Dicolor



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?)
11.12.2011 10:42

U Dicoloru opravdu oceňuji jeho dlouhou konzumní zralost (v běžném sklepě říjen-prosinec), ale jeho současná chuť ke konci konzumní zralosti je už velmi silně fádní. Je taková "nemastná, neslaná", myslím, že si na ni už teď těžko někdo pochutná. Mnohem lepší byla zpočátku, koncem řijna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 251.161 (?), 11.11.2011 15:32, zobrazeno: 84606x

Mnohé jsem o této odrůdě přečetl v pomologiich a zahrádkaři.Přesto bych byl rád kdyby se mohli o ní vyjádřit zde praktičtí sadaři na základě svých zkušeností. Případně mi ještě mohli navrhnout i letní hrušku, odolnější nemocem a mrazu.  Vim Dicolor je zimní Děkuji Vybíralík

   
host - 149.210 (?), 12.11.2011 19:37
Dicolor som vysadil pred rokmi preto, že ju vychvalovali v Receptári a v degustáciách sa často umiestňovala na prvých miestach. Keď zhrniem skúsenosti, som dosť sklamamý, napriek tomu, že pôda aj poloha sú u mňa OK. Mizerne rodí, plody sú farebne krásne, ale to je asi všetko, čo môžem pochváliť. Chuť iba sladká, dužina maslovitá, šťavnatá, pri "bubáčku" je v dužine cítiť tvrdšia hrudka. Páčia sa mi hrušky a jablká, ktoré môžete v pohode zjesť tak, že Vám ostane iba stopka. Pritom Vám neprekáža ani jadrinec ani iné tvrdé komponenty. U kultivaru Dicolor sa to dá na 80-90 %. Paľo
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 13.11.2011 10:09

Ke kladům odrůdy Dicolor bych řadil pěkné červené líčko, dobrou sladkou chuť a poměrně dlouhou dobu konzumní zralosti - jíst se dá hned ze stromu a dost dlouho vydrží.
  Nedostatkem je propad před sklizní a hlavně drobné plody.

         
host - 160.107 (?), 14.11.2011 19:01
Za klad odrody pokladám iba výraznú dvojfarebnosť šupky a maslovitú šťavnatú konzistenciu dužiny. Nedostatky: nízka úrodnosť, nepravidelný tvar plodu, nevyrovnaná veľkosť plodov, tvrdá hrudka na spodku dužiny, chuť iba sladká- málo aromatická. Na priloženej snímke je vidieť, že obrané plody sú od drobných po stredne veľké (8 cm). Možno je to spôsobené nekvalitným opelením. Paľo
nevyrovnaná veľkosť plodov Dicolor
nevyrovnaná veľkosť plodov Dicolor
            
host - 160.107 (?), 14.11.2011 19:03
A ešte jedna snímka:
výrazná farba, sladká šťavnatá dužina a...to je všetko
výrazná farba, sladká šťavnatá dužina a...to je všetko
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?), 14.11.2011 20:45

No nevím jestli zrovna zimní, já je mám ve sklepě už minimálně čtrnáct dní v konzumní zralosti. Jinak mimo jiné průměrná hmotnost těch koupených plodů je 250g. Přivítal bych, kdyby se k chuti Dicoloru vyjádřilo více lidí.  P. Vysloužil píše, chuť dobrá. Palo,  chuť pouze sladká. Myslím, že je to vyjádřeno přesně. Tím chci říct, že jsem nucen svůj původní názor poněkud přehodnotit.

      
host - 154.61 (?), 15.11.2011 8:10

Petře, ak mám byť objektívny, nepochopím, prečo Dicolor tak často získala špičkové hodnotenie, ako napr. na str. Sempry. V popisoch sa uvádza, že ide o stredne vzrastnú zimnú sortu skladovateľnú až do februára, u ktorej majú plody hmotnosť 130-150 g a dužina je sladko-aromatická. Tu na Záhorí mi Dicolor konzumne dozreje krátko po sklizni, v pivnici pri +8 je po Vianociach v chuti za zenitom. Aromatičnosť som nikedy necítil. Sladká Konferencia je rovnak dobrá, akurát menej šťavnatá. Nerovnomernosť veľkosti plodov pričítam nedostatočnému opeleniu. Na jar by mala kvitnúť Jana navrúbľovaná do koruny, plánujem privrúbľovať Decoru, event. Eriku. S cudzosprašnosťou sú u mňa problémy, nielen u kôstkovin, ale ako vidíš aj u hrušiek. Pritom kúsok vedľa som mal ázijskú hrušku, na ktorej rodila naštepená Williamsova červená. Ani tá dicolorku neopelila. Hrušku som teraz vykopal (nevyliečiteľná záhadná chloróza listov). Paľo

         
host - 182.227 (?), 15.11.2011 8:20
Sempra má k této odrůdě práva.Samozřejmě, že ji bude vychvalovat.P
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?), 15.11.2011 12:41

Chuť Dicoloru se po nějaké době sice zdá poněkud fádní, ale konzumní zralost od sklizně do Vánoc je zase velmi solidní. To koupená Lucasova nejspíš tak dlouho nevydrží, leda schlazená. Tak uvidíme.

Lucasova
Lucasova
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?), 11.12.2011 10:42

U Dicoloru opravdu oceňuji jeho dlouhou konzumní zralost (v běžném sklepě říjen-prosinec), ale jeho současná chuť ke konci konzumní zralosti je už velmi silně fádní. Je taková "nemastná, neslaná", myslím, že si na ni už teď těžko někdo pochutná. Mnohem lepší byla zpočátku, koncem řijna.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika