Hrušeň Clappova



host - 168.167 (?)
27.8.2008 14:01

Také to nechápu. Pokud byla pálenka původně dobrá, ležením se nemůže zkazit. Leda snad pokud by ten demižon nebo zátka byly něčím znečištěné (ale to snad nepřipadá v úvahu). Co je to povala? Půda? Nevím co by se stalo, pokud by byla pálenka dlouhodobě vystavená vysoké teplotě a slunečnímu záření...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 102.232 (?), 11.10.2014 20:53

Prosím, když přikoupím ke Clapově Konferenci, budou se opylovat vzájemně? Jedna je letní a jedna pozdní, nevím, jestli se v kvetení nemíjejí..

      
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.137 (?), 24.8.2008 21:13

Zdravim. Ja by som Vám mohol doporučiť, podľa dlhýách skúseností Williamskovu čáslavku.  Letná hruška, ktorej kvalitný destilát nesmie chýbať na našom vianočnom stole. Samozrejme základ je správne založenie kvasu o tom niet pochýb... Tohoročná úroda je už sklizená... Všetky hrušky som ešte pooberal naraz a teraz zrejúa dochádzajú v debničkách v závetrí a vykladách ich na slnko... Keď zmäknú (zožltnú).  Zdá s ato pracné, no ja to robímkvôli tomu aby som ich naraz zakvasil, aby všetky naraz vykvasili poriadne.  Mimochodom naštepil som si ich všetky na plané hrušky, ktoré som ponachádzal popri lesoch.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 25.8.2008 12:54

Je pravda, že hruškovice z Wiliamsek patří mezi nejvýš ceněné destiláty vůbec. Údajně (nemám to ověřené) tato odrůda předá do pálenky nejvíc typicky hruškového aromatu. Kvůli tomu mnozí výrobci hruškového kvasu shánějí (i kupují!) Wiliamsovy čáslavky, aby je přidali do sudů s kvasem, byť jen pár kg na bečku.
   Na druhé straně ale tato odrůda je poměrně náročná na teplo,  a slabě roste, takže vytváří poměrně malé koruny, Málokdo jich má proto tolik, aby to vydalo na celý kotel.
  Postup, kterým připravuje kvas  pan Gregorec, považuji za nejlepší - u hrušek jednoznačně.

            
host - 168.167 (?), 25.8.2008 13:17

Clappovu jsem očesal tento víkend a během jediného dne zbyla jen hromádka stopek a bubáků. Plody byly menší než minulý rok, ale velmi dobré. Škoda že mám jen jeden mladý stromek. 

               
host - 218.131 (?), 25.8.2008 19:25

Je to presne tak... Williamsova netvorí veľké koruny ale najviac ma mrzí že skoro starne v dreve. Tohoročná úroda je uspokojivá z troch vyzrelých 10 ročných stromov budem mať určite na kotol. Tá hrušková aróma je na nezaplatenie. Nepekne som bol oslovený zopárkrát neskúsenými, že akú arómu primiešavam do destilátu. Ževraj sa veľmi podobá kupenským hruškoviciam, ktorých chuť je postavená výlučne na hruš. aróme.   Takú arómu v domácej pálenke neviem či dosiahne iná sorta hrušky ako Williamsova. (S inými nemám skúsenosti)

                  
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.131 (?), 25.8.2008 20:12

S tým vekom som sa splietol... Majú o niečo viac. Ospravedlnujem sa.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 26.8.2008 7:28

Nesmíte pít tolik hruškovice...

                     
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.140 (?), 27.8.2008 12:03

Môže byť aj tam problém, nehádam sa . Poznáme čo je pravá dobrá domáca slivovica, ale keď mám dobrú hruškovicu z williamsoviek prikloním sa radšej k nej.  Dovolím si povedať, že sa jej vyrovná.  Aj môj otec, inak starší pán tvrdí, že keď má dobrú hruškovicu nnepotrebuje ani slivovicu. 

Možno mi poradíte. Vyskytol sa mi problém s uskladňovaním hruškovice.  Mal som 20 l demižón na povale riadne uzavretý. Otvoril som ho po siedmych a to nebola pálenky ale hnus to sa nedalo piť, tá chuť sa nedá popísaťoducho som to celé vylial preč. Ako keby bola pálená niekde v lavore na dvore.

Od tej doby sa bojím archivovať hruškovicu viac ako tých rokov... Furt sa dovtedy vypije. Niekto mi tvrdil. že som dal príliš veľa cukru ešte do kvasu... Stále dávam 2 kg do 120l suda takže neviem.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 27.8.2008 13:35

To mi není jasné. Cukr do kvasu tedy již několik let nepřidávám vůbec, ale jeho přidání určitě nezpůsobilo problémy s uskladněním. Uskladněná pálenka by měla být řádně odvětraná, jinak její zkvalitnění delším uložením není dokonalé. Ale jinak fakt nevím.

                     
host - 168.167 (?), 27.8.2008 14:01

Také to nechápu. Pokud byla pálenka původně dobrá, ležením se nemůže zkazit. Leda snad pokud by ten demižon nebo zátka byly něčím znečištěné (ale to snad nepřipadá v úvahu). Co je to povala? Půda? Nevím co by se stalo, pokud by byla pálenka dlouhodobě vystavená vysoké teplotě a slunečnímu záření...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika