Dicolor
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 251.161 (?), 11.11.2011 15:32, zobrazeno: 84604x
Mnohé jsem o této odrůdě přečetl v pomologiich a zahrádkaři.Přesto bych byl rád kdyby se mohli o ní vyjádřit zde praktičtí sadaři na základě svých zkušeností. Případně mi ještě mohli navrhnout i letní hrušku, odolnější nemocem a mrazu. Vim Dicolor je zimní Děkuji Vybíralík
|
|
|
|
|
|
|
host - 149.210 (?), 12.11.2011 19:37
Dicolor som vysadil pred rokmi preto, že ju vychvalovali v Receptári a v degustáciách sa často umiestňovala na prvých miestach. Keď zhrniem skúsenosti, som dosť sklamamý, napriek tomu, že pôda aj poloha sú u mňa OK. Mizerne rodí, plody sú farebne krásne, ale to je asi všetko, čo môžem pochváliť. Chuť iba sladká, dužina maslovitá, šťavnatá, pri "bubáčku" je v dužine cítiť tvrdšia hrudka. Páčia sa mi hrušky a jablká, ktoré môžete v pohode zjesť tak, že Vám ostane iba stopka. Pritom Vám neprekáža ani jadrinec ani iné tvrdé komponenty. U kultivaru Dicolor sa to dá na 80-90 %. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.107 (?), 14.11.2011 19:01
Za klad odrody pokladám iba výraznú dvojfarebnosť šupky a maslovitú šťavnatú konzistenciu dužiny. Nedostatky: nízka úrodnosť, nepravidelný tvar plodu, nevyrovnaná veľkosť plodov, tvrdá hrudka na spodku dužiny, chuť iba sladká- málo aromatická. Na priloženej snímke je vidieť, že obrané plody sú od drobných po stredne veľké (8 cm). Možno je to spôsobené nekvalitným opelením. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.107 (?), 14.11.2011 19:03
A ešte jedna snímka:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.61 (?), 15.11.2011 8:10
Petře, ak mám byť objektívny, nepochopím, prečo Dicolor tak často získala špičkové hodnotenie, ako napr. na str. Sempry. V popisoch sa uvádza, že ide o stredne vzrastnú zimnú sortu skladovateľnú až do februára, u ktorej majú plody hmotnosť 130-150 g a dužina je sladko-aromatická. Tu na Záhorí mi Dicolor konzumne dozreje krátko po sklizni, v pivnici pri +8 je po Vianociach v chuti za zenitom. Aromatičnosť som nikedy necítil. Sladká Konferencia je rovnak dobrá, akurát menej šťavnatá. Nerovnomernosť veľkosti plodov pričítam nedostatočnému opeleniu. Na jar by mala kvitnúť Jana navrúbľovaná do koruny, plánujem privrúbľovať Decoru, event. Eriku. S cudzosprašnosťou sú u mňa problémy, nielen u kôstkovin, ale ako vidíš aj u hrušiek. Pritom kúsok vedľa som mal ázijskú hrušku, na ktorej rodila naštepená Williamsova červená. Ani tá dicolorku neopelila. Hrušku som teraz vykopal (nevyliečiteľná záhadná chloróza listov). Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 15.11.2011 8:20
Sempra má k této odrůdě práva.Samozřejmě, že ji bude vychvalovat.P
|