Muj vyklad k označeni maslovka je dobou zralosti,-s prominutim tyto hrušky se daji konzumovat jak v kojeneckem tak i vysoce duchodovem věku, nejsou k nim potřeba zuby jako k Pařižance nebo Erice.
Maslovka je v hantyrce spiše označenim pro letni odrudu hrušek jako je Clapova maslovka nebo Solanka, nebo i červencova.Mluvim o starych osvědčenych odrudach.U těchto odrud je věc ta, že jsou určeny k letni a raně podzimni konzumaci(většinou dozravaji kolem 10.srpna) a vydrži cca 14-30 dnu.Solanka je vyborna i na kompotovani to plati i Clappově, Červencova(v hantyrce tež někde nazyvana jako prdlavka) pouze k přimemu konzumu.
Sám nevím, co vlastně pojem máslovka znamená a jaké znaky má mít hruška, aby se tak nazývala. Nesporně je to termín archaický, pro dnešní plejádu odrůd nepoužitelný. Taky se pro nové odrůdy nepoužívá. Nemyslím ale, že by byl vyhraněn pro letní odrůdy. I pozdní hrušky jako Dielova či Lucasova se ve starých pomologiích nazývaly máslovkami.
Muj vyklad k označeni maslovka je dobou zralosti,-s prominutim tyto hrušky se daji konzumovat jak v kojeneckem tak i vysoce duchodovem věku, nejsou k nim potřeba zuby jako k Pařižance nebo Erice.
Clappovu mám šest roků a první plody měla čtvrtý rok. Mám ji na velice nevhodném místě... 40cm zeminy, potom asi 30cm vrstva opuky a pod ní je vrstva jílovité zeminy ležící na kompaktní opukové skále. Opuku jsem prokopal, doufám že si strom natáhne kořeny do jílu pod ní.
Rouby Wiliamsovy Vám jistě poslat můžu, jako každý, kdo je pěstuje. Spíš přemýšlejte, proč široko daleko u Vás nikdo hrušně nemá. Jestli proto, že je poloha studená a hrušním se tam příliš nedaří, pak Wiliamsova není ideální volbou.
dobry den chci ze zeptat nebo spise poradit chci si koupit 2 hrusne letni na paleni ale nevim kterou vybrat? bydlim u opavy asi 350m.n.m dekuji pekny den.