Dicolor



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
28.10.2017 18:05

Ta Bohemica byla poškozená ptactvem, tak jsem ji slupnul, než se skazí a jak říkám, dala se. Chruplavá, hodně sladká viz. Pařížanka. U Davida nevím, měli ho tady tenkrát ti prodejci taky, ale nevybočoval z průměru, stromek se mi neujal. Místo něj jsem dal na stejné místo ožranou Eriku srnkami a vypadá to, že se po letech přece jen probudila. U Davida možná narážíte na křížence pocházejícího z Děkanky. Zrovna před chvílí jsem koštoval první zežloutlou Děkanku Robertovu společně s menším bronzovým Generálem (menší jsou do bronzova, větší zůstaly zeleně kropenaté, viz. vlákno Děkanka robertova. Zhruba stejná chuť. Pokud máte Boscovu flašu, tak je to něco podobného. Myslím, že David lepší nebude. smiley V Kuklenách jsem už dlouho nebyl. Znalosti prodejců jsou stejné všude, prostě žádné nemají.smiley Proto se jich ani na nic neptám. Spíše je odháním. Rouby Dicoloru Vám klidně pošlu, přednost bych dal ale té Děkance a Generálovi, rád Vám je dám. Když jsme u té konzumní, nekonzumní zralosti, tak třeba ta Vienská byla v předmáslovité konzistenci, kdy byla ještě chruplavá, mnohem výraznější. S těmi semeny u Lucasovy jsem to nesledoval. Co se týče té druhé fotky, tak kdybych je v červenci takhle u někoho viděl, tak bych si okamžitě řekl, že je to Dicolor. Na první pohled.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
D.Boudyš - (31) - 221.2 (?), 28.10.2017 17:41

Vyzkoušet se má všechno. Bral jsem to tak, že pro spousty lidí je Dicolor "obyčejná" hruška, která ničím nevyniká, ba naopak. Proto jsem i zde dal ten svůj první příspěvek, že jsem byl nadšený, až později jsem zjistil, že mám jinou odrůdu, ale i tak chci Dicolor v budoucnu ochutnat a vyzkoušet. 

Já osobně ještě Bohemicu a Eriku nechávám uležet. Co říkáte na odrůdu David?  Ještě se jenom lehce vrátím s jednou fotkou, je tohle typické zakončení pro Lucasovu? Popřípadě je pravda, že Lucasova nemá většinou vyvinuté semena? 

A jak se jinak daří pěstovat v Polabské nížině kousek od Opatovic? Já chodím nakupovat stromky do HK Kukleny, ale poslední dobou mi vadí, že jim chybí odborná znalost a to bych u odborníků čekal, ale Dicolor tam mají. Snad příští rok do ní půjdu :) 


červenec
červenec
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 28.10.2017 18:05

Ta Bohemica byla poškozená ptactvem, tak jsem ji slupnul, než se skazí a jak říkám, dala se. Chruplavá, hodně sladká viz. Pařížanka. U Davida nevím, měli ho tady tenkrát ti prodejci taky, ale nevybočoval z průměru, stromek se mi neujal. Místo něj jsem dal na stejné místo ožranou Eriku srnkami a vypadá to, že se po letech přece jen probudila. U Davida možná narážíte na křížence pocházejícího z Děkanky. Zrovna před chvílí jsem koštoval první zežloutlou Děkanku Robertovu společně s menším bronzovým Generálem (menší jsou do bronzova, větší zůstaly zeleně kropenaté, viz. vlákno Děkanka robertova. Zhruba stejná chuť. Pokud máte Boscovu flašu, tak je to něco podobného. Myslím, že David lepší nebude. smiley V Kuklenách jsem už dlouho nebyl. Znalosti prodejců jsou stejné všude, prostě žádné nemají.smiley Proto se jich ani na nic neptám. Spíše je odháním. Rouby Dicoloru Vám klidně pošlu, přednost bych dal ale té Děkance a Generálovi, rád Vám je dám. Když jsme u té konzumní, nekonzumní zralosti, tak třeba ta Vienská byla v předmáslovité konzistenci, kdy byla ještě chruplavá, mnohem výraznější. S těmi semeny u Lucasovy jsem to nesledoval. Co se týče té druhé fotky, tak kdybych je v červenci takhle u někoho viděl, tak bych si okamžitě řekl, že je to Dicolor. Na první pohled.

