Houby
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.10 (?), 30.9.2023 15:33
je to pavučinec, ale konkrétně který, nedokážu z fotky rozlišit. Možná Pavučinec osikový nebo Pavučinec nádherný, smrtelně jedovatý? Doporučuji nekonzumovat. Preventivně, neboť si jsou pavučince dost podobné a některé z nich jsou opravdu smrtelně jedovaté.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.10 (?), 30.9.2023 18:33
Doporučuji Vám, pane Petře, abyste zkusil fotky s popisem a dotazem předložit do poradny na portálu ohoubach.cz. Tamní zkušení mykologové Vám určí, co je to za konkrétní druh. Já sbírám a konzumuji jen Pavučinec náramkovitý, který bezpečně poznám. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 63.205 (?), 30.9.2023 19:00
Zeptal bych se, ale stejně bych je všechny vyhodil.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 30.9.2023 21:19
tak přirozeně můžete to zkusit, spousta druhů pavučinců je jedlá. Ale bude to Vaše rozhodnutí. Víte-li stoprocentně, že to je Pavučinec různý, tak proč ho nezkonzumovat, je přeci jedlý. Ale, jak sám píšete, klasických druhů hub je dost. To samé jsem si říkal i já od mládí a tak jsem neměl potřebu zkoušet chuť jiných pavučinců, než náramkovitého. Těch přibližně 45 druhů jedlých hub, které sbírám, mi pro moje chutě vždy bohatě postačilo a nikdy jsem nesbíral ke konzumaci druhy, kterými jsem si nebyl stoprocentně jistý. Ze stejného důvodu mi připadá neuvěřitelné, že někdo pak může zaměnit třeba Muchomůrku zelenou s Holubinkou trávozelenou a pozřít jí. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 63.205 (?), 30.9.2023 23:06
Pavučince jsem nikdy nesbíral. Ale byl jsem na návštěvě u kamaráda na vranovské přehradě, měl jsem plno suchohřibů a i jiných hub a on mně přidal pvučince s tím, že je to jedlé. Doma jsem se podíval do atlasu hub a když jsem zjistil jaké problémy s pavučinci mohou být, tak jsem je vyhodil. Dodnes si myslím, že ten konkretní jedlý nebyl. Vždycky když jsem zkoušel něco nového, tak jsem si moc nepochutnal, protože tam byl vždy ten otazník, není to náhodou nejedlé? Nakonec u nás pavučince moc nerostou.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|