výsledku. Hlavně to dělejte z láskou a vyjde Vám to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 11.9.2007 0:43
Každoročně chutnám pálenku z hrušek u souseda v Hronově, a tak dobrou jsem nikde ještě neměl. Zvláštní na tom je, že kvasí v sudech při severní straně domu, a ovoce stále přidává podle dozrávání na zahradě. Přesto že se všude říká naplnit najednou, mám dojem, že pokut má někdo štěstí a asi to dělá s láskou, povede se mu to. Já kvasy dělám s lákou ale štěstí s hruškama jsem ještě neměl. Ostatní se mi daří, a tak letos přidám hrušky do raných švestek, aronie a možná co zahrada dá, přesto že tomuto druhu pálenek moc lidí neholduje. Každý máme ale jiné chutě, a tak ať si každý vybere to své. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 20.9.2007 13:12
Já jen přidám, že hruškové aróma je dost těkavé, doporučuje se proto pálit hned po skončení kvašení nebo jestě ne úplně dokvašený kvas, přirozeně jen trochu. Na rozdíl třeba od kvasu ze švestek domácích a podobných plodů, tam je dobré počkat na dokvašení a i potom nechat kvas nějakou dobu uležet.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 21.9.2007 7:42
Je to tak, hruškový kvas nesmí čekat na pálení... to je jedna z hlavních zásad každé dobré pálenice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|