                     
D.Boudyš - (31) - 126.102 (?), 30.10.2017 22:03

Děkuji za nabídku. Třeba někdy v budoucnu, ale teď mám top stav (odrůdový - 10 odrůd hrušek a přes 20 odrůd jabloní. Časem bude následovat selekce a dostane se i na jiné odrůdy.. 

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 31.10.2017 17:37

Dobrý den, pane. Po každé snědené Dicolorce si říkám, jaký je to nesmysl, přirovnávat její chuť ke krmné řepě, jak to učinil Miloš Vysloužil. Dobře vychlazená (skladované venku) máslovitá, šťavnatá, s onou tradiční jemnou příchutí. Kdyby jich tak bylo více.

                                                                       Josef Vyskočil smiley

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.41 (?), 31.10.2017 18:18
Dicolor je nádherná hruška. Mám ju na semenáči, plody sú veľké, krásne vyfarbené (foto). IH





                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 8.11.2017 13:36

...jaký je to nesmysl, přirovnávat její chuť ke krmné řepě, jak to učinil Miloš Vysloužil.

Jsem rád, že žiju v době, kdy smím říci, co mi chuť připomíná a že není nařízeno, co nám má chutnat a co ne. Bez ohledu na to, že mnozí, jak vidno,  na ty časy s láskou vzpomínají.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.11.2017 14:53

Tohle přirovnání ke "starým časům" se moc nepovedlo. Někdo si může napsat, že plody mají příchuť krmné řepy a druhý zase, že je to nesmysl.smiley Co se týče mých plodů, kupovaných plodů Dicolor ve vlákně zakoupené hrušky, ale i jinde,  mají pokaždé tu samou, příjemnou chuť. Dala by se poznat i ze zavázanýma očima, když bych neviděl, jak hrušky vypadají. Je to podle mě povedený kříženec s originální chutí jiného typu. Taky je pravda, že je dobře plody zkonzumovat včas, tak do konce listopadu. Pak se může ztrácet potřebná chuťová svěžest. 

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.45 (?), 8.11.2017 16:31
Dicolor - u mňa jesenná odroda. Hrušky (zostali už len tie menej pekné - foto) sú na vrchole konzumnej zrelosti. U nás vydržia do decembra len jednotlivé kusy. Tento rok ju v trvanlivosti prekonáva aj Nojabrskaja. Napokon, Lucasova je tu na tom podobne, tá je už zjedená, resp. naplnila jeden sud za účelom "lukasovice". IH



                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.11.2017 10:21

U mě jsou za vrcholem. Některé už hniličkovatí. Optimální konzumní zralost je tak druhá polovina řijna do začátku listopadu (skladované venku).

                     
KarelJM - (33) - 142.2 (?), 22.11.2017 23:25

Mám 5 letou Dicolor na Kdouli BA, velmi slabě roste (asi by jí svědčil spíš semenáč), zato hodně kvete a plodí, takže musím silně redukovat násadu. Letos jsem zjistil, co je plodomorka hrušňová, ale i tak byla násada na tak malý strom velká.

Pokud mohu zhodnotit tak hrušky menší velikosti, pěkné barvy, chuť sladká, konzumovatelné ihned po sklizni na zač.září, podzimní hruška v v naší teplé oblasti, bez specifického aroma. Nám docela chutná díky sladkosti, okmžité konzumovatelnosti a rozplývavé dužiny i bez té kořenitosti, když to srovnám s některýma hruškami s tuhou slupkou a řepnou konzistencí.

Přikládám mizerné foto stromu z mobilu, foceno při začínajícím dešti.


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika