Muchomurka ruzovka - masak
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?) 12.8.2012 19:18
Zapomněl jsem napsat, že ostatní muchomůrky právě postrádají po poranění růžovou barvu.Jsou třeba jen bílé.Nikdy nejsou růžové.Název masák je právě odkaz na poraněné části.Poraněné mladé, silné plodnice mohou připomínat barvu masa.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 151.38 (?), 12.8.2012 20:59
Samozřejmně voní jako houba ale není tvrdá jako hřib... konzistencí jako rybí filé (bez rybí vůně
Tak stímto názorem p.Renaty plně souhlasím.Struktůra dužniny masáku se dá přirovnat k rybimu filé, samozřejmě chuť je jiná.Nebezpečná je její záměna z důvodů její variability podle prostředí v jakém roste, jak už tvarově, tak i jiného zabarvení.Opravdu nevyrůstá z pochvy, ale má jakousi " bublinku",nebo bouli na noze, která bývá v mnoha případech červivá.
Její chuť je nedostižná, a nezaměnitelná.Nejlíp si ji vychutnám posmaženou na oleji, posypanou solí, s rohlíkem namočeným do zbytku omastku po smažení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.2 (?), 12.8.2012 22:28
Informaci muze, musi nacerpat co nejvice, pokud to chce sebrat, ale bez houbarske poradny bych si to fakt snist nedovolil, prece jen, muze jiti i o zivot.Kdyby slo jen o to, ze to treba nebude tak chutne, kdyz se clovek splete, tak to jeste vzal cert.Ale dejte rodine misto ruzovky panterovou v nejhorsim pripade, tak nasledky mohou byti velice tragicke, to neni legrace, tam se neda jiti cestou, ani nejmensiho omylu.Diky vsem a moc.At najdete a chutna.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 12.8.2012 23:35
Ani růžovka, ani šedivka, ani pantherová dole volnou cípatou pochvu nemají, jen spíš takové bradavičnaté zduření. Šedivka je vysloveně šedivá, ale na jídlo je dost tuhá, nesbírám ji. Podle nerýhovaného okraje klobouku se neřídím, protože někdy bývá rýhování u pantherové málo zřetelné. Ale pantherová má místo prstýnku obvykle jen jakýsi cancour, kdežto jedlá růžovka a šedivka mají silnější rýhovaný prsten. Nejdůležitější je ale u růžovky to růžovění dužiny po poranění nebo nakrájení, to je hlavní znak, u malých uzavřených jedinců teprve vykukujících ze země je to prakticky jediné odlišení. Podle mne růžovka nevoní tolik houbově jako třeba poddubák. Mohu to doložit vlastní zkušeností - jako malá jsem houby nejedla. Jednou mi usmažili obalenou růžovku s tím, že mi udělali telecí řízeček... houbu jsem z ní opravdu necítila . Jinak konzistencí "masa" se opravdu podobá nejspíš filé, jak je psáno nahoře. Sbírám ji už víc než 50let. Lída
|
|
|
|
|
|
|
Husi - Stříbrný Zahrádkář (118) - 211.48 (?), 15.5.2013 23:51
Tu je porovnanie s dvojníkmi:
Odkaz 1
Odkaz 2
Doplním fotku toho sčervenania hlúbika. Najlepšie to vidieť, keď je hlúbik červivý:
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.66 (?), 8.5.2019 11:13
Čtu to tady dnes, téma už je pár let neaktivní, ale musím dodat toto: sbírám tyto houby už desítky let, jsou výtečné a já i mé děti je od muchomůrky tygrovaé/panterové spolehlivě rozeznají se zavřenýma očima - po čichu. Rozdíl vůně je opravdu výrazný.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.247 (?), 8.5.2019 11:20
Ja tiez ich mam rad a najlepsie je, ze ich nikto nezbiera, to iste plavky zelenkaste
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.66 (?), 8.5.2019 11:48
Ale ne, nehledáme je tak, že bychom je vyčmuchávali. :-)
Jde o rozlišení mezi muchomůrkou tygrovanou a růžovkou, ten rozdíl je zřetelný.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|