Hrušeň Clappova
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.140 (?) 27.8.2008 18:42
Ja dávam cukor stále na podporu prekvasenia a zvýšenie výťažnosti. Povala no nenajdem pre nu český výraz no v podstate je to neobytné podkrovie. Zhora len škridly a z dola beton, ktorý tvorí platňu domu. Umiestenná na severnej strane, čiže sa neprehrieva. S tým odvetraním myslíte konkrétne čo? Ja pálenku nechávam týžden bez uzáveru tak ako som ju doniesol z pálenice až potom ju poriadne uzavriem do demižóna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 77.39 (?), 27.8.2008 19:20
Pálenku po přivezení z palírny nechávám vyvětrat otevřenou alespoň měsíc. V posledních letech ji skladuj v otevřeném demižonu trvale - jen přikrytou tkaninou, aby se do hrdla neprášilo. V chladné komoře, pochopitelně. Za rok ztratí asi 1% alkoholu, ale získá na jemnosti.
Co se týče přidávání cukru. Kvašení se cukrem nepodpoří, ovoce kvasí stejně rychle a dobře bez něj. Výtežnost se, pravda, zvýší, ale k čemu to, ovoce je většinou víc než dost. Přidáním cukru se sníží riziko, že se kvas zkazí, ale je to vždy na úkor výsledné kvality destilátu.
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 218.137 (?), 8.10.2008 19:16
Zdravim. Keďže sme už túto tému využili aj na páleničiarstvo, budem pokračovať tu a nebudem zakladať nové vlákno. Moje vedomosti o príprave kvasu som dostal od mojich predchodcov, nedostal som sa k žiadnej lieteratúre. Rád by som sa opýtal väčších odborníkov na nejaké "choroby " kvasu pri kvasení, ktoré plynú z jeho zakladania, miesta uloženia, čiže nejaké neduhy, ktoré môžu postihnúť kvas, čím ho môžu znehodnotiť.
Ide o to napríklad. Chystám sa do pálenici začiatkom novembra s Williamsovými a dnes som nachvilu pootvoril kryt suda a na povrchu koláča som zbadal čistobielu, pravdepodobne plieseň. Budem to museť sledovať, nechcem aby sa mi kvas obrátil a plieseň ostala dnu, nakoľko neviem či je neškodná alebo áno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.125 (?), 29.3.2010 16:21
Dlouhým skladováním skutečně může dojít ke znehodnodnocení destilátů. U hruškovice to slyším ovšem poprvé. Nejčastěji k tomu dochází u destilátů z drobného ovoce - jahod, ale i borůvek a malin. Tady je vidět, že dobrého by měl člověk užívat dřív než se to pokazí, nebo ho "sejme zubatá".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář (122) - 119.93 (?), 31.3.2010 18:53
Přečetla jsem celou diskusi a jsem v šoku. Také mi bylo řečeno, jak je na začátku diskuse, že Clappova hruška nemusí mít vedle sebe druhou. Tu sice naštěstí mám, ale jsem v šoku z toho, že budu čekat 7-10 let na hrušky. Mám stromy na místě, kde mají slunce celý den z každé strany, ale svah je jižní. Půda je jílovitá a na opuce, takže kořeny nemůžou být hluboko. Předpokládám, že přes opuku kořeny nerostou. Není lepší ji přeroubovat, aby byla dříve, ale hlavně, aby nebyla moc velká? Že se jedná o vzrostlou odrůdu, to jsem se dověděla až z diskuse. Jak je to s hloubkou kořenů u různých odrod hrušní?
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 31.3.2010 20:17
Jestli máte Clapovku na semenné podnoži, tak jeji plodnost je pozdnější.To neplatí, jestli je na kdouli (MA-se, K-T-E, BA-29-a jiné).Pak je jeji plodnost dřivější.
Všechny hrušky jsou cizosprašné-né jenom Clapovka.Určitě některý ze sousedů pěstuje hrušně (kvůli opýlení),pokud ovšem né takové které se neopylují, nebo kvetou v nestejnou dobu.
Semenné podnože koření hluboko, a stromek je většího vzrůstu.Vpozdnějších létech nebude třeba trvalá opěra.Kdoulonové podnože koření mělčeji, stromek je menšího vzrůstu, plodnost se přibližuje.
Můžete samozřejmě přeroubovat(teď je vhodná doba-pokud máte ovšem rouby).
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.237 (?), 20.11.2010 15:28
Mám zkušenost s málo odvětranou třešňovicí, uskladněnou 5 a více let, také není dobrá. Dobře (dlouho) odvětraná třešeň je lahodná i za x let. Pravděpodobně jsou na vině látky (je jich řada), které jsou součástí destilátu, a při jeho oxidaci se mění jinak než při uzavření. Asi probíhá jiný pochod. Stejný problém jsem zažil i u slivovice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|