Muchomurka ruzovka - masak



host - 227.2 (?)
12.8.2012 15:15

Dekuji za prispevek.A chutna to, jako hrib, nebo,jako maso?Nebo jak vlastne?Kdyz se to nazyva masak, predpokladam,ze to ma nejak blizko chuti, nebo tuhosti k masu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 227.2 (?), 12.8.2012 13:02, zobrazeno: 24169x

Prosim o informace, jak lehce, ci tezce lze zamenit, v jakem porostu a kdy obvykle roste, vyuziti v kuchyni, uskladneni,proste vse k tehle hoube, predem dekuji.Pokud mam informace, tak je to asi jedna z nejchutnejsich hub.Odrazuje mne zamnena s muchomurkou panterovou.Ale jinak stejne, pokud bych ji zacal sbirat, tak bych sber nechal zkontrolovat v houbarske poradne, neni to legrace, sahnout vedle by mohlo znamenat smrt, ikdyz ma ruzovka sve markantni znaky.Za prispevky k veci predem dekuji.

   
host - 220.182 (?), 12.8.2012 13:15

Vzhledově ji lze zaměnit lehce, pokud ji neznáte, ale tygrovaná v žádném případě nerůžoví. Růžovka roste v jehličí, hodně červiví, je vynikající obalená jako řízek, do smaženic s jinými houbami, do gulášů - dobrá k okamžitému zpracování. Sušit se nedoporučuje a do octa nakládat se nedá. Bezpečný poznávací znak je hlavně to růžovění a u větších kusů pak rýhovaný prstenec pod kloboukem.           Lída

      
host - 202.78 (?), 12.8.2012 14:52

Jenom paní Lídu doplním. Růžovka roste i mimo jehličnany, např. v břízkách nebo v dubinách, kdy se mezi sebou lehce liší "masitostí" plodnic. Nejméně červavé bývají ovšem ze suších jehličnatých lesů. Vše je to ale o cviku, ta barva klobouku je celkem typická, obvykle je pod pokožkou dobře vidět rozmyté červené zbarvení (fleky nebo žíhání) a okraj klobouku nemá vroubkování. Druhou věcí je vytahovat plodnice z půdy celé, třeň také snadno růžoví a dobře je to vidět právě po napadení červy, kdy je na řezu vyslověně rudě zbarvený. V případě nejistoty je hlavním rozlišovacím znakem to rýhování prstenu. Nejpravděpodobnější záměna je dle mě za jedlou muchomůrku šedivku (rýhovaný prsten, ale dužnina nemění barvu), se kterou občas roste pohromadě a je snadné ji tak do košíku v zápalu omylem přihodit (je opravdu na místě každou plodnici růžovky prohlížet). Šedivku osobně nesbírám,  údajně neni ani moc dobrá. Obě rostou od jara do podzimu. U nás uzavřenější plodnice plníme i masem podobně jako bedly, ale výborná je z nich "gulášovka", v tom mi sedí nejlépe. Petr L.

      
host - 227.2 (?), 12.8.2012 14:53

Dekuji za prispevek.Jestli se bojite osobne omylu pri sberu a jestli je pravda, ze je ruzovka opravdu chutna a jak tedy chutna, jakou ma chut?Dekuji predem a zdravim Vas.Petr.

         
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 12.8.2012 15:09

Lída a Petr to napsali perfektně, hlavně ten rýhovaný prstenec a narůžovělá barva.  Nejsem si na 100% jistá ale kamarádka říkala že se to pozná také podle toho, že masák neroste z pochvy. Já už se nepamatuju... nebyla jsem na houbách tři roky sad a nejspíš to ani letos nedopadne (tady u Poděbrad žádnej slušnej les nejni) ale nejlepší byl masák na másle s kmínem a plácnout ho na chleba..mňam.

A šedivky jsem také sbírala když bylo málo masáků nebo hodně červavých, využití podobné ale chuťově tak dobrá nebyla.

            
host - 227.2 (?), 12.8.2012 15:15

Dekuji za prispevek.A chutna to, jako hrib, nebo,jako maso?Nebo jak vlastne?Kdyz se to nazyva masak, predpokladam,ze to ma nejak blizko chuti, nebo tuhosti k masu.

               
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 12.8.2012 15:38

Samozřejmně voní jako houba ale není tvrdá jako hřib... konzistencí jako rybí filé (bez rybí vůně) a už k tomuto tématu nic nepíšu, páč jsem dostala strašnou chuť na houby laugh

               
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 12.8.2012 16:54

Hlavně to chce, aby vám někdo zkušený ukázal, jak vypadají růžovky v reále - mohou se značně lišit v barvě klobouku - od světle růžové, přes hnědorůžovou až po žlutavě hnědou... Chce to opravdu vidět a nesbírat jen podle popisu v atlase a podle rad na fóru.

               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 12.8.2012 17:53

S chutí masa nemá společného nic. Je to prostě dobrá houba s houbovou chutí. Výtečná osmažená naprudko na másle či na másle s kmínem, nebo jako řízek. Jen dodám, že nikdy nesbírám "růžovky", které nejsou alespoň někde trochu růžové.

                  
host - 182.227 (?), 12.8.2012 19:06

Růžovka je lehce rozeznatelná houba a při troše pozornosti se zaměnit nedá.Důležité je, abyste poznali, že je to opravdu muchomůrka.Jestli ale nepoznáte, že sbíráte muchomůrky, raději nic nesbírejte.A spodek třeně po poranění hmyzem atd. musí být růžový.Ostatní znaky jsou už jen doplňkové.Jinak třeba ve smaženici mě moc nechutná.Je ale výborná, jak už bylo psáno, usmažená na kmíně a česneku.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